Nejste přihlášen/a.
Tak jsem si to přečetla a zírám jako "puk". A jak to tedy dělají obchodníci, kterým se platí kovovými mincemi? Já tedy už nevím, ale tady v tom divném kocourkově je jak je vidět, možné všechno. Já s tím nikdy žádné problémy neměla, ale jak už jsem řekla, nebylo to tady a měla jsem obchod. Tak třeba se domluvit s ějakým obchodníkem, třeba na ně se vztahují jiné nároky. Nebo měnit po částech, ne najednou. Heršoft, to jsou mi ale věci...
V každé prodejně se často pídí po drobných. V Jednotě je shánějí neustále a v městě v Penny jsou tím doslova proslaveni - už několikrát mi pokladní vydrancovala peněženku a co bylo navíc, dala papírové.
Takže nabídnout v prodejnách. Bude to zřejmě po menších částkách, třeba 2 - 3 stovky, takže to bude déle trvat. Ale nakonec se jich jistě zbavíte.
Mám zkušenost opačnou. Brzy ráno, hned po otevření, jsem v Tabáku žádala 5 poštovních známek. Moc jsem je potřebovala a nikde jinde ještě nebylo otevřeno. Nastal problém: měla jsem jen dvoutisícovku. Trafikant prý na vrácení má, ale samý kov, ještě ten den netržil, tak nemá větší peníze. Známky byly tehdy za padesátku a zbývajících 1.950 Kč mi vysázel v mincích. Myslela jsem si, že mi to utrhne kapsu. Ale rozkutálely se taky. Jaga.
A proč by nevyměnili. Jděte do banky. To mi je zase otázka. Nevím jak je to tady, ale já jsem dříve a jinde dostávala specielní papírové obaly, na kterých bylo vyznačeno o jaké kovové peníze jde. Vážili to. Ale tohle nebylo tady a bylo to už dost dávno. Ale v bance Vám určitě řeknou své podmínky. Určitě to tam nebudete moci vysypat do šuplíku, aby to tam přepočítávali. Systém budou zcela jistě mít. Asi to zváží.
Ahoj. V těch padesátkách se nějaké moc ceněné mince nenachází. Je am mezi nimi pár ročníků, co vyšly jen v tzv. ročníkových sadách. Ale, když se z tý sady ta mince, a mohou to být i 1,2,5.10.20, koruny vydloubne tak je z ní skoro běžná mince v nominální hodnotě. Ale, pamatuju i aukci, na které se tři chlapi pobili o padesátky ze sad v řadě a vybičovali to na 120 Kč za kus. Taky jsem měl ruku nahoře. Jen chvíli.
Jinak, dnes mají pokladní v bankách počítací třídičky na mince. Jsou jednoduché nastavitelné po jednotlivých velikostech, ale taky jsem viděl kombajn do kterého se nasypalo třeba 3-5 kilo směsky mincí a ty se spočítaly a roztřídily do samostatných misek. Jinak na mince v přiměřeným množství mám u nás malý koloniál a tam si tím rádi zaplní přihrádky v kasách.
Jak ráno vstanu,nevím? Máme schůzku numismatiků. Mincím zdar.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.