Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Společné hospodaření - účet

Od: zmatenka® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, poraděnkové. Měla bych takovou otázku: Dva mladí, dospělí lidé v jedné domácnosti s jednou kuchyní, ve které se stídají při zásobování a vaření (jde o sourozence s neexistující další blízkou rodinou), každý se svým příjmem, se musí o provoz domácnosti podělit. Chtěla bych se zeptat, jak vidíte nejrozumnější řešení - rozdělit si platby (např. jeden nájem, druhý např. vodné, elektřinu...), nebo zřídit nějaký účet (a event., na koho by měl být, lze na oba?), kam by dávali každý částku, ze které by náklady byly hrazeny a ostatní peníze by měla každý na svém účtu pro svou potřebu... Jde mi o to, aby to bylo spravedlivě rozdělené a akceptovatelné pro oba. Aby třeba jeden měl jistotua kontrolu, že ten druhý uhradí nutný výdaj - třeba ten nájem, a nemusel mít obavy, že příjde o střechu nad hlavou. Třeba máte nějaký dobrý nápad a mně byste radou moc pomohli. Díky předem...

doplněno 10.01.14 13:22:

Jo, ještě další podotázka. Oba mají účet v České spořitelně, ten eventuální účet (společný) zase založit u nich? Je to výhodné, nebo raději jinde? Mám na mysli ohledně poplatků za převod atd... Zatím jsou to mlaďoši 18 a 22 let, tak snad jsou pro ně i jinde nějaké výhody.

Bydlení je v "zatím" družstevním bytě po rodičích, který je psán na oba sourozence. V budoucnu (za 3 roky) přejde do osobního vlastnictví. Z toho vzejde další problém, ale kdo ví, jak to do té doby bude...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

6x

No, s (ex)přítelem jsme to měli přesně tak, jak říkáte - oba jsme si ponechali svůj vlastní účet a zřídili jeden společný, z něhož se platilo všechno společné, každý tam posílal stejnou částku a nebylo se o čem dohadovat. Szř z toho odcházely platby i za společné dovolené apod., což u vás odpadá, ale stejně tak byly zařízeny pravidelné platby nájmu, plynu, elektřiny... Pak jen šlo o to se sem tam podívat, jestli na tom účtu zbývají nějaké peníze :) - ono jak se to platilo všechno trvalým příkazem, tak člověk rád zapomínal...
No a účet jsme měli u Fiobanky - dvě platební karty zdarma, nulové poplatky. Pro potřeby, na které jsme ho chtěli, ideální. Oba účet vlastnit nemohou, vlastnil ho on, já měla plná dispoziční práva (krom práva ho zrušit, samozřejmě). Bylo to pohodlné a bezproblémové, měli jsme to takto asi 4-5 let.

adviser*
hodnocení

3x

Právně i občansky neutrální by zřejmě bylo založit provozní účet (společný a s dispozičními právy obou).

Hlavní disponent by měl být ten, na něhož je sepsána nájemní smlouva. Z hlediska zákona jsou považováni za společnou domácnost (bez ohledu na vzájemný vztah, rozhodující je podmínka společného hospodaření a podílu na nákladech spojených s bydlením, byť by bydleli např. v RD po rodičích).

Ač se v podobných případech akceptuje i ústní dohoda, je vždy lepší sepsat si i u sourozenců krátkou a věcnou dohodu o podílu na společných nákladech - ať uř třeba rovným dílem, či podle obytné plochy jež každý z nich užívá a zvlášť na pokrytí stravování, kdy je možné, aby jeden z nich přispíval větší měrou pravidelným vařením a druhý to kompenzoval finančním podílem.

Systém lze pochopitelně upravit průběžně podle praktických poznatků z praxe fungování podobného soužití (přesněji spolubydlení).

Vždy záleží na dobré vůli a poctivosti všech zúčastněných, když se vyskytnou problémy či neshody, ani sebelepší notářské smlouvy moc nepomohou. Každá dohoda a smlouva je podmíněna vůlí je akceptovat a dodržovat.

doplněno 10.01.14 13:52:

ad doplnění - společný účet je výhodnější u jiné banky bez poplatků (např. Fio nebo m-Bank apod.).

