Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zemřelý bez příbuzných - zápach z bytu

Od: petr332211® odpovědí: 25 změna:

panelovém domě zemřel vlastník bytu, který nemá žádné příbuzné. V bytě byl zhruba tři týdny (mrtvý). Z bytu jde zápach stoupačkami do hořejšího bytu, ale byt policie zapečetila a je nařízena soudní pitva. Jak mám postupovat, abych se zbavil popř.zabránil šíření zápachu? Na jaké orgány se mám obrátit? Děkuji za radu.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

2x

Bez souhlasu policie vám tam nikdo nevleze. A pochybuji, že tam někoho pustí, pokud není případ uzavřen.

lidus*
hodnocení

2x

Hezký večer. Kdo je vlastník panelového domu? Obraťte se na něj a on by měl konat další kroky.

hodnocení

Hygiena prej s tím nemá nic společného máme se obrátit na policii která byt odpečetí asanační společnost byt vyklidí.
zabu

Není pravda, že nemá. Ona má chránit zdraví obyvatel. Těm policajtům někdo musí vysvětlit, že jde o zdraví obyvatel v domě. Jinak nebudou mít důvod ten byt otevřít, A to může jen hygiena.

hodnocení

Dnes se nám povedlo alespoň pod dohledem policie otevřít v zamořeném bytě okna.kolega nevrhoval rozlít po bytě savo což policie okamžitě zamítla,protože není ukončené vyšetřování.Ten smrad je v celém domě neskutečný nikomu to nepřeji.

hodnocení

Volal jsem i krizového hygienika Prahy. Hygiena s tím doopravdy nemá nic společného. Až bude případ uzavřen, tak existuje šance, že notář povolí byt vydezinfikovat. Podobný případ se stal v Nymburku a čekalo se na vyklizení bytu 9 měsíců.

Osobně jsem si to představoval tak, že když takový případ nahlásím na hygienu, pod dohledem policie se byt otevře a např. armáda v protichemických oblecích byt vyklidí, ale tak to funguje pouze v akčích filmech. Bohužel.

zabu
je neuvěřitelné, kam až to tento stát "dotáhl" v ochraně obyvatel. Nám se totéž stalo před asi 30 léty. Nájemník zemřel, a tři týdny v tom byl při puštěném sporáku. Byt se otevíral 23.12. ostatky odvezli, policie si nafotila co potřebovala, ještě ten den ho hygiena vydesinfikovala, druhý den znova, a mezi svátky už dělníci trhali podlahu, a vybírali zásyp až do základů.
Jak tady čtu, dnes to nejde. Zdržím se dalšího komentáře. Odchýlil bych se od Vašeho dotazu, a admin by to smazal kvůli spoustě sprostejch slov.
hodnocení

V dotazu je jasně napsáno že zemřel vlastník bytu.Váši otázku nechápu.

doplněno 14.01.14 15:32:

pro @lidus

Míní tím, že existuje cosi nad vlastníky bytů. Například Společenství vlastníků jednotek.

hodnocení

Já jsem předseda společeství vlastníků jednotek, proto se o to zajímám :)

lidus*

No vidíte, už si rozumíme, vy jste předseda družstva vlastníků a vy tedy správně chcete konat.

Nezbývá tedy než se osobně informovat na policii nebo přímo u soudu, kde se klíče od bytu v současné době nacházejí. Pakliže již bylo zahájeno dědické řízení a byt je nadále zapečetěn z důvodu tohoto řízení, je namístě žádat soud, aby Vás ustanovil správcem dědictví, v takovém případě Vám bude umožněn vstup do bytu např. za účelem provedení jeho úklidu.

hodnocení

Liduš .jak jsem psal případ není uzavřen, klíče nejsou,byt má vylomenou vložku a je pouze zapečetěn.Dědic žádný není celý majetek včetně bytu přebírá stát.

lidus*

Kdo ten nasládlý zápach nikdy necítil, těžko uvěří. Vy opravdu nemáte jinou možnost než čekat, policie vás správně do zapečetěného bytu vůbec neměla pouštět ani větrat, vše musí rozhodnout soud. Nezávidím vám, není to otázka pár týdnů.

buss

Dotaz položen 8.1 a od té doby nebylo možno zavolat, zajít na P ČR co máte za problém?

doplněno 14.01.14 17:17:

Na jaké orgány se mám obrátit? Logicky na ten, co to zapečetil.

hodnocení

četl jste tu diskuzi? :)

hodnocení

2x

Podle mne to musíte asi vydržet. Nikdo neví, proč a za jakých okolností dotyčný zemřel. Třeba nezemřel přirozenou smrtí. V tom případě nemůže policie otevřít byt a nechat zničit stopy třeba tím, že se bude byt dezinfikovat. Prostě si myslím, že asi nic nezmůžete a budete muset čekat. Já bych ale šla na policii a o tom zápachu jim řekla. Jsou to také lidi a určitě to pochopí a vysvětlí Vám, proč nemohou byt zpřístupnit, abyste alespoň věděl na čem jste.

anonym123*
hodnocení

0x

dědické oddělení místního okresního soudu, aby tam šli a vyvětrali ;)

hodnocení

0x

Pokud máte centrální odsávání, pusťte ho.

hodnocení

Bohužel centrální odsávání nemáme.

olaf71*
hodnocení

0x

na orgány zemřelého souseda bych se neobracel

zabu
hodnocení

0x

na okresní hygienickou stanici. Nevím jestli okresní dnes fungujou, asi se to bude jmenovat nějak jako krajská pobočka. Byt se musí bezodkladně vydesinfikovat. Hrozí nebezpečí otravy. Nenechte se čímkoliv odradit.

hodnocení

Závěr!

Policie uzavřela případ jako sebevraždu. Následně byl celý případ předán notářce, která dohledává dědice a zajišťuje dědické řízení. Díky ní a její vstřícnosti bylo možno vstoupit do bytu s firmou provádějící dezinfekci. Náklady uhradí SVJ, které budou následně vymáhany v dědickém řízení.

lidus*

To jste hodný a jeden z mála,co napsal jak to dopadlo.

buss

A co jsem vám psal 8.1.?

hodnocení

Bohužel nerozumíte psanému textu.Jaká policie?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]