Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pracuji na DPČ a po měsíci se mi stal úraz, díky kterém jsem už téměř 2 měsíce na neschopence a tudíž můj výdělek není ani 2500 Kč, z čeho mi vyplývá povinnost platit si pojištění sama. Je možné se jít zaregistrovat na úřad práce?
Díky, Adela
Dobrý den. Ne. Pokud marodíte, nejste uchazeč o zaměstnání. Tudíž Vás do evidence nezařadí.
doplněno 15.01.14 13:45:Ano, ale je Vaší povinností toto na ÚP nahlásit při registraci.
doplněno 15.01.14 13:49:A ještě pro úplnost dodávám, že si smíte vydělat při registraci na ÚP pouze polovinu min. mzdy, což je 4.250,- kč/měs. Pokud by byl výdělek vyšší, pak by Vás nezaregistrovali.
Pobíráte-li nemocenské, hradí za Vás zdravotní pojištění stát. Zavolejte si na "svou" zdravotní pojišťovnu a dohodněte se s ní, co/jak máte doložit.
Na ÚP se můžete zaevidovat až po skončení nemoci, DPČ musíte oznámit a doložit (písemnou DPČ) v den přihlášení na ÚP.
Každý měsíc budete muset úřadu práce dokládat potvrzení zaměstnavatele o výši příjmu.
doplněno 15.01.14 18:14:PS: Nejde o pracovní úraz?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.