Současně mají e- banking a infomaily při každé změně stavu účtu (Fio týž den u každé jednotlivé transakce, m-Bank souhrnný o předchozím dni).

P.S. Zkušenosti předchozí odpovídající pu jsou dostatečně názorné a ověřené.

ad pravnik - samostatný účet nic nestojí, stačí jej pravidelně dotovat a všechny trvalé příkazy i pohyby jsou přehlednější a pod kontrolou, včetně možností na vratky přeplatků, inkasa apod. Nehledě k výpisům, jimiž lze dokladovat jakékoliv případné nesrovnalosti.

pravnik*
hodnocení

0x

Ano, další účet je další starost - poplatky, výpisy, návštěvy banky... Nestačil by "sešit", do kterého by se zapisovaly výdaje na "domácnost" a měsíčně by se provedlo vyúčtování? V moderní době se to dá vést i na počítači...

stirecek*
Pravniku ja mám asi 17 účtu u pěti různých bank. Jen v jedné jsem byl osobně, když jsem účet zrizoval, protože mi bylo blbe, žádat kurýra. Ani jedné bance jsem nezaplatil ani korunu za nějaký poplatek či převod nebo kartu. Ale jak píšeš, jde to i bez účtu a na sipo dát jednoduše peníze na půl...
hodnocení

Ano, to jistě, "sešit" by stačil. Dokonce už je založený na drobné výdaje v domácnosti společně s kasičkou. Ale chybí tady pečlivost a svědomitost od obou - jednou si z kasičky vezmou a hned nezapíší, pak si nevzpomenou kdy a na co to bylo, chybí účtenka nebo jiný doklad... To ne, to se moc neosvědčilo, byl by z toho chaos a zbytečné neshody. K tomu si asi musí dojít každý u svých peněz, ne společných.

doplněno 10.01.14 20:04:

Jinak děkuji všem, kteří odpověděli, za zájem a jejich čas, který odpovědi věnovali. Nejrozumnější bude asi pro naše potřeby systém, který popsala pu. problém je, že ani Fio, ani mBank u nás poblíž pobočku nemají. To teda asi budeme muset nějak doladit. Jak myslíte, že by bylo výhodné znovu oslovit ČS, nebo ještě je dosahu pro nás Komerční banka, ČSOB a GE Money. Jak to vidíte vy?

pu®

Nemáte zač, rádi jsme poradili :) Pokud jde o velké bankovní domy, od nich bych v dnešní době dala ruce pryč. Pravda, mám svůj vlastní účet u Poštovní spořitelny (tj. v rámci ČSOB), ale zůstávám u nich jen pro tu bonitu (ten účet mám 18 let). Mají vysoké poplatky a mizivé služby. Jsme (Češi) konzervativní a na to tyhle velké banky spoléhají, v zásadě je nic nenutí služby zlepšovat. S GE Money nemám zkušenost, b-žel ani zprostředkovanou. Pokud jde o zakládání účtu u Fia online, o tom též nevím b-žel nic, my došli tehdy na pobočku. Je ale fakt, že to byla moje první a poslední návštěva té pobočky, všechno šlo řešit online. Jiné by to možná bylo při ztrátě karty nebo tak, ale s tím zkušenost nemám. Pokud chcete zřídit účet skutečně jen pro potřeby toho, aby se sourozenci naučili hospodařit a platilo se vše z jednoho účtu, byla bych skutečně pro to Fio. Platit mohou kartou třeba i za ten společný nákup jídla. Stran bankomatů - aŤ se dohodnou, že hotovost vybírat budou jen ze svých účtů, bydlíte-li někde, kde Fio bankomaty vůbec nejsou (ale myslím, že i mimoFio-vé bankomaty mají nějaký jeden dva výběry měsíčně zdarma). Sešitky apod., to u nás taky nemělo trvání - účtenka se ztratí, něco se zapomene, nějaké kasičky apod., to fakt v dnešní době postrádá smysl. No a jak na to, aby každý dal stejně a opravdu? Szř u nás nebyl problém s dohodou "teď tam vložím deset tisíc já, až budeš mít ty, pošleš ty", pokud to sourozenci takto nejsou schopni uhlídat, pak jednoduše - každého patnáctého sednou k počítači, podívají se, kolik je na účtu peněz, pokud nestačí na všechny zadané platby, spočítají, kolik je potřeba do dalšího patnáctého dodat, vydělí dvěma a vzápětí každý z nich pošle ihned ze svého účtu příslušnou částku na účet společný. Mně to obtížné nepřipadá a rozhodně si myslím, že je to ze všech navrhovaných způsobů nejpohodlnější. Tak hodně zdaru a ať se u toho nehádají :)

