Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Je mi skoro 50 a dostala jsem zásnubní prsten, takže se budu vdávat. On i já máme nějaký majetek, který si přineseme do manželství. Je nějaký zákon, který ten majetek uchrání pro mé děti? Nebo musí být předmanželská smlouva? Té bych se ráda vyhnula, to se mi nelíbí. On ví, že vše, co mám, chci pro své děti a respektuje to, stejně jako já. Přesto bych ráda věděla, jestli to musíme nějak ošetřit nebo je to dané zakonem. U mne jde konkrétně o domek, garáž a byt. Nějaké úspory vč. penzijka. Také bych nechtěla, v případě, že zemřu dřív než partner, aby ho mé děti nevyhnaly z mého domku, ale daly mu čas na hledání bydlení, případně ho nechaly v nájmu. Hrozný dotaz, já vím...děkuji za případné odpovědi. L.
Není potřeba smlouva. Věci, které jste měla před svatbou zůstávají Vaše, nepatří do společného majetku.
Nejdřív k notáři, pak k oltáři
Předmanželská smlouva mluví o tom, jak budou vypadat majetkové poměry manželů po svatbě. Uzavřením této smlouvy muž a žena, kteří chtějí uzavřít manželství, určí, zúží nebo rozšíří společné jmění, či vyhradí jeho vznik na zánik manželství. (viz. §143a, odstavec 3 Občanského zákoníku - Zákona č. 40/1964 Sb., v platném znění). Jde o určení správy majetku po svatbě i po rozpadnutí manželství. Podle zákoníku také manželé mohou podepsat, že nemají zájem o společné vlastnictví a jejich společné mění tak fakticky ani nevznikne _ tedy nebudou v trvání manželství vznikat společné majetkové vztahy. Ty vzniknou zánikem manželství ke všem majetkovým hodnotám pořízeným za trvání manželství a manželé budou povinni si tento majetek vypořádat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.