Nevím jestli jsem občanku ztratil nebo mi ji někdo ukradl. Snad to první. Nevím jestli čekat než ji najdu nebo to řešit... Jak se vlastně řeší ztráta občanského průkazu? Děkuji.
doplněno 04.01.14 18:03: Co dělat po ztrátě nebo odcizení občanského průkazu?
Odcizení nebo ztrátu občanského průkazu je třeba neprodleně ohlásit na kterémkoliv úřadu s rozšířenou působností nebo v Praze úřadu městské části, popřípadě též na Policii ČR (od policie dostane občan potvrzení o občanském průkazu a kopii protokolu o nahlášení odcizení). Pokud tak občan neučiní, vystavuje se nebezpečí uložení pokuty až do výše 5 000 Kč.
Do 10 dnů od ohlášení odcizení je občan povinen požádat o vydání nového občanského průkazu.
Když si někdo stihne vyřídit půjčku na tvou občanku dřív než ty nahlásíš její ztrátu tak máš dost velký problém. Takže - nevyplatí se moc dlouho čekat že ta potvora někde vyplave.
Je-li možné, že byla ukradena, nahlásit krádež na policii. Se ztrátou se policajti nebudou chtít zabývat. Nenechte se odbýt, že to nemá cenu, že zdržujete a já nevím co. Minimálně budete odcházet s protokolem v kapse, že jste krádež nahlásil.
Víc se k tomu nedá napsat,ale dnešní mládež je jiná,vždyt nic takového jako zneužití se stát nemůže,a pak se diví že v nejlepším případě chodí jen pokuty za černé jízdy v MHD! Zkušenost dcery!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.