Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zánik nemocenského pojištění v době nemoci

Od: blekmola* odpovědí: 2 změna:

Prosím o radu,jsem nemocná od prosince 2008,léčím se rok s boreliozou. Do konce 2008 jsem měla zaplacené všechny zálohy na OSSZ, přesto mi v únoru 2009 přišel dopis s vyúčtováním za rok 2008,kde bylo penále 420,- nedoplaceno. Podotýkám,že jsem neznala výši penále a čekala na vyúčtování. V téže obálce mi zároveň oznamovali, že mi nemocenské zaniklo zpětně k 31.12.2008 a poslali mi tiskopiš na přihlášení se k nemocenskému pojištění. Je možné takto postupovat? V době nemoci se dozvím,že jsem vlastně dlužník a musím doplatit zálohy na 3 měsíce jak na OSSZ, tak na VZP. A možná budou chtít vrátit nemocenské dávky za leden i únor,které mi vyplatili. Poraďte, prosím.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

omalovanka
hodnocení

0x

Dobrý den. Asi by bylo nejlepší zajít na pobočku OSSZ ve Vašem místě podnikání (tipuji, že podnikáte, protože jinak za Vás platí pojistné zaměstnavatel) a zeptat se tam. Podobně jsem dopadla i já, ale narozdíl od Vás nemarodím. Situace u mě byla maličko jiná. Měla jsem penále 4 Kč na zdravotní pojistné, které jsem nedoplatila do konce ledna, protože jsem to nevěděla, že je tam termín (nikde v dopisu nebyl uvedený). Měla jsem přeplatek na sociálním pojistném 6 Kč, tak jsem to brala, že si to stáhnou. Začátkem února mi poslali dopis, že z důvodu, že jsem nezaplatila do 31.1.2009 nedoplatek - penále 4 Kč!, tak mi ruší nemocenské pojištění (ale zároveň mi řekli, že tak malé nedoplatky se neplatí). Tak jsem v únoru (za leden) už zaplatila jen zálohu na sociální poj. a 24.3.2009 mi přišel dopis z OSSZ, že ministr práce a soc. věcí rozhodl o možnosti odstranění tvrdosti zákona a můžu se zpětně přihlásit k nem. pojištění, pokud jsem ho zaplatila v únoru za leden a bude mi to započítáno nepřetržitě, kdybych začla marodit. Takže kocourkov. Ale ve vašem případě si myslím, že zálohy byste neměla platit, protože pokud jste po celý měsíc měla neschopenku, neplatíte zálohy. Ale je to případ od případu, takže opravdu je lépe si zajít na OSSZ ( v době vycházek)

blekmola*
hodnocení

Děkuji za odpověď,zkusím to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]