Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč má žena jméno i příjmení manžela?

Od: claire* odpovědí: 17 změna:

Zdravím, kolegové :)

Neví někdo, proč v anglosaských zemích lidé někdy označují vdanou ženu jménem i příjmením manžela? Např. převzato z www.royal.gov.uk: "Mrs Michael Tindall today safely delivered a baby girl." Proč tam nepíší Mrs Zara Tindall? Další příklad mě napadá z amerického seriálu, kde se svobodný hlavní hrdina Ted těší, až najde budoucí "Mrs Ted Mosby". Proč ne jen "Mrs Mosby"?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vis*
hodnocení

2x

Je to zvyk, vyzdvihující význam sňatku a rodiny. Také v seriálu Dallas prohlásila Sue Ellen, že je paní J. R. Ewingová. Taková označení bývají často na pozvánkách (Mrs. and Mr. J. R. Ewing). Také mně to přijde zvláštní, že obyčej přežívá v USA, kde má muž, zejména bílý muž, asi taková občanská práva, jako použitá menstruační vložka.

tomasek*
hodnocení

0x

To se mi nějak nezdá. Není neobvyklé, že žena si ke svému příjmení "přibere" příjmení manžela (často se tomu tak děje v poslední době i v ČR), ale že by přebíral někdo i jméno... Minimálně u toho HIMYM se podle mě jedná o chybu. Nebo v jakém díle jste to viděla?

pt®
hodnocení

0x

To je zvláštní, alespoň pro nás. Jako například v Belgii i po sňatku zůstává ženě její přijmení, jako za svobodna, ale děti z takového manželství mají vždy přijmení po otci. Vím, že manžel dcery se vždy divil, že má přijmení po matce /-ová/ a ne po otci. Tak mu vysvětlovala, že máme všichni přijmení po otci, či manželovi. Jiný kraj, jiný mrav. - pt

hodnocení

0x

Zas trochu druhou strnu ukazuje jméno Tomáš Garrigue Masaryk

claire*
hodnocení

To je něco jiného, to by si musel Tatíček říkat Tomáš Charlotte Garrigue ;)

Jistě. I na to jsem chtěl vztáhnout to "trochu". Prostě není to to samé, ale zmínit jsem to chtěl.

vis*
hodnocení

0x

Ještě větší prča je to na Islandu. Pokud si (Haraldur) Leifsson vezme za manželku (Agnetu) Jónsdóttir, jména se po svatbě nemění. Jejich syn se bude jmenovat (Einar) Haraldsson, případná dcera (Gudrun) Haraldsdóttir.

luke237
hodnocení

0x
Proc se to pouziva? Ze dvou duvodu:

1. jmeno zeny neni bezne verejnosti zname a je znama jen jako zena toho slavneho muze (Michael Tindall), aby se nemuselo rikat jako v cestine: "Zare Tindall, manzelce Michaela Tindalla, se narodilo ..."
  2. chce se ujasnit, ze jde o zenu konkretniho muze (Mrs. Ted Mosby), tedy chce najit zenu pro Teda Mosbyho, ne jen nejakeho pana Mosbyho

Neni to chyba ani misogynni. Pouziva se to bezne.
luke237
I kdyz se to pouziva bezne, je to spise neformalni oznaceni vhodne tak mezi pratele nebo do bulvaru. V serioznim textu to clovek nenajde.
claire*
hodnocení

Řekla bych, že Zara je minimálně stejně slavná, jako její muž, takže to ten případ nebude. A oficiální web britské monarchie je přeci dost seriózní, a přesto tam uvádí "Mrs Michael Tindall". Zrovna tam mě to opravdu zarazilo, protože Zara je královnina vnučka, Michael se do rodiny přiženil, i tak ale oficiální stránky píšou to, co píšou...

luke237
Ctu clanek o tom, jak je na tom Zara v te kralovske hierarchii a i kdyz je to kralovnina vnucka od kralovniny dcery, tak v podstate do kralovske rodiny nepatri. Naproti tomu jeji manzel je byvala rugbyova hvezda. Ona zase ale ma stribrnou z olympiady ve skakani koni. Oba sporty jsou velice prestizni v Britanii.

