Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alkoholik a léčba

Od: zeta odpovědí: 16 změna:

Prosím o radu.Máme v rodině u mé sestřenice muže,přítele,který je alkoholik.Sám si to přiznává a souhlasí s pomocí.Je to fajn chlap,kterého by byla škoda,ale na druhou stranu se s alkoholikem žít nedá.Kam na koho se obrátit?Jak je to s ambulantní léčbou nebo ústavní? Co bychom měli doporučit jemu?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Píšu a bulím do klávesnice. Víte, byla jsem všemu tak strašně blízko. A pořád je to ve mně živé, i když už je jiná situace.

Manžel - bezva chlap, ale chlastem zničil, co mohl. Vztahy s rodiči, se mnou, s dětmi. Ambulantní léčba je k ničemu, půl dne, když šel k lékaři, to vydržel, řekl - pane doktore, nepiju! Doktor ho pochválil a on se odpoledne zmrskal. Tak se to táhlo několik let. Kdybych psala, co všechno se dělo, snad byste mi ani nevěřili, alkoholik dokáže být velice vynalézavý a svou neřest si dokáže vždycky omluvit. Táhlo se to mnoho let a nebylo cesty ven.

Pak se jednou podařilo, bylo by to dlouhé vyprávění, zkrátím to. Po jednom jeho řádění ho ambulantní lékařka na závislosti poslala na detox a pobytovou léčbu. Bylo to ve čtvrtek a v pondělí jsem ho vezla do Havlbrodu. Nepomohly jeho prosby, jeho sliby. Doktorka se oblomit nedala. Takže není až tak pravda, že o léčbě rozhoduje jen pacient. Tentokrát rozhodla ona - díky bohu a on nemohl nic dělat. Po týdenním pobytu v HB, který prý byl nejhorší týden v jeho životě, ho odvezli do Želivi. Pobyl půl roku. Bylo to prý velice těžké, ale kdo chtěl, vytrval. Letos v červenci oslavíme minerálkou už 7 let od doby, kdy se nenapil. Máme ho znovu rádi, děti se k němu vrátily a opět ho respektují jako prima tátu. Co je zajímavé: rád na svůj pobyt vzpomíná, ochotně vypráví a říká - že já vůl to nechal dojít až tak daleko. Pořád napětí, stres, kde seženu peníze na chlast. To byla jediná myšlenka. Dneska už mě netrápí.

Pokud se sám chce léčit a svůj problém si uvědomuje, máte to o dost lehčí. Většinou pacient svůj problém zastírá, omlouvá, mlží... A´t zajde k nejbližšímu ambulantnímu lékaři na závislosti, ten ho pak pošle na pobytovou léčbu, jsou určitě ve Vašem okresním městě. Divili byste se, co alkoholiků se do léčebny dostalo před Vánoci. Na vlastní žádost - rodina, děti v čudu, bydlení žádné, práce žádná a tak, aby nebyli o svátcích sami, přihlásili se dobrovolně do léčebny. V lednu opět na vlastní žádost zase odcházeli. Pokud se totiž pacient neléčí povinně díky soudnímu rozhodnutí, může kdykoliv z léčebny odejít.

Takže se obrátit na lékaře pro návykové nemoci.Mohla bych poradit v Pardubicích a v Chrudimi. Ale jsou všude. Bohužel, léčebna návykových nemocí už v Želivi neexistuje. Nejsou prostě peníze. Byla přestěhována do Havlbrodu. Ale určitě dokáží pomoci i tam. Prostě chce to co nejdřív, není to žádná hanba, člověk může spadnout až na dno, ale důležité je se z něj dokázat odrazit a být zase člověkem.

Hlavně nezapomenout na to, že alkoholik není nikdy vyléčený. Až do smrti zůstává léčeným alkoholikem. Recidiva může nastat kdykoliv. Není to snadné, vím, ale jednoho takového znám. Už 7 let. Je to můj muž. A moc si ho za to vážím.

Pokud se pán do léčebny dostane, snažte ho podpořit. To mu moc pomůže. Volat mu /mají ovšem určenou dobu, kdy to jde,mohou mluvit jen 10 minut, při překročení dostávají trestné body, tak jsem volala s nataženým budíkem! , pokud mu to povolí, tak návštěvu, to ho podpoří. A také mu poslat občas balíček, tedy pokud mu to dovolí. Nějaké sladkosti, které může - balíčky jsou podrobeny kontrolám /manželovi jednou odebrali i makový závim - mák je vlastně narkotikum *smich* / A v MILA řezech zase bylo nějaké rumové aroma. Takže to chce číst dobře složení výrobku. Ale hlavně pomohou dlóóóuhé dopisy. Co bude až se vrátí, na co se těší, na co se těšíme my doma apod. Já mezitím spunktovala týdenní pobyt v severní Itálii /Lignano/, naším Fordíčkem, se dvěmi vnoučaty. To víte, že jsem z toho měla strach, jak se bude chovat, ale bylo to úplně na jedničku. A bylo to něco, na co se moc těšil a co mu pomohlo ten pobyt překonat. Takže připravit něco, na co se bude po návratu těšit, psát si s ním o tom. To pomůže. Jaga.

