Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zříci dědictví

Od: made odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak zařídit abych po rodičích nemohla zdědit dluhy. Zda se mám zříci dědictví předem formou veřejné listiny a nebo počkat a dědictví odmítnout. Děkuji Kokoliova

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Stejně je to lumpárna. Alespoň osobní věci by se měli dědit. Fotky, bezcenné drobnosti a tak.

Ano, věci osobní povahy by se měly dědit vždy. Nevím, jak je přesně postaven nový OZ, ale stav, že předlužené dědictví bylo (a zřejmě i bude) možné odmítnout mi nepřijde normální. To je čistě jednostranně výhodné pro dědice. Bere jen výhru, ale prohru ať bere někdo jiný. To nemá logiku. Každý nemajetný vlastně může provést pokus jak zabezpečit např. děti. Těsně před smrtí si půjčí milion (neřešme kdo a jestli mu půjčí, už tady je chyba systému) a vsadit ho např. na výsledek fotbalového zápasu s kurzem 1:2. Pokud prohraje, tak ten dluh dědici odmítnou. Poukud vyhraje, tak rozdíl výhry a dluhu dědí. Prostřednictvím umírajícího ze tedy například bez rizika prohry vsadit vysokou částku ..

Odmítnutí dědictví je institut, který chrání dědice. Neznám případ, že by někdo půjčil milion korun umírajícímu člověku, zato je řada případů, že se někdo stane dědicem po člověku, kterého nikdy neviděl (otec, bratr). Kdyby dědic nemohl dědictví odmítnout, tak v případě velkého zadlužení zůstavitele by takové dědictví mohlo dědice zcela zničit. Jak byste se tvářil, kdyby vám bylo oznámeno, že jste jediným dědicem zemřelého XY a tím pádem dlužíte 10 mil Kč?

doplněno 10.01.14 14:40:

Plusové dědictví nikoho nezničí, ale zdědit 10 mil. Kč dluhů znamená přijít o byt nebo dům, auto, firmu a pod.

Se stejnou logikou, proč bych měl trpět dluhy po někom, koho jsem nikdy neviděl se ptám, proč bych měl tedy dědit majetek po někom, koho jsem nikdy neviděl?

hodnocení

1x

Dobrý den. NOZ nyní umožňuje dědici, aby se svého dědického práva zřekl ve smlouvě se zůstavitelem ještě za jeho života, pokud k tomu dá zůstavitel souhlas. Záleží tedy na přístupu obou stran k této věci. Dále zůstává možnost dědictví odmítnout až v dědickém řízení před notářem. Tím pádem nebudete dědit dluhy, ale ani majetek.. Já osobně bych volila druhou možnost a dědictví řešila až po smrti zůstavitele, ale záleží čistě jen na Vás a Vašich rodičích, jak se v této věci dohodnete a zda to budete chtít společně řešit ještě za jejich života.

Napadá mne, jak je postupováno dál, pokud děti jako dědicové se zřeknou dědictví i dluhů, oslovuje notář další z potencionálních dědiců dle nového OZ? Nebo se hned majetkem zůstavitele částečně uspokojí věřitelé?

Jestliže dědic(ové) 1. třídy nedědí, pak dědí dědic(ové) 2. třídy. Nedědí-li dědic(ové) 2. třídy, dědí dědic(ové) 3. třídy. A tak to jde stále dál, až do 6. třídy. Přitom je lhostejné, z jakého důvodu nedědí (odmítl, zemřel). Nedědí-li žádný dědic, připadá dědictví státu a na stát se hledí, jako by byl zákonný dědic; stát však nemá právo odmítnout dědictví. Věřitel se pak se svými nároky může obrátit na stát.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud dojde k vyřizování dědictví u notáře, tak tam je možnost dědictví odmítnout, ale jako celek. Tedy případný majetek i dluhy zároveň. Zda to jde nějak udělat předem nevím, ale určitě někdo poradí. Zdravím!

notarskaporadna

Ano, nyní je možné už za života uzavřít smlouvu se zůstavitelem a takto se dědictví vzdát. Smlouva musí mít formu veřejné listiny t.j. musí ji sepsat notář ve formě notářského zápisu. Tato listina se eviduje v centrální evidenci, kterou vede notářská komora. Používá se to zejména tehdy, pokud tím zůstavitel podmiňuje svůj dar, aby obdarovaný už nic nepožadoval z dědictví. Jinak totiž k takovému postupu není důvod a stačí si to rozmyslet v průběhu dědického řízení poté, kdy budete notářem poučeni o možnosti vzdát se dědictví a právních důsledcích. Teoreticky se lze vzdát dědictví i písemně. Veškeré podrobnosti a vzor najdete na našem webu právní poradny notáře. Zadejte do vyhledávače "odmítnutí dědictví".

buss
hodnocení

0x

Podívejte se do NOZ, od § 1475 jaké jsou možnosti. Způsob je na vás.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]