Nicmene souhlasim s tim, ze nazyvat ji Mrs. Michael Tindall na kralovskych strankach mi prijde divne, ale ja zase nejsem natolik seznameny se zvyklostmi britske anglictiny, abych dokazal posoudit, jestli je to az tak neobvykle.

England rugby star Tindall has no title himself and Zara, born down the female line, is not entitled to be an HRH.

The Olympic silver medallists father, Captain Mark Phillips, was believed to have been offered an earldom by the Queen when he married Princess Anne but chose not to take it.

HRH asi bude "Her Royal Highness"(Jeji kralovska Vysost), coz je snad oznaceni pro clena kralovske rodiny, kdo neni primym potomkem kralovny (princove, princezny, apod.)

miriana
hodnocení

0x

Docela často v seríálu nebo ve filmu narazím i například na "Hi Mrs George" zdraví se přitom manželka pana George. - jde o křestní jméno.. nejdřív jsem myslela, že je to vtípek, ale asi není. :D

luke237

To je jako kdyby slecnu Cervenou, ktera chodi s (ale jeste neni vdana za) pana Modreho, oslovovali jeji kamaradi zertovne pri potkani "Dobry den, pani Modra". Urcite jste to v cestine slyseli. Je to takove pratelske postouchnuti. Proste je to neformalni oznaceni zeny jako ze vime, s kym tvori par.

• muze slavnejsi zeny (celebrity {napr. Mr Mariah Carey] nebo vlivne zeny ve vlivne pozici - politika, prumysl), kde ten muz opet neni verejne (dobre) znamy a je znamy jen jako manzel te slavne zeny
  • nebo se to pouziva jako oznaceni pro muze, ktery je doma "pod pantoflem", tedy kde zena je ta, ktera dela zasadni rozhodnuti a proto jeho nazor (a jmeno) neni podstatne. V tomto pripade je takove oznaceni mineno spise jako urazka.

• luke237
    Vypadl mi tam ten odkaz :( : Mr Mariah Carey
    luke237

Ted koukam, ze mi tam toho vypadlo vice *sok* *zed* Poslu to radeji cele jeste jednou.

To je jako kdyby v cestine slecnu Cervenou, ktera chodi s (ale jeste neni vdana za) pana Modreho, oslovovali jeji kamaradi zertovne pri potkani "Dobry den, pani Modra". Urcite jste to v cestine slyseli. Je to takove pratelske postouchnuti. Proste je to neformalni oznaceni zeny jako ze vime, s kym tvori par.

Pouziva se to (neformalne) i z druhe strany pro:

1. muze slavnejsi zeny (celebrity {ted v rychlosti si vzpominam napriklad na " Mr Mariah Carey" a " Mr.Jennifer Lopez" ] nebo vlivne zeny ve vlivne pozici - politika, prumysl), kde ten muz opet neni verejne (dobre) znamy a je znamy jen jako manzel te slavne zeny
    2. nebo se to pouziva jako oznaceni pro muze, ktery je doma "pod pantoflem", tedy kde zena je ta, ktera dela zasadni rozhodnuti a proto jeho nazor (a jmeno) neni podstatne. V tomto pripade je takove oznaceni mineno spise jako urazka.

miriana

aha- je to možné, jen mi to občas příjde i mimo kontext ve vážné situaci - při oficiálním představení atd. :)

hodnocení

0x

zdravím, v anglosaských zemích je to opravdu tradice - myslím, že se tak dříve vyjadřovala hrdost ženy na to, že se stala manželkou pana Teda Mosbyho, čili je z ní Mrs. Ted Mosby... dřív byl muž živitel a hlava rodiny - že žena hrdě nesla celé jeho jméno, o tom vypovídalo...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]