Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řízení auta je problém

Od: syfrig* odpovědí: 21 změna:

Pěkný večer,tak mi to nedá se s Vámi zase neporadit.Je 1.dědoušek má 1. vnuka ten vnuk /25 let/ má od 18 let ŘP autem,ale nejezdil,tak mu dědouš koupil auto před 2 roky a stejně nejezdí.Možná má strach zabil se mu kamarád v autě,ale i když je vzdělaný na řízení asi nebude mít bohužel také moc talent.Nevíte,kde je možné mimo silnici,aby trénoval?Aby si to řízení tkz. osahal?Myslíme ňákou dráhu nebo okruh dědoušek mu to zaplatí.Přemýšlel i zaplatit na víc hodiny v autoškole?Jak mu pomoc napadá vás něco?Děkuji za každý nápad nebo radu

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud nemá talent, dobrá, nikdo není dokonalý. Ale pokud má strach, tak ať raději uváží, jestli je vhodné jezdit.

majsterjoe*
hodnocení

3x

Jestli strach neprekona, nema za volantem co delat. Strach tam nepatri a muze zpusobit vaznou nehodu a to i pro ostatni!

pro nekoho to rizeni proste neni. Neni to nic zvlastniho a jen protoze ma v garazi auto, neni nutne do jizdy nekoho nutit. Nicmene, doporucil bych kondicni jizdu v autoskole, stoji to par stokorun, jizda je v provozu a bud to vyjde a nebo ne. Asapon bude vedet na cem je.

martinaa*
hodnocení

2x

Souhlasím s Martinem a ještě doporučím Školu smyku, je kurz, kde naučí reagovat na různé situace na silnici, kdy se auto může dostat do smyku a tím pádem do nebezpečí. Kdybych si ji udělala předloni na podzim, neskončila jsem v zimě ve škarpě...

hodnocení

2x

V každé autoškole si může koupit kondiční jízdy podle libosti. Ale podle mě stačí se párkrát projet na nějaké méně frekventované okresce, aby získal jistotu, a ono se to poddá.

ladinpraha*
hodnocení

1x

Josefe, zeptám se tě: PROČ? Ať už má důvody jakékoli, tak prostě nechce, nepotřebuje ... Proč ho do toho chceš nutit? Pokud on jednou pocítí potřebu, tak se možná budeš divit. Pokud ho budeš nutit, tak on to bude oddalovat a oddalovat. Zájem nebo potřebu musí mít on. Někdo se bez toho prostě obejde.

martin246
hodnocení

0x

Na parkovišti si nacvičí rozjíždění, brždění, couvání, to je otázka dvou hodin, zbytek se naučí jedině v provozu ve městě, na dráze se nenaučí vůbec nic, zatáčet volantem umí i cvičená opice, on potřebuje provoz, značky, křižovatky, jezdit, jezdit a jezdit, nic víc.

plechacek*

Přesně tak, ideálně aby s ním jezdil aspoň ze začátku někdo, kdo mu případně poradí (vím že za sebou autoškolu má, značky umí, ale i já, který jezdím už 8 rokem, jsem rád, když jedu třeba se strejdou kamioňákem s 30 letou praxí a naježděným více než milionem km, když mi poradí to, co nevím). Jezdit nejdřív mimo město, přes vesnice, kde není takový provoz, a postupně se pouštět do menších měst (kvůli semaforům, kruhovým objezdům, přednostem zprava), až po větší město třeba v dopravní špičce. Hlavně se nebát. Ale musí chtít sám, nutit ho nemá význam.

Zdraví P

laik*
hodnocení

0x
Spise nez ve schopnostech to vypada, ze jeho problem je v makovici. To je spise na pohovor u Chocholouska, aby mu rozkecal ten psychicky blok ze rizeni auta kvuli smrti jeho kamarada.

