Nejste přihlášen/a.
Pane Milane.
Mozna zcela nerozumim, na co se ptate, ale zamestnavatel nemusi splnit zadne podminky. On ma proste ze zakona moznost proplacet pouze 75% sazby, kterou pro danou zemi stanovuje provadeci predpis.
Je to ciste na jeho prihlednuti k povaze cesty a na tom, kolik si na jidlo zaslouzite (to znamena, ze si to treba vycuca z prstu). Vetsinou se toto domluvi v kolektivni smlouve a pod.
Pokud Vas mate odstavec pet v danem paragrafu, tak ten s tim nesouvisi. Pouze navazuje. Tam jde o dalsi snizovani uz treba jednou snizene sazby...
doplněno 06.04.09 22:15:To o cem mluvi slonbonjon je prave odstavec 5. Ten s tim nesouvisi.
Podle mě, aby mohl zaměstnavatel dát jen těch 75%, musí být splněna ta podmínka určení (jeho, tedy nejm. 75% z "vyhláškové") základní sazby stravného PŘED VYSLÁNÍM NA SLUŽEBNÍ CESTU. Pokud se výše stravného řeší až po, nikoliv předem, musí vycházet ze 100% výše stanovené vyhláškou.
¨"Jestliže zaměstnavatel nepostupuje podle věty první, určí zaměstnanci zahraniční stravné z výše základní sazby zahraničního stravného stanovené prováděcím právním předpisem vydaným podle § 189."
Hezký den Milane! Tak jsem zjistila, že mi zrušili mou oblíbenou stodevatenáctku a cestovní náhrady začlenili do ZP. Tak jsem se alespoň poučila. Jak píší v předchozích odpovědích, také se domnívám, že zaměstnavatel krácení může provést - musí na toto krácení upozornit před pracovní cestou, jinak krátit až po pracovní cestě nemůže. Napadla mě jedna věc, jestli náhodou nedostáváte stravenky? A pro snažší evidenci stravenek by zaměstnavatel mohl ponechat stravenku i v době pracovní cesty, ale stravné krátí v plné míře, jaké mu dovoluje ZP. Cestovní náhrady by měly být upraveny ve vnitřním předpise, zejména co se týče rozpětí sazeb, které ZP umožňuje. A samozřejmě také by měl upřesňovat výši kapesného. A jinak pojmem "podmínky zahraniční pracovní cesty" se dá vysvětlit cokoliv - např., že nejezdíte zrovna do větších měst, kde je jistě stravování dražší, ale třeba jen do příhraničí, kde se ještě můžete najíst před hranicí v naší hospůdce. Ale to uvádím jenom kvůli těm "podmínkám".
Stravné může krátit pouze pokud bylo poskytnuté nějaké stravování (snídaně, oběd nebo večeře) - to že poskytne stravování znamená, že vy si ho nebudete hradit. Pokud Vám zaměstnavatel nic takového neposkytne, máte nárok na plné stravování- plnou náhradu ve výši 100% v sazbách stanovených zákonem.
Doplňuji: teď když jsem si pročetla ten pragraf, tak si nejsem tak úplně jistá... ještě se na to zkusím podívat. Zákony se nám mění a nějak to nestačím sledovat
Slovy klasika - můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno co proti tomu dá dělat.
Z jiného soudku - ... nedání přednosti v jízdě v případech, ve kterých je řidič povinen dát přednost v jízdě (§ 22/1f) bod 8)
tak za to je ve správním řízení 2500_5000. Proč právě tolik a proč takové rozpětí?
Myslím, že to nesouvisí s tím zda dostanete snídani nebo ne, prostě zaměstnavatel před započetím cesty může oznámit že bude vyplácet méně. Jinak zaměstnavatel může vyplatit kapesné, do výše 40% stravného, v soukromých firmách i vyšší, tak se třeba na něm zahojíte. Pozor, pokud bude kapesné vyšší než 40% stravného, musí se částka nad danit.
P.S. Je ta americká krize, tak šetří.
Milé dámy, milí pánové, děkuji za Vaše názory a odpovědí. Musím sdělit, že máte dobré odpovědi, neboť opravdu zaměstnavatel MŮŽE zkrátit zahraniční stravně. Přesněji, můj syn jezdí služebně pracovat do Francie (a do dalších států) a dostával 45 euro na den. Zaměstnavatel oznámil je krize dostaneš 45-25%. Snad se to vylepší.
Prosím, neberte to jako že jsem Vás zkoušel, ale včera jsem byl neznalý tohoto problému, ale během dněška jsem byl velice poučen i Vámi.
Proto mnohokrát děkuji. Přeji krásné velikonoce a děvčatům polštářek na zadeček!
Milan Z...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.