Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Glykémie jak dál

Od: zizala* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,prosím o radu.Dvakrát do roka k nám do podniku chodí studentky zdravotní školy a v rámci spolupráce s VZP měří tlak,cholesterol a glykémii.V listopadu mi naměřily glykémii 4,3.Dnes proběhlo měření znovu a naměřily mi 6,4.Může mi někdo poradit co mám dělat?Mám jít k lékaři a nechat si udělat podrobnější rozbory?Můj otec cukrovku měl,tak mám docela strach,když mi to takhle vyhouplo.Děkuji za rady a přeji krásné slunečné odpoledne.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Myslím si,že pokud by ve výsledku u vás bylo něco alarmujícího,určitě by vás poslali do dia střediska na "glykemickou křivku"

Ta určí jednoznačně nebezpečí aktivní cukrovky.

JABRAKA

janas*
hodnocení

1x

Dobrý den,

důležité pro další jednání je, jestli to měření proběhlo nalačno nebo po jídle. Pokud by to bylo po jídle, tak je riziko cukrovky mnohem menší - po jídle se i zdravému člověku zvedne hladina cukru a inzulínu produkovanému tělem chvíli trvá, než ji zase sníží. Vliv na glykémii může mít také to, jestli jste třeba den předtím jedl(a) něco sladkého, pil(a) alkohol apod. Pokud by to byla glykémie nalačno, tak to ještě neznamená, že máte nutně cukrovku. Jak se píše výše, hranice je právě těch 6,4, takže bych to v tomto případě být Vámi nepodceňovala. Nemusíte mít nutně cukrovku, může se u Vás zatím projevit jen jakýsi náběh na cukrovku, kdy dochází k nějakému úbytku výroby inzulínu v těle. Ale nejedná se o nic vážného, v tomto případě musí člověk dodržovat lehkou dietu a jednou za půl roku jít na kontrolu k lékaři.

Na Vašem místě bych raději měření někde zopakovala - buď na něčím glukometru nebo třeba u obvodního lékaře. Jedna "špatná" glykemie nic neznamená. Pokud by ale byla i ta další vysoká, zašla bych raději na diabetologii. Ve Vaší rodině se už cukrovka vyskytla, existuje tedy vyšší pravděpodobnost, že ji můžete jednou mít také. proto bych rozhodně nepodceňovala prevenci a na měření si došla. Je lepší jen držet dietu než si píchat inzulín :) čím dříve se věc podchytí, tím méně budet pak omezován(a).

Přeji hodně štěstí a ať se jedná jen o planý poplach

doplněno 09.04.09 15:31:

ještě jedna věc. Dalšími příznaky cukrovky je zvýšená žízeň, sucho v puse, malátnost, častější chození naa záchod. Pokud jste na sobě něco v poslední době takového zaznamenl(a), určitrě byste to neměl(a) podceňovat.

hodnocení

0x

Normální rozmezí je 3,5 - 6,4 mmol/l, samozřejmě na lačno! Máte-li pocit, že není něco v pořádku, nechte si udělat odběry na měření. Pokud má někdo ve vašem okolí glukometr, udělejte si kontrolní měření sám.

liska5
hodnocení

0x

Podstatné je, kdy jste před tím jedl a pil. A vlastně i kolik a co.. Na krev se chodí zcela nalačno. Hned běžet za doktorem, to né. Ale při první návštěvě se zmínit a říct i o otci. První, co by Vám doporučil, je dieta bez cukru a slazených nápojů. Tak si pomalu tu dietu sám zkoušejte. Bere se chrom a vit B6. Nevím, jestli se ještě vyrábí ten kvasnicovej Diastabil

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]