chtěla bych se zeptat na postup jak zrušit stavební spoření svoji nezletilé dcery. Vím, že je za potřebí požádat opatrovnický soud, jak se to dělá, jaký je postup?
Jestli se dobře domnívám,tak je dcera nezletila svěřena do vaší péče a stavební spoření lze zrušit je na základě souhlasu obou rodičů? Nebo otázku nechápu,ale pokud je to takto pokud otec existuje bez jeho souhlasu neuděláte nic ani u soudu,který sice proběhne,ale stačí nesouhlas otce a soud Vám žádost zamítne. Musela by jste prokázat,že budou veškeré finance použity pro dceru a to se velice těžko prokazuje pokud k tomu nemáte opravdový a prokazatelný důvod...důkaz,tak je to úplně zbytečná tahanice,kterou zaplatíte
Na co opatrovnickysoud? Spoření může zrušit ten, kdo ho založil! Je však nutné vědět, ze dostanete zpět min, nez jste tam dala. Pokutu najdete ve smluvních podmínkách.
Ale ona nikde nepsala, ze jsou rozvedení. Alespoň jsem to nikde nečetl. Nikde jsem ani nečetl, ze by byla vdaná. Takže jde o vztah nezletilé a jejího právního zástupce-matky/obou rodičů. Takže kdyz se rodiče dohodnou stavebko zrušit, může je žalovat nezletila, nikdo jiný, a pochybuju, ze dítě o takové možnosti ví. Prostě neni žalobce, není soudce. Nezletila by ale musela žalovat stavební spořitelnu, ne rodiče. A žádat soud ohledně spoření mi přijde trochu ujeté, poněvadž to může trvat déle nez stavební spoření doběhne do konce, takže stejně to k ničemu nebude. Navíc rušit stavebko je krajně nevýhodné, pokud jsou momentálně ve finanční krizi, levněji vejde krátkodobá půjčka.
Pokud paní píše, že ví, že je potřeba požádat opatrovnický soud, tak se automaticky předpokládá, že už taky ví proč. /Rozvedení manželé/. Manžele v normálně fungující rodině by běžně nenapadlo žádat soud o zrušení stavebka dítěte.
stirecek*
Já nic nepředpokládám, nemůžu vědět, zda je rozvedená nebo svobodná matka. Nemusí být nutně rozvedená, protože zrušit stavební spoření nemůžou ani manželé. Pokud je svobodná, nemůže ho zrušit ani tak. Vždy jde o vztah vlastník účtu a stavební spořitelna, takže nezletila by se mohla soudit o částku, která již na účtu je a která na účtu ještě bude, tedy o celkovou částku, na kterou bylo stavebko založené. Od letošního roku platí nový občanský zákoník, ohledně změn, co se týkají stavebka, musí rozhodnout vždy opatrovnicky soud, což jsem nevěděl, takže původní odpověď beru zpět, abych neporadil špatně. Nicméně je otázka, jak se k tomu postaví spořitelny, nemusí to všechny vyžadovat, takže zrušení by mohly provést i bez tohoto. Je ale úplně jedno, jestli jsou manželé, rozvedení nebo svobodní. Jde jen o to, pokud to spořitelna zruší bez soudu, zda se nebude nezletila soudit se spořitelnou a vymáhat škodu. doplněno 12.01.14 18:34:profipravo.cz/...
A proč jí ho nenecháte do 18-ti let? Však tam nemusíte vkládat pravidelně,jen sem,tam něco.Je dobré,aby mělo dítě něco do začátku,popř. na studia.Jinak jak již bylo řečeno,se zrušením musí souhlasit oba rodiče ikdyž spolu nežijete a nebo opatrovnický soud,kde musíte uvést vážný důvod pro zrušení.
děkuji za odpověďi. S manželem se budeme letos rozvádět a potřebujeme peníze na koupi bytu, které jsou na stavebním spoření dcery. Zajímalo mě jen, jaký je postup, u kterého soudu (v Brně) se žádost podává. To, že je nutný opatrovnický soud jsem zjistila
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.