Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlastnictví pozemku 1/2 - prodej

Od: madfad odpovědí: 8 změna:

Dobrý den. Pokud vlastníme pozemek společně s bratrem rovným dílem (každý 1/2). Může jeden z nás svůj podíl komukoliv prodat? Nebo musíme souhlasit s prodejem oba dva?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pacourek*
hodnocení

1x

Od nového roku už předkupní právo neplatí takže váš bratr muže prodat svůj podíl komukoliv bez vašeho vědomí

fribble*

Nechci se přít, ale epravo.cz/...

fribble*
hodnocení

0x

Druhý spoluvlastník má předkupní právo - nabídnout písemně bratrovi, pokud odmítne, pak teprve jednat dál. Nebo se domluvit na společném prodeji.

lidus*
hodnocení

0x

Prodat ho podle zákona můžete ale jako první s předkupním právem, musí být vyrozuměný druhý vlastník, má 60 dní na to aby se vyjádřil. Pokud koupit nechce, můžete prodávat ale pozor-ideální polovina není vyměřená půlka pozemku a nelze oplotit nebo na ni stavět a cena bývá nižší, nový majitel je zase jen spoluvlastník. (platilo to v roce 2013, snad to platí dál).

doplněno 13.01.14 16:34:

Do prčic než jsem to napsala už je to jinak. Dík za odkaz na nový zákon.

hodnocení

0x

Pominu-li předkupní právo, které se zde již diskutuje, vy znáte někoho, kdo si dobrovolně koupí ideální polovinu nemovitosti?

madfad
hodnocení

Jedině mě napadá, že by si koupil tu polovinu s tím, že má dost peněz a bude spoléhat na to, že tu druhou polovinu ode mě koupí (když hodně připlatí).

madfad
hodnocení

A s domem je to stejné? Pokud mám ideální polovinu a bratr také, může tu svoji někomu prodat? Já mám pořád zafixované - asi jsem kdysi někde četl, že bych s prodejem musel souhlasit i já...

lidus*

Jdu studovat nový OZ, jelikož jsem rovněž vlastníkem ideální poloviny, udělejte to také.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]