Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podnájem a daně

Od: katerina2014 odpovědí: 6 změna:

Potřebuju poradit... Po smrti otce jsem zdědila dům a začala pronajímat byty. Ty pronajímám cca 3 roky. Asi se vám to bude zdát divný, ale až teď jsem zjistila, že se platí daň z příjmu z pronájmu. Fakt jsem to nikdy nevěděla a ani to netušila. Myslela jsem si, že když to člověk nedělá jako živnost a nevydělává na tom - jako že fakt na tom člověka nevydělá, protože lidem se fakt nechce platit a já ještě z těch peněz co z nich dostanu, splácím dluh po otci, který si na ten barák vzal úvěr - že se nikde nic neplatí. Daň z nemovitosti samozřejmě platím, barák je pojištěný, lidi co tam bydlí mají nájemní smlouvu, s nájmem souhlasí a když mají problém s placením, tak se prostě na dohodu odstěhují a nějako to dál neprodlužujeme.

Chtěla jsem se tedy zeptat, jak může přijít Fú na to, že to pronajímám? Podle toho co jsem četla na netu, tak Fú vůbec nezajímají nájemní smlouvy. Existuje nějaké východisko? Vím, že neznalost zákona neomlouvá, ale opravdu mi přijde divný, abych platila daň za něco, co vlastně je moje a můj otec do toho investoval peníze, které ještě teď splácím (a že ty úroky v bance nejsou malý) a hlavně energii a čas na zrekonstruování. Stát na to nedal ani korunu, žádné dotace, prostě čisté peníze které otec měl nebo si půjčil v bance. Jen se toho před pár lety obec snažila rychle zbavit než jim to spadne na hlavu. A teď když je to zrekonstruované a vhodné k bydlení z toho chce stát peníze? To mi prostě hlava nebere.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Víte, ono FÚ nebude zajímat, jestli Vám to sype nebo ne, ale v každém případě je to příjem jako každý jiný a za příjem se platí daně.

Tuto daň obchází v ČR tisíce lidí, málo kdo, když pronajímá byt, z tohoto příjmu platí daň a většinou takto fungují léta letoucí.

Ovšem ve Vašem případě bych měl vyloženě strach. Celý bytový dům už není maličkost. Kdyby Vás někdo udal, myslím, že před FÚ neuspějete. Nájemní smlouvy existují, v nich je napsané nájemné a na váš bankovní účet přicházejí každý měsíc peníze od mnoha lidí. Myslím, že toto jsou dostatečné podklady pro FÚ, aby konal.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, Vaše uvažování má logiku, ale ne z hlediska daňového. Obecně platí - je-li na něco "papír", tak je to dohledatelné a prokazatelné. Va Vašem případě skutečně stačí jen rozepře s nájemcem a ten Vás může ohlásit (udat) na FÚ. Jinak, na příjem z pronájmu se mohou i uplatnit náklady paušálem (30 procent) a toto se nemusí prokazovat. Dejte si to raději do pořádku. A za horší nelogičnost považuji daň z nemovitostí - kdo se postará o vlastní bydlení, tak za to zaplatí. Zdravím!

madla*
hodnocení

0x

Paní já bejt vámi, bych mlčela a rychle zaplatila daně z pronájmu aspon za letošek. Vy budte ráda, že jste ráda a vůbec si nestěžujte. Takový hovadiny jako, že stát vám nedá na opravu budovy, kterou vy pronajímáte a přesto by jste měla platit daně u finančního úřadu neobstojí, každý se vám vysměje a není divu :)

Svůj barák si musí opravovat každý sám. Koukám, že máte ještě dobré nájemníky, člověk se jim bojí něco říct, aby hned nezačali , že si pjdou stěžovat na finančák, jestli řádně platíte daně. Tak radím, nechte si od nich posílat nájem přes banku. Snadno zjistíte podle SMS jak si stojí, kdo ještě nezaplatil. A oni mají potvrzení o platbě ve výpisu. Pak se nemusíte bát, klidně spíte, můžou vás udat, papíry budete mít v pořádku. Nechte si to poprvé vypracovat účetní, pro příští roky, stačí když se nic nezmění se to naučit, a můžete si dělat přiznání sama.

hodnocení

0x

"když to člověk nedělá jako živnost a nevydělává na tom " "..jako že fakt na tom člověka nevydělá, protože lidem se fakt nechce platit a já ještě z těch peněz co z nich dostanu, splácím dluh po otci, který si na ten barák vzal úvěr "

Přiznám se, že váš způsob uvažování mě fascinuje. Vy na tom přece vyděláváte, ty nájmy jsou váš příjem. Že z těch z těch nájmů splácíte úvěr na dům na to nemá žádný vliv, za ty nájmy si vlastně kupujete váš dům, váš soukromý majetek. S vaší logikou by daně neplatil nikdo.

stirecek*
hodnocení

0x
kud máte příjmy z pronájmu vyšší než 6000 Kč jste povinna podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Do daňového přiznání uvedete jak příjmy ze zaměstnání tak příjmy z pronájmu. Oproti příjmu z pronájmu můžete buď uplatnit paušální náklady ve výši 30% z příjmů, nebo skutečné náklady. V případě, že uplatníte skutečné náklady, můžete do nich zahrnout i úroky z hypotéčního úvěru, který byl poskytnut na pronajímanou nemovitost.
doplněno 14.01.14 15:21: Ovšem nevím co nachystal nový zákoník...
siki*

Na @stirecek kud máte příjmy z pronájmu vyšší než 6000 Kč jste povinna podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob.

Mohu se zeptat kde máte uvedeno v zákoně částku do které nemusíte uvádět příjmy z pronájmu?

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]