Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Půjčka - ano či ne?

Od: andrea22* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu. Dostala jsem se do finančních potíží a byla jsem dnes v bance, kde mi byl nabídnut spotřebitelský úvěr. Dostala jsem nabídku, že by mi půjčili 60.000,- úroková sazba 16% ročně, RPSN 17,9%. Bylo by to na 84 měsíců. Tedy měsíčně bych zaplatila nějakých 1200,-, což by mi bylo dobrý, ale celkoá částka kterou bych jim musela vrátit by byla cca 101 000,- :( tedy o nějakých 40000,- navíc. Problém je v tom, že se v půjčkách moc nevyznám. A další problém je ten, že těch 60000,- bych byla schopná zaplatit cca do roka. Tedy že bych to předčasně mohla zaplatit a ne to splácet dalších 6 let. Chtěla jsem se tedy zeptat, zda když tuto částku zaplatím o mnohem dříve než je těch 84 měsíců, budu muset zaplatit stejně o těch 40000,- navíc nebo pak když jim např. po půl roce doplatím vše, nebudu muset platit ty úroky atd.? Děkuji za radu

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

elisek1988*
hodnocení

1x

A proč si půjčku nesjednáte na kratší dobu, když jste schopná jí splatit do roka? ČS bude mít nejspíš sankci za předčasné splacení. Měla jsem od nich úvěr na auto (nikoliv leasing) a při předčasném ukončení jsem musela zaplatit celou koncovou částku i s úroky. Ale bylo to napsáno i ve smlouvě. Myslím, že v dnešní době jsou lepší banky s lepšími podmínkami, např. Airbank, Equa Bank, Raiffka...

au1
hodnocení

0x

co to je za banku? Každá má jiný podmínky pro předčasné splacení úvěru. Já to měl tak, u ČS, že jsem předčasně splatil půjčku 106 000 asi po půl roce (byla původně na 2 roky), a podle různých kalkulátorů jsem měl doplatit 83 tisíc. Nakonec v bance chtěli jen 79, úroky končí měsícem kdy předčasně splatíte půjčku, ale určitě tam bude nějaký poplatek za předčasné splacení - u mě byl 2000Kč. Jak říkám, zároveň se v té bance zeptejte na podmínky předčasného splacení.

andrea22*
hodnocení

Je to ČS. Bylo mi i řečeno, že když tam budu dávat tzv. mimořádné splátky, tak se doba splácení bude zkracovat. Což mi přijde jasný, ale jasný mi není to, zda budu muset zaplatit stejně navíc těch 40000,- aby ta banka v závěru dostala těch 101 000,-?

Záleží nejen na bance, ale také přímo na konkrétním produktu. Už jsem viděl i situaci, kdy si banka každou mimořádnou splátku úročila tuším 1 % z mimořádné splátky. Bylo tedy možné splatit celý úvěr najednou a zaplatit tak 1 % navíc. Což bylo podstatně méně než to splácet postupně v řádných splátkách. Vše bylo uvedeno v podmínkách úvěru. Pokud k tomu nemáte žádné podklady, zeptejte se přímo v bance. Pochybuji, že zde dostanete spolehlivou radu pro váš konkrétní případ.

buss
hodnocení

0x

Nechápu, proč jste se na toto nezeptala přímo v bance? Ze zákona máte právo na předčasné splacení úvěru a na snížení plateb. Ale! Banka kdyby přišla o úroky přijde o zisk ( + náklady), proč pak půjčovat? Takže klidně uhradíte napočítanou částku. A pokud by se vám to nezdálo, můžete s tím k soudu. Takže je třeba se ptát vždy konkrétní finanční instituce, jak to dělá! Pokud uhradíte v původní výši, nemá ceny předčasně splácet!
Takže obejdete finančníky a u každého se informujte co vás napadne a zjistěte jaké poplatky jsou spojeny s předčasným splacením spojené. Je třeba se nebát, jsou to vaše! peníze!

hodnocení

0x

Toto je cesta do pekel. Zkuste si popůjčovat jinde. U rodičů, sourozenců a přátel jste to asi zkusila, tak zkuste jiné banky a porovnejte výhodnost nabídek a hlavně se na všechno ptejte. Tady jsou sice dobří rádci, ale těžko vám řeknou podrobnosti bankovního sektoru. Já bych vám půjčil, ale jakou bych měl záruku?

danys*

Jak už tady někdo radil, když už půjčit, tak nejlépe od rodinných příslušníků nebo známých. Pokud tu možnost nemáte, pak bych doporučil airbank, když budete splácet včas ani moc nepřeplatíte. Měl jsem u ČS běžný účet a byla to katastrofa, stejně tak to bude určitě i u těch jejich půjček (ani mi to nestojí za to, abych se na ty jejich "podmínky" pro informaci podíval)

lajla*
hodnocení

0x

Napište si seznam, za prvé rodinných příslušníků a přátel. Výhoda, že nebudete platit úroky. Pak bankovní a nebankovní společnosti, ale jen ty, které existují už nějakou dobu, kromě jejich webovek se podívejte na internetu, co píšou lidé. Doporučila bych Vám door financial, ale potřebujete víc, než oni půjčují.

ivulenka*
hodnocení

0x

OPRAVDU tak nutně ty peníze potřebujete? Pomohli by spolupracovníci? Rodina? Známí? Na co ty peníze potřebujete? Nešlo by to zatím někde si půjčit (pokud potřebujete na auto či podobně)?

cuca*
hodnocení

0x

Dobry den, zalezi kolik muzete mesicne platit, zkratte to namene let.ale budete to opravdu moci splatit? Jestli si nejste jista tak radsi mensi mesicni splatky.oni vam to nacpou na co nejdyl.aby vytezili co nejvic.na predcasne splaceni se zeptejte u cs.myslim ze u novych smluv je to 1%.a doplatite jen to co dluzite v ten den, uroky totiz naskakuji mesicne, takze nezaplatite 100.tis.a ano uroky jsou hrozne, ja to pocitala u sve pujcky a vychazelo to cca 70%.des.takze ano vyplati se zaplatit to procento z predcasne splaceneho nez ty silene sumy co vzniknou za tech 84mesicu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]