Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz -
20 let žiji v americe vdaná za američana. Máme dvě dcery (16 a 11let),které mají občanství české i americké . Já mám občanství pouze české a o americké jsem nikdy nežádala. Ted se ale s manželem rozvádíme. Chci zůstat zatím v americe .Otázka:
Když zažádám o americké občanství po rozvodu(protože před rozvodem to nestihnu)
- dostanu ho?
-a když jo, mohu si ponechat i občanství české?
Díky za radu, případně za radu kde toto přesně zjistit či ověřit.
Renata.
Dobrý den, odpovím Vám jen částečně. Máte štěstí, protože od ledna 2014 platí nový zákon, který umožňuje dvojí občanství. Podívejte se viz odkaz, kde (ve spodní části) je uvedeno (citace): "Od 1.1.2014 již nebude součástí právního řádu České republiky ustanovení, podle kterého čeští státní občané, kteří na základě vlastní žádosti nabyli cizí občanství, automaticky pozbyli občanství České republiky (pokud nejde o výjimku, která umožňuje i v těchto případech zachování státního občanství České republiky). Pokud tedy po 1.1.2014 nabyde český státní občan cizí státní občanství, tato skutečnost nebude mít žádný dopad na jeho české státní občanství, které mu zůstane zachováno (bude mít občanství dvojí)."Jinak, dotaz na udělení amerického občanství musíte asi položit americkým úřadům. Zdravím!
doplněno 12.01.14 13:18:Nemáte zač.
Pani by mela zavolat cesky konzulat a hlavne mistni americky immigration office, ktery je pod Department of Homeland Security. Mela by si najit ve svem meste "free legal help", zadarmo pravni pomoc, a nemela by delat rozvod bez pravnika. Okamzite. Rozvod by mozna zatim nemela finalizpvat/ podepsat - odrocit.
dobrý den , Renato nevím v jakém am. státě žijete ale všude to není stejné s občanstvím.Moje dcera žije již 14 let na Floridě, taky má dvoje občanství ona i její tři děti. Ale ona dlouho amer. občanství neměla přesto že je provdaná za američana . Chtěla si ponechat své české a aby dostala amer. tak skládala zkoušky a testy. Mnoho lidí to neudělalo a žádali opětovaně. Předávání bylo velmi slavnostní a ve velkém. Oni si na to potrpí. Je výhodné mít dvě občanství určitě za tím jděte...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.