Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jablka z obchodu jsou lepkava

Od: boule® odpovědí: 9 změna:
Dobry den, zajima me Vas nazor na jablka ze supermarketu. Nevim cim to delaji, ale pokazde jablka umyju a stejne porad jsou lepkava. Je to takove neprirozene. To je tou chemii, nebo cim? Je to nejak skodlive? Jak se te lepivosti zbavit?
Dekuju za nazory

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x
avatar coklit

Tohle mi taky hodně vadí.. Hned po cenách. Je to asi hlavně kvůli vzhledu, jsou nablýskaná - nevím, jestli je to i nějak chrání před škůdci a konzervuje. Já jablka umyji teplou vodou a pak je utěrkou rozlešťuji tak dlouho, dokud nejsou bez toho lepu :(

doplněno 14.01.14 07:38:

zdrava-vyziva.doktorka.cz/...

 

petr123*
hodnocení

2x

Po pravdě je mi to jedno. Sice na mě možná někteří v obchodech koukají jako na blázna, ale než koupím jablka tak k nim přivodím a zkusim jestli jsou "nalakovaná". A není náhodou, že ta nejvíce nalakovaná a naleštěná také většinou nejméně voní...

Ale já nekupuju jablka na výstavu, já si chci pochutnat! :)

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Jsem z domku se zahradou a taťka pěstoval celý život. Dva druhy jablek, nevím, jak se jmenovaly, byly mastné, lepkavé. A nešlo to opláchnout. Nebyla tam žádní chemoie, byly prostě takové, takové narostly. ;) Nedávno se mi dostalo na monitor povídání o šílenostech, které se s jablky dělají. Jak se nechávají dozrávat časem, v zaplynovaném skladišti, jak se potom opláchnou a navoskují, naleští a uloží opět do zaplynovaných skladů, kde plyn zabije nejen hmyz, ale i bakterie. Jablko potom nehnije, neplesniví. *blee* Možná, že si to myslím blbě, ale od té doby kupuji ta nejlevnější, v dobré víře, že za ty prachy se nikomu neoplatí všechny ty šílenosti.

Kupuji ta nejlevnější - před nedávnem jsem objevila na pohled docela pěkná jablka za asi 19 Kč/kg. Původ - Česká republika. Hned jsem popadla sáček. Doma jsem zjistila, že jsou odporně lepkavá. Omýt to nešlo. Vyřešila jsem to tak, že jsem je všechna loupala. S těžkým srdcem, protože ve slupce je toho zdravého a hodnotného nejvíc. Inu, dnes je tam i to nezdravé a nehodnotné.

Ještě mám dvě poslední jablka od sadaře. Přecházím na nějaké jiné ovoce, v naivní víře, že je pod slupkou banánů a pomerančů je snad sajrajtu méně. A také přecházím na kysané zelí.

 

hodnocení

1x
avatar clayman

2 bedny jablek vedle sebe: jedny jsou matné a druhé naleštěné, cena stejná. Které koupíte? Lépe se prodávají navoskované, takže proto je snaha je nabízet. Ale v poslední době je nekupuju... 35-40kč/kg mi přijde na jablka trochu moc. Zvláště když slyšíme, že pěstitelé je obchodům prodávají za 8kč/kg a v reklamách říkají jak obchody pro nás vyboxovaly nízké ceny. *blee*

Jablka z obchodu jsou lepkava

 

hodnocení

1x

nasamponuju, pustim si horkou vodu, nejvic, kolik snesu. hadrikem, nebo takovou tou houbickou z umele hmoty. Komu vadi sampon, ktery jde na telo, ale stipe v ocich, koupi si sampon pro mimina, ktery uz ani v ocich nestipe.

Podobne umejvam i mandarinky, nez dam slupky na radiator. Ale kde uz ty casy jsou, ze vonela cela kuchyn...

 

hodnocení

1x
avatar zmatenka

Já jablka nekupuju, máme vlastní. Ale mám je uložené ve sklepě pod altánem, který má hliněnou podlahu a není vyloučeno, že si na nich někdy pochutnávají i myši. Občas na nakousané jablko od nich narazím. Máme sice sklep proti nim zabezpečený, ale stane se. Nevím jestli to není úplně špatně, ale vždycky když jablka přinesu, umyju je ve dřezu jako nádobí. Teplou vodu, trochu Jaru a houbičku (s tou drsnou stranou) jablka vydrhnu a pořádně opláchnu pod tekoucí vodou. Nádobí taky myju v saponátu a to i nasákavé (dřevěná prkénka, vařečky), tak mám pocit, že snad tomu neublížím. Pokud bych je kupovala, udělám to právě tak...

 

hans*
hodnocení

0x

Víte, co to je přirozená vosková vrstva na ovoci? Příroda je opravdu důmyslná (nebo stvořitel, chce-li někdo), není třeba ve všem hledat nějaké zrady. My také máme kůži, která je pro nás šťítem před vnějším světem.

hans*

Jen tak mimochodem, vemte si takové hrozny: Pro zdravotní stav bobulí je významná vosková vrstva na povrchu, která ji chrání před přílišným odparem vody, při deštích chrání před rozmočením bobulí a konečně před infekcí choroboplodnými mikroorganismy.

Hezký den.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]