doplněno 11.01.14 12:35:

Lego - to vím, ale pokud paní bydlí ve městě, kde nemá Fio pobočku, nevím, jak na tom budou s Fio bankomaty - už tak nejsou časté (a to bydlím v Praze). Cashback je super věc, ale valná většina obchodů ji umožňuje až při platbách nad částku v určité výši. A navíc pokud jde o to naučit sourozence platbám skutečně jen za vše společné, hotovost bych prozatím eliminovala - ať nejsou zbytečné třenice...

U FIO je 10 vyberu zdarma na mesic z vlastniho bankomatu.
Jinak je dobre pouzivat CashBack.

doplněno 13.01.14 23:36:

CashBack> vlastni banka a obchod musi umoznovat.
Utrata 400,- a vyberu az 1500,- .

stirecek*
Společný účet nic nevyřeší. Prostě kdyz přijde sipo, každý dá jednoduše polovinu a z těch peněz se to jednoduše zaplatí. I kdyby by měli společný účet, ze kterého by se to hradilo, musel by tam každý poslat tu svou polovinu. Bylo by to ideální, protože by bylo vidět, ze inkaso bylo skutečně zaplaceno. Na to ale neni treba společný účet, ať má každý svůj. Jeden bude druhému platit půlku nájmu převodem z účtu na účet, druhý to zaplatí. Pokud by měli stejnou banku, převod peněz probíhá okamžitě. Ja preferuju Fio, je to asi nejlepší banka s nejlíp propracovanym bankovnictvím a vše je zdarma. Proč platit spořitelně? To ze Fio u vás není není nevýhoda, banku přece máte doma. Zřízení účtu je jednoduché přes net, můžete si vybrat číslo utu a smlouvu pak jen doveze kurýr podpisu na jakoukoilv adresu. Proč někam chodit, když nemusím?
iz*

Do Fiobanky stačí zajet jednou založit účet, karty přijdou poštou a vše řídíte prostřednictvím internetového bankovnictví. Pokud byste potřebovali výběr, můžete používat bankomaty ČSOB.

Pokud mam ucet u FIO muzu vyuzivat bankomaty vsech bank. Kdyz zaplatim kartou 4000 Kc tak ziskam 1 vyber z cizih bankomatu zdarma.

martin1965*
hodnocení

0x

Myslím, že jeden nebo dva, či tři účty to nevyřeší, pokud chcete mít přehled o Vašich společných výdajích, nezbyde Vám nic jiného, než si vést vlastní domácí účetnictví a z jeho výsledků pak přesně zjistíte příjmy a výdaje. Jinak si to nedovedu představit. Myslím, že na internetu se dá takový program stáhnout. Já jsem před lety (dnes už mě to přestalo bavit) úspěšně využil pro kontrolu hospodaření svojí domácnosti komerční účetnictví, které mám zakoupené pro podnik. Pak jsem na konci roku vždy přesně věděl, kolik každý člen domácnosti vložil a kolik odčerpal. Je to ale práce. Bez přesné evidence ale stejně nikdy nezjistíte, kdo co vložil a kdo co spotřeboval. Proto také vlastně účetnictví vzniklo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]