zeta
hodnocení

To je naprosto přesné...sestřenice mu neustále opakuje,že ho v tom nenechá,ale na druhou stranu je nekompromisní a chce vidět nějakou snahu z jeho strany,což není...trpělivost už jaksi mizí.Jinak je to bezva chlap,který má na to,aby se z toho dostal,zapírá,lže,vymýšlí úskoky a příležitosti kde se napít...Ale to dělají všichni alkoholici.Začne už ráno v práci,kde se to toleruje a domů se vrací už pod vlivem.Vyslechne si jak,to zase nedodržel a někdy se sám rozpovídá,že by s tím skončil...ale tím to taky končí.Přijde druhý den a zase nanovo.Odpoledne už nic neřeší,protože je mu jaksi fajn a vznikli mu i problémy s úřady,že prostě nereaguje.

hodnocení

1x

Zeta, já jsem hluboce přesvědčená, že když to dotyčný "myslí vážně", dokáže si najít cestu sám. Děláte všechno jako doposud. Všichni mu umetali cestu, lhali lidem, sousedům, rodině, aby zakryli zkutečnost, že je opilý. Uklízeli po něm, prali pogrcané, sháněli peníze na obživu, aby si on mohl své peníze propít. Pán ožrala se jen vezl. Občas se zatváří zkroušeně a přizná se k tomu, že má problém. Všichni mu všechno odpustí a začnou shánět pomoc. On se zatváří vděčně, poslibuje a klíďo si pokračuje na své alkoholické cestičce. A tak jako kolovrátek, všecko se opakuje, dokonce po dlouhé roky. A pokaždé, když se zatváří zkroušeně, mu to rodina uvěří a děj se opakuje. Všechno už tady bylo. *plac* NEVĚŘTE! Jestli to myslí vážně, zařídí si to sám. Číst umí, kde ordinují lékaři také ví, jak fungují telefony také ví, kolik stojí jízdenka si snadno zjistí. Má občanku? Má! Svéprávnosti zbaven nebyl! *plac* Kecám? Ne! Vím to! Zažila jsem to! Když poklikáte tady v archivu, najdete pár takovýhle příběhů. Se stejným průběhem, se stejným koncem. Vaše sestřenice ať zdrhá! Hodně rychle a hodně daleko.

doplněno 16.01.14 16:48:

#alkoholik

petrkess*
hodnocení

1x

Znám to. Je lepší nemít příliš mnoho nadějí, a počítat s tím, že celý případ se může opakovat. I když akoholik slibuje, že už přestal, a že už je to naposled, může se všechno opakovat. Léčebna není špatná, a už vůbec ne pro muže - příště si rozmyslí, jestli tam znovu chce.

Je doma dobře- klid, láska, soudržnost? I tohle může pomoct, i když je to také bez záruky. Ten člověk si asi něco řeší, možná vnitřní jizvu, možná špatné sebehodnocení. Alkoholem se možná pokouší své sebehodnocení změnit.

Určitě alkoholikovi nepomůžou přemoudřelé řeči - to mu musí znít jako útok. Racionálně řešit.

Petře, alkoholik řeší jen jediný problém, jedinou jizvu. A tou je program v mozku, tak jako v počítači. Nahrál se mu tam program Alkoholik. Všechny viry, trojáky, červy, to je prd proti tomuhle tomu. Nejde to zresetovat, vymazat, zahodit. Někde je, mrcha, zálohovaný a zase obživne. ;) Muž Marcelky má můj velikánský obdiv. Víte, že takhle, za celý svůj život, znám jen 2 nebo tři abstinující alkoholiky. Jinak je to stále Dobří holubi. :( Soudržnost, láska, klid? Naprostý souhlas. To všechno tam bylo, dokud to alkohol nezničil. Jestliže se děti opilému tatínkovi posmívají, pánbu zaplať za klidnou opici, je obtížné mluvit o tomhle všem. Při agresívní opici, po mnoha slibech nápravy, je to nemožné.*plac* Hezký domov? Chybějící propité peníze, zničené, rozmlácené věci, bez možnosti náhrady, protože na to není. Každá rodina bojuje s penězi a představte si, jak musí chybět tam, kde to muž ještě hodně pokrátil v hospodě. Přemýšlel jste někdy, kolik musí stát taková vydařená opice + krabička cigaret? Co všechno za tohle milovaná, soudržná, klidná rodina mohla mít? *sok* O racionalitě s alkoholikem v rodině vůbec nemůžete uvažovat. Racio-rozum, se někde vypařil. Je vidět, že jste se s tímhle problémem nikdy nesetkal. Jen o něm četl ve Vlastě nebo v podobném časopise, kde to psala žena, která potkala oplice na ulici. Ale nezažila ho doma, v bytě, v rodině. Všecku tu hrůzu, hnus, bezmoc. Je možné, že jste poznal pijáka, který pije kvartálně. Jednou za čas ho posedne zlý duch. Ale i s tím nic nenaděláte. +plac+

zeta
hodnocení

Doma mu je zatím fajn,kdyby nebylo chlastu,tak je to naprosto idilický vztah.V přítelkyni má oporu,ale je to něco za něco.Nechce dál být ve vztahu s alkoholikem,u kterého to trvá už minimálně 7 let.Přišel dokonce i o řidičák,který mu mají během pár dní vrátit.Ale obává se nejhoršího,že kvůli tomu skončí ve vězení,pokud se nezačne léčit

Jen ho nechejte, ať se vězení bojí. A kydy šel sedět, rodině se jen uleví. Nehledě na to, že je to nejlepší protialkoholická léčba. Třeba ho to postaví do latě. Ale určitě slibům nevěřte! Nedělejte nic, čím byste mu to usnadnili. Musí být sám zodpovědý za své činy, za sebe. Neusnadňujte mu nic, nekryjte ho, nelžete kvůli němu. Stane se pak to, že vítězství půjde oslavit! Věřte mi!

zeta
hodnocení

rozhodně se mu nic neulehčuje,na druhou stranu on to neusnadňuje rodině...přijde domů z práce ,nají se a usne...takže rodina z něj má velký kulový

mirek1*

Tak to je ještě hodný alkoholik, že jde v klidu spát, ti horší stojí v noci před postelí, řvou na celý barák a vyhrožují všem až do rána. Děti, žena brečí, v tom lepším případě. V tom horším jdou spát do parku v nočních košilích zima nezima.

uska*
hodnocení

0x

Nic těžkého. Musí zajít osobně za obvoďákem, sdělí, že se chce léčit ze závislosti, on mu doporučí odborného lékaře, napíše žádanku a je to.

doplněno 16.01.14 14:00:

Znám člověka, kterého obvodní lékař zaslal k psychiatrovi, měl u něj asi tři návštěvy - jen povídání. Pak jej na jednu noc poslal do léčebny, aby viděl, jak dopadne, když nepřestane pít. Bez jakýchkoliv léků chodil pán se 1 x měsíčně zpovídat psychiatrovi kolik toho za měsíc vypil. Nevypil NIC, stačila mu návštěva léčebny. Údajně tam byli 2 sportovci (box), na zdech samé diplomy a oni připojeni na hadičkách, částeční ležáci. A 20 let je pán nenapil. Tvrdí, že kdyby se jednou napil, zase by do toho spadl. Alkoholik není nikdy vyléčený, jen je léčený, je jedno jestli slovem nebo léky. K psychiatrovi je chodil zpovídat více než rok.

Ještě doplním:odborný lékař je psychiatr,který napíše jakoby doporučení na ústavní léčbu.Ambulantní je hloupost,notorik nemá dost sil na to,aby to zvládl sám.

doplněno 16.01.14 11:58:

Zde máte potřebné informace: alkoholik.cz/...

zeta
hodnocení

ne,nemá.Ona poslouchá neustále jeho sliby,jeho vlastní děti s ním pohrdají nebo se smějí,když je připitej,ale zná ho už opravdu hodně let a není to člověk,kterému by nepomohla.

zeta
hodnocení

právě jsem někde četla,že musí mít na to,aby ho vzali do léčebny posudek od psychiatra...takže vlastně tápeme čím začít...a nejraději bych znala někoho,kdo si tím prošel a ví o tom všem...není to ostuda,je to nemoc,ale alkoholik podle mě sám nepřestane...a ambulantní léčba,co vím,tak zatím nepomohla nikomu,tak proto chci vědět názory,než to sestřence vitisknu a donesu

momo*
hodnocení

0x

Dobrý den. Začít se léčit je hodně těžké. Minulý týden to bylo 16 let co jsem překročil bránu léčebny (PL Opava). Od té doby abstinuji. Začněte obvodním lékařem a už ten může vyjednat hospitalizaci. Koukněte se tady - sda-opava.cz/... . Přeju hodně úspěchů v nelehkém "boji". M. (můžete mě kontaktovat přes vnitřní poštu)

zeta
hodnocení

děkuji za pomoc,budeme na něj tlačit,aby k tomu obvoďákovi zašel...

kami95
hodnocení

0x

Musí chtít on sám..jinak myslím, že pro začátek je dobré ambulantně, kdyby to nestačilo nebo se vymykalo z rukou, tak pak asi do léčebny.. I když neznám žádného vyléčeného alkoholika ambulantně, že..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]