Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co a jak v podnikání?

Od: rdg odpovědí: 6 změna:

Dobrý den.Chci začít podnikat v prodeji. Na pár hodin v týdnu chodím do práce na DPČ. ŽL si tedy mohu vzít na vedlejčí činnost,je to tak?. Chci zaměstnat důchodce,který má důchod max.12000 a já bych mu chtěla dát plat 15000. Kam s tím musím zajít,kde co nahlásit,jaký druh smlouvy uzavřít a jak správně postupovat,aby to bylo výhodné jak pro mě,tak i pro dotyčného důchodce? pokud budu za něho potřebovat někoho na záskok,příp. na střídáni,co s dotyčným uzavřít a kde a co nahlásit?.

Předem děkuji za jakoukoliv radu,zkušenosti nemám žádné a díky novým změnám v tom ani úředníci zatím moc neorientují :(

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jm*
hodnocení

2x

Hned ze začátku zaměstnance? No nevím, nezdá se mi to jako dobrá volba. Já bych to udělal tak, že ze začátku bych dělal sám, abych měl co nejmenší náklady. Pokud by se firma rozjela tak, že si můžete platově dovolit zaměstnance, tak ano. Víte,kolik Vás bude zaměstnanec stát za měsíc. (plat 15.tis+ náklady, zdravotní, sociální pojištění, dan. ) K Vaší otázce:

Ano, můžete to mít jako vedlejší činnost. Pokud máte zaměstnání, pak toto může byt jako vedlejší činnost.

Zajdete na živnostenský uřad, zřídíte si živnost,na prodej je živnost volná, musíte se nahlásit nba OSSZ, ZP, FU.

Toto všechno za Vás udělá živ. uřad.

Se zaměstnacem sepíšete pracovní smlouvu, nahlásíte to na OSSZ, jeho ZP, FU.

Jestli to bude pro Vás výhodné, to nevím,musíte vše spočítat a promyslet. To je na Vás.

Když budete chtít záskok, stačí sepsat dohodu o provedení práce, nebo dohoda o provedení pracovní činnosti. Platíte pouze dan, z částky.

Já bych navrhoval to, co jsem uvedl výše. Nebo pokud trváte na tom, mít někoho, sepište ze začátku bud dohodu o provedení práce, nebo dohodu o provedení pracovní činnosti. Pokud máte finance na to, ze začátku platit zaměstnance,odvody na něj a učetního (nebo pokud umíte vést učetnitví) tak ho zaměstnejte.

Sám lidi nezaměstnávám, lidé pro mě pracují na živnostenský list.

Snad jsem trochu nastínil situaci :)

buss
hodnocení

0x

Já vás obdivuji vy se cítíte, zisk pro sebe a ještě zaměstnanec na začátek a nic o tom nevíte. To je tak dobré krachnout.
Najděte si na intu "jak podnikat", je tam toho dost. Jaké nové změny máte na mysli? Živnosťák je stejný, zákon o dani z příjmu načtete, přihlásit se u OSSZ a ZP, to vám udělá na požádání živúřad no a pak pročíst si zákoník práce, a sehnat účetní, prodejnu, dodavatele, dostatek kupujících.

rdg
hodnocení

Děkuji Vám za odpověďi. Ještě bych se ráda zeptala,co myslíte,zda není lepší si založit Společnost s ručením omezeným? Děkuji

jm*

Můžete mít s.r.o i nemusíte. V roke 2014 jsou nějaké změny v s.r.o (kapitál atd) . Já bych začal bez s.r.o. Založit ho můžete vždy.

buss

To se zeptejte své účetní, poradce, bylo mi řečeno, že pokud nejde o zisk v milionech, nemá to ceny.

rdg
hodnocení

Ještě jednou Vám děkuji a přeji hezký večer!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]