Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám otázku je mi 16 let a nahmatala sem si v prsou 2 malé kuličky nevím co to je a docela se bojím.. Četla sem i na jiných poradnách že je to z těhotenství ale já těhotná nejsem .. Jelikož sem ještě sex neměla .. Tak se bojím o to nejhorší Prosím poraďte mi .
Na to, co myslíš, jsi, podle mne, mladá. Sice se v tom nevyznám, ale tipnul bych, že to může souviset s dospíváním. A navíc většina kuliček jsou jen tukové kuličky. Ale nic nezkazíš, když zajdeš pro ujištění k doktorovi.
Na co je mlada?! Na rakovinu?
To jsou odpovedi tohle.
Moje 16 leta sestrenice si nahmatala bulku a za tyden byla na operaci, absolvovala dve kola chemo, prisla o cely jeden rok stredni skoly.
Okamzite k doktorovi.
Souhlas se všemi, kteří odpovídali přede mnou. Jenom bych doplnila: pokud nepůjdete k lékaři hned, vyšetřete si prsa po nejbližší menstruaci. Jestli se kuličky ztratily nebo zmenšily, je to způsobeno hormonálními pochody. Když si budete prsa vyšetřovat každý měsíc po menses, získáte jasný přehled, co je normální a co se kde vynořilo neobvyklého. Po jednom ohmatání nemůžete vědět nic, takže raději ověřit u lékaře a pak pravidelně prohmatávat.
Není třeba se plašit, podobný problém má spousta žen.
Zajdi k doktorovi (obvoďákovi nebo gynekologovi) a pokud se mu bulky nebudou zdát, nebo prostě jen pro jistotu, pošle tě pravděpodobně na onkologii, což neznamená, že máš automaticky rakovinu. Tam tě vyšetří (prohmatem + ultrazvuk) a pokud je nález opravdu malý, nic kromě pravidelné půlroční nebo roční kontroly tě nečeká. Pokud se budou bulky zvětšovat, bude třeba operace a až podle té se pozná, zda je nález zhoubný nebo ne - ve většině případů ne. Bohužel se ale věková hranice rakoviny prsu posouvá stále víc dozadu, tak bych tam radši zašla, ať se zbytečně nestresuješ.
A jak už tu padlo, podobné bulky nebo uzliny v okolí prsou se zvětšují a zmenšují v závislosti na menstruačním cyklu nebo případný infekci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.