Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zatím nepotřebuji tento problém řešit, ale ráda bych byla připravená, kdyby něco...
Pečuji už přes 3 roky o tchyní /postižení je tělesné i duševní, věk téměř 89 let//. Nepobírám vůbec žádné peníze, pouze tchyně pobírá příspěvek na péči.
Zajímalo by mě, co by se stalo, kdybych onemocněla. Za celou tu dobu se to zatím nestalo, jsem pořád na dosah, i když je mi taky někdy mizerně. Ale na postel to není, dost to přemáhám. Teď mě straší lékař umělým kolenním kloubem. Operace, rehabilitace... Manžel chodí do práce.Musel by zůstat doma, či babču na čas umístit do nějakého ústavu.
Zajímalo by mě, zda takovýto pečovatel má v nemoci nárok na nějakou nemocenskou, či zda bych si to odmarodila úplně zadarmo?
Četla jsem někde, že kdo není zaměstnán, nemá na nemocenskou nárok.
Jenže já vlastně zaměstnaná jsem, někdy i 24 hodin denně. Jak ráda bych si to s někým vyměnila a šla aspoň na týden do nějaké normální práce. Proto bych chtěla vědět, jak to s tím pečováním o osobu blízkou je.
Děkuji a přeji hezký večer. Jaga.
Nemocenské je dávkou určenou pro finanční zabezpečení v případě nemoci či karantény. Vy sice pracujete mnoho hodin denně a obětavě, ale nejste však v žádném pracovním ani obdobném poměru, proto vám tyto dávky nenáleží. Píšete, že nepobíráte žádné peníze - příspěvek na péči je určen pro to, aby nesoběstačná osoba si péči zaplatila; pokud jste jediná osoba, která o tchýni pečuje, pak celý příspěvek náleží vám. Pokud za vás někdo zaskočí (např.v případě vaší nemoci), pak poměrná část PnP náleží této osobě.
Doba takové péče se pro účely důchodového pojištění hodnotí jako doba pojištění, tedy obdobně jako např. doba zaměstnání nebo doba samostatné výdělečné činnosti.
doplněno 13.01.14 18:58:Upřesním xy:Jesliže je příjemce příspěvku hospitalizován po celý kalendářní měsíc, pak mu příspěvek nenáleží. Pokud je tedy hospitalizován kratší dobu, příspěvek je vyplácen.
Zdravím, na nemocenskou nárok nemáte. Příspěvek na péči, který pobírá tchyně, je určen pro Vás jako pečovatele. Pokud se o ni nebudete moct starat, zaplatí si z příspěvku pečovatelskou službu. Jestli potřebuje neustálý dohled, pak buď denní stacionář - ráno zavezete, po práci vyzvednete nebo umístění na určitou dobu do zařízení např. charity, možná i soukromé. Jistě v okolí najdete. U nás takové zařízení provozuje charita, když jsem potřebovala na týden na dovolenou, strávila ho maminka tam. Většinou je to omezené časově, už nevím přesně zda měsíc či déle. Pečovala jsem o maminku 7 let, tak vím, jak je to pro pečujícího náročné. Přeji Vám pevné zdraví fyzické a hlavně duševní.
doplněno 13.01.14 18:30:Tak jsem byla pomalejší ...
Milá babojago, toť otázka, já osobně nevím, ale ani si nepřej vědět , co si myslím...náš stát je...:-O
Ale klobouk dolů, před takovými lidmi.
Místo toho aby si stát vážil takových lidí, že za pár kaček odvedou práci za miliony, které by stát stejně musel investovat do takto postižených lidí...no fuj tajbl o_O
Děkuji za vaše rady, myslela jsem si, že to tak je, jen jsem si to chtěla ověřit. Pravda je v tom, že je to někdy daleko náročnější práce, než 8 hodin ve fabrice.
Ještě jsem se chtěla zeptat, jak se k tomuto ošetřování přihlíží při stanovení starobního důchodu, /čeká mě to asi za 1,5 roku/ ale Bruno mi vlastně odpověděl sám a bez ptaní. Všem děkuji. Jaga.
K vašemu problému ještě podotýkám: Podle § 5 odst.2 písm. e) zákona o důchodovém pojištění jsou důchodového pojištění účastny - osoby pečující osobně o osobu mladší 10 let, která je závislá na pomoci jiné osoby ve stupni I (lehká závislost), nebo o osobu, která je závislá na pomoci jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost), pokud spolu žijí v domácnosti; podmínka domácnosti se nevyžaduje, jde-li o blízkou osobu.
Dále se praví: Doba této péče se prokazuje rozhodnutím OSSZ/PSSZ/MSSZ o době a rozsahu péče. Návrh na zahájení řízení o vydání tohoto rozhodnutí lze podat nejdříve po skončení péče nebo v době jejího trvání v souvislosti s podáním žádosti o přiznání důchodu, nejpozději však do dvou let od skončení péče.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.