pb®
hodnocení

0x

Hlavní otázka je, jestli chce případně potřebuje, nebo nechce. Uvedu dva příklady. Moje tchýně nikdy neřídila, řidičák měla 30let v šuplíku. No a pak se rozvedla, na krku nyní 90ti letou maminku a najednou vyvstala nutnost začít řídit, protože shánět pořád někoho, kdo odveze k lékaři, na nákup atd., to zkrátka nelze. Takže prostě začala a řídí. Já jsem taky antitalent, co měl nekolik let řidičák v šuplíku a vůbec nechápu, že mi ho tenkrát dali. Ale jednoho dne jsem se naštvala a začala řídít. To protože už mě nebavilo čekat několik hodin na partnera, než si pro mě přijede. Řídit dobře nikdy nebudu, některá parkovací místa pro mě nejsou a nikdy nebudou, protože náš Passat je na mě moc dlouhý, ale zatím jezdím bez nehody a velmi galantně a nedělá mi problém ani pražský provoz ve špičce, kam by si leckterý vesnický řidič netroufl.

Nějaké místo pro nácvik ovládání auta se jistě najde, hlavní je to, koho si vedle sebe posadit. Protože to musí být někdo, kdo umí učit a nebude vystresovaného řidiče-začátečníka stresovat.

buss
hodnocení

0x

Kdybyste napsal aspoň okres, odud jste, tak by vám někdo mohl snad poradit, kde se dá jezdit. Jinak můžete na cvičné ploše, nebo poli, prostě co není komunikace (a nic nepoškodí) nebo na moc nepoužívané komunikaci. Nebo si zaplatit cvičné jízdy v autoškole, asi ideální, potřebuje se pohybovat v provozu!

syfrig*
hodnocení

Děkuji za opravdu dobré rady.Joo chlapci ptáte se proč je to řízení auta duležité?Protože k jeho vzděláni mu pomalu všude nabizejí dobré změstáni a služební auto k tomu.Pochazí z Kraje Ustí n./L.dále pak by bylo s tím spojené dojíždět do Prahy,kdyby pokračoval by v dalším studiu.Možná je škoda,že nejsou trenažéry jako za mého mládí no já fakt nevím?Asi ty hodiny v autoškole by i pomohly

laik*
Co myslite tim "trenazerem"? Tu videohru? Tech je v Usti udajne nekolik.
laik*
Jestli tim "trenazerem"myslite nejakou cvicnou plochu, tak ty v Usti (nebo okoli) jsou udajne take.
hop®
Trenazery samozrejme jsou, naposledy jsem je videl pred par tydny v autoskole na dopravni prumce v Praze, Masna.
praivo*

Jeden jsem si vyzkoušel a rozhodně se nedal srovnat se skutečným autem. Rozjezd možný jedině na plný plyn, totéž řazení, Felda zní jak Praga V3S (tzn. místo na silnici se musíš dívat na otáčkoměr), odezva volantu (Force Feedback) žádná, o fyzice ani nemluvím... To i já mám doma lepší výbavu (Live for Speed (sice to není o předpisech, ale je to zdarma a s výbornou fyzikou) a Logitech G27 (jen nemá budíky, ale ty se dají dodělat))... Asi existují i trenažéry lepší, ale to, co se používá tady, je děs. Takže se také přikláním ke skutečnému autu a vhodné ploše.

doplněno 16.01.14 21:40:

Byl to jeden z těchto: kristan.cz/...

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Moji, dnes už bývalou ženu přestalo bavit, se všude nechat vozit jako medvěda a udělala si papíry na auto a dokonce i na motorku. Pak dostala auto a ze mě se stal svododný člověk. To vyježdění si už zařídila sama. Dcerka má papíry asi 10 let a taky se nechává převážet jako to zvíře. Naštěstí jsem ji přesvědčil a začala sama pojíždět mezi městy a teď už dává i okresní město celkem v pohodě. Pochopila, že až bude mít dvě děti, že jejich přeprava pro ní bude jednodušší. Jen nechytila konec STK a dostala první pokutu. Všechno je jednou poprvé.

rv*
hodnocení

0x

Zaplatit si kondiční jízdy v autoškole. Problém je v psychice a pocit, že ten vedle má taky pedály, aby auto zastavil, to může napravit. Pak pro začátek je dobré jezdit s někým v nějakém starším autě, aby případná odřenina finančně tolik nebolela. Nejhorší je prvních 10 000 km.

