Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chtěl bych se zeptat co by měl člověk všechno vedět,znát nebo ještě líp jak mít všeobecný přehled existuje o tom nějaká knížka nebo internetová stránka?Nebo například stránka se zájimavostmi nebo něco podobného?
Dobrý den, všeobecný přehled se nedá nastudovat, ale člověk se musí o to starat, mít zájem hledat informace, umět je dávat do souvislostí a vyhodnocovat. Takže - snad sledovat veškerá média, hodně číst, mluvit o tom s kamarády, naslouchat a ukládat do paměti. Ovšem, základem je alespoň určitý stupeň inteligence. Zdravím!
doplněno 03.01.14 11:13:Obecně - politika, společnost, kultura, sport, umění apod.
doplněno 03.01.14 11:31:nem33 - to IQ je dosti ošidné srovnání. Jinak, průměr je snad 100, tak jste v něm. Lepší je inteligence vrozená, která se dá udržovat a rozvíjet. Pokud je člověk opravdu hloupější, tak všeobecný přehled to asi nevyřeší. Ale, podívejte se na film Světáci, kde parta "inteligentů" docela slušně obstojí, když se každý naučí něco jiného z všeobecného přehledu.
Děkuji za odpověd a pokud se vás mohu na něco zeptat co je myšleno tím určitým stupněm inteligence což mě přivádí k další otázce jak moc záleží na velikosti inteligenčního kvocientu?Co jsem se ptal rodičů tak řikájí že na tom nezáleží ale myslím že to řikají pouze z toho důvodu aby mě to netrápilo já mam IQ pouze 98 což se mi zdá málo nemyslíte?
IQ 98 zní jako průměr, Wikipedia to potvrzuje: cs.wikipedia.org/...
Použil bych příklad: pro dítě v mateřské školce by byl dostatečný rozhled že ryby plavou, ptáci létají, jablko je většinou červené, slunce žluté, sníh je studený atd...
Pro dospělé jsou měřítka samozřejmě výš, ale stále platí vědět od všeho základy nikoliv podrobnosti
s lehkou nadsázkou by šlo říci, že stačí sledovat dění na poradte.cz - je tu tolik otázek/odpovědí ze všech oborů, že tím všeobecný přehled/rozhled lze získat
To uz je vysi divci. