Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neoimpresionismus = pointilismus?

Od: pi* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den. Potřebovala bych radu nejlépe od skutečného znalce, člověka zběhlého v umění, který má jisté znalosti v tomto oboru. Lze nazvat umělecký směr neoimpresionismus pointilismem? Jedná se tak pouze o jeden směr? Rozumím tomu tak, že pointilismus je technika, pomocí které tvořili umělci v neoimpresionismu svá díla. Zároveň by mne zajímalo, zda se tento směr projevuje pouze v malířství.

Předem děkuji za odpovědi, případně za stránky, z nichž bych mohla ohledně tohoto směru čerpat.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nahlédl jsem do své knihy Mrázová, Mráz: Encyklopedie světového malířství, kde se m.j. píše: Podstatou neoimpresionismu je náhrada míšení barevných pigmentů na paletě optickým míšením na divákově sítnici. Výsledkem je plátno pokryté drobnými tečkami světlých barevných tónů, odvozených z barev slunečního světla, jež dávají přesvědčivější představu o světelné povaze barvy, nežli tomu bývá při míšení barev na paletě. Proto se neoimpresionismu někdy také říká divizionismus (rozklad barev na jejich elementární prvky) nebo pointilismus (le-point - fr. tečka).

Heslo je mnohem obsáhlejší, ale myslím, že pro vaši potřebu to bude postačovat.

Heslo pointilismus v knize odkazuje na heslo neoipresionismus.

doplněno 15.01.14 19:25:

V knize Toulky světem malířství se píše o Georges-Pierre Seuratovi: Vynalezl metodu, kterou nazýval optická malba; je známa též jako divisionismus či pointilismus, a to vše v kapitole postimpresionismus.

pi*
hodnocení

Děkuji mnohokrát! Já bohužel vlastním pouze knihu Dějiny výtvarného umění (jedná se spíše o učebnici) a k mému překvapení je zde tneto směr jaksi vynechán. Výše zmiňovaná encyklopedie by se mi tedy jistě nesmírně hodila v celém svém rozsahu o neoimpresionismsmu, to je však jistě příliš troufalé, nevhodné, nemohu Vás nutit k opisování textu či skenování. Pokusím se tedy informace nalézt i jinde, mám však jistou nedůvěru vůči mnoha internetovým zdrojům. Zřejmě se vydám do knihovny. Děkuji ještě jednou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]