Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení pro nadbytečnost a nemoc

Od: hanara odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, jsem v situaci, kdy se ruší mé místo. Zajímalo by mne, jak by to fungovalo v případě dohody a klasické výpovědi (obojí s důvodem zániku místa) se zdravotním pojištěním? Konkrétně se jedná o to, že mám jít v dohledné době jednak na poměrně drahé vyšetření a zadruhé není vyloučeno, že bych pak musela jít na nemocenskou. Nejen z tohoto důvodu jsem zatím odmítla předloženou dohodu (platila by od začátku tohoto měsíce) podepsat.

Byť se mi totiž dohoda zdá poněkud finančně výhodnější (odstupné 5 platů, nicméně neodečítá se z něj tuším sociální a zdravotní) než klasická výpověď (2 měsíce výpovědní doba plus 3 měsíce odstupné), mám totiž za to, že pokud by mi to u lékaře nedopadlo dobře, neměla bych pak logicky nárok na náhradu mzdy (prvních 21 dní). Nejsem si také jista, jak by proběhla úhrada pojišťovně za to vyšetření?

Předem děkuji za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

V této situaci pro Vás nepovažuji dohodu za výhodnější, protože spolu se zaměstnáním zanikne i nemocenské pojištění, z něhož se vyplácí nemocenské v době nemoci. Nechte si radši dát výpověď.

Pokud onemocníte v průběhu výpovědní doby a nemoc bude trvat i v poslední den výpovědní doby, zastaví se běh výpovědní doby a zaměstnání skončí až odpracováním zbytku výpovědní doby po skončení nemoci.

Onemocníte-li v průběhu zaměstnání, budete mít nárok na náhradu mzdy (s výjimkou prvních tří) za pracovní směny naplánované do 14. dne nemoci. Od 15. dne nemoci bude OSSZ vyplácet nemocenské.

V případě nemoci v ochranné lhůtě (začátek by musel být v 7 kalendářních dnech po skončení zaměstnání) byste neměla nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele. Teprve od 15. dne nemoci by OSSZ vyplácela nemocenské (podklady byste předávala bývalému zaměstnavateli).

Pokud by byl začátek nemoci později - v době evidence na ÚP, už byste neměla nárok ani na nemocenské (uchazeči o zaměstnání nejsou nemocensky pojištěni). I v době nemoci byste pobírala podporu.

Úhrada vyšetření nesouvisí se zaměstnáním ani s evidencí na ÚP.

Za osoby pobírající nemocenské i za uchazeče o zaměstnání hradí zdravotní pojištění stát. Tzn., že i po skončení zaměstnání pravděpodobně budete pro tento účel pojištěna.

------ Vzhledem k očekávanému vyšetření a případné nemoci si myslím, že pro Vás bude výhodnější zachovat zaměstnání co nejdéle.

Výplata odstupného se sice odsune až po skončení zaměstnání (po skončení nemoci), ale o odstupné nepřijdete.

hanara
hodnocení

Dobrý den, velmi děkuji za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]