Některé "řidiče" poleje pot jen když si sednou na místo řidiče a mají otočit klíčkem.

timora
hodnocení

0x

Doporučuji kondiční jízdy v autoškole.Měla jsem kdysi podobný problém.Udělala jsem si ŘP a zkusila pár jízd s mým te´d již ex. Jako začátečník jsem byla vystresovaná,protože on řidič z povolání mě nestále " peskoval".Došlo k situaci kdy mi auto chciplo na křižovatce a ja nebyla schopná se rozjet. Řval na mě tak,že jsem vystoupila z auta a odmítla už řídit.

Posléze jsme si pořídili dražší auto,kde jsem nebyla puštěna za volat vůbec, ze strachu že miláčka nabořím...a ani jsem nechtěla, strach byl větší než chuť,prostě trauma jak blázen. Po rozchodu,už nebylo kdo by mě vozil, takže jsem si zaplatila kondičky v autoškole,půjčila si stařečka od otce a začala jezdit sama..Dnes po letech a změně zaměstnání,kde jsem nucena řídit denně jsem "vyježděná".Je to také díky mému příteli,který se rád nechá vozit a do řízení mi nekecá...naopak mu nedělá problém zapůjčit mi bez obav svoje auto. jen mám občas problém u benzínky, jelikož střídám aut několik a každé je jinak dlouhé,jinde nádrž...

Chce to ale jezdit jezdit a jezdit a nebát se!

asd*
hodnocení

0x

Je potřeba aby uměl dobře ovládat auto (to po běžné autoškole rozhodně neumí) - nejlíp volná plocha, uzavřený okruh atd. a instruktor který umí vysvětlit jak a opravit chyby. = naučí se rozjíždět (i do kopce), zatáčet, couvat, brzdit. (na to stačí kondiční jízdy autoškoly)

Pak to samé, ale o stupeň výš, opět uzavřená plocha - naučí se prudké brzdění, ovládání auta ve smyku, řešení různých krizových situací. (Škola smyku, ale to vyjde draho, za půl dne se to těžko naučí). Spíše najít ve svém okolí zkušeného řidiče, ktarý ho to naučí "za pár piv", hledejte řidiče se zkušenostma z rallye apod.

Pak si zvyknout na provoz, opět by šly použít kondiční jízdy nebo jezdit se zkušeným řidičem. Nejdřív po klidných silnicích, pak postupně větší provoz, město, složitější křižovatky atd.

Pokud má psychický blok, tak by nebyla od věci spolupráce s psychologem.

syfrig*
hodnocení

Lidičky díky za Vaše rady těší mě také,když vidím zájem druhému pomoc a poradit.Kondičky v autoškole mu děda určitě zaplatí,ale jěště se zeptám nevíte v Usteckém kraji o ňákém okruhu nebo ploše,kde by mohl jezdit třeba jen do kolečka do kola :).Chlapec jezdit chce,ale má strach já vedle něj seděl 2x na rovné klidné silnici úplně se mu chudákovi třásly ruce :( nešlo mu to se ani pořádné rozjet na 2x chcíplo on i dědouš by sním trénoval,ale i on sám má strach,aby něco kluk nevyvedl nebo nespanikařil atd.

asd*

Strach ho svazuje tak, že není schopen jet. Holt není hlupák a uvědomuje si, že po autoškole je hříčka přírody a nebezpečný sobě i okolí. Chce to jezdit a půjde to. Jen to chce tu volnou plochu a asi i auto na naučení, ideálně slabý motor (chyba při rozjetí = chcípne = dá mu najevo chybu) a aby např. spálená spojka nebyla finanční sebevražda. Favorit, Felda, stará šáde atd. Samozřejmě tohle jen na naučení rozjezdu a ježdění po poli kde nemá kam nabourat, do provozu už něco bezpečnějšího.

Cit pro spojku/ plyn - hodina popojíždění na poli ve slabé škodovce mu dají víc než celodenní kondičky s autoškolou.

Jsem pro postup 1. naučit se základy ovládání auta 2. Zdokonalit se v ovládání auta (krizové situace), 3. pak teprve jít do klidného provozu 4. postupně i složitý provoz - město, dálnice atd. 1 a 2 starý pekáč na poli 3 a 4 normální auto, klidně i ty kondičky (instruktor ho ohlídá)

A jedna zásada - až si začně myslet že umí jezdit, tak musí zpozornět a připomenout si, že v autě se člověk učí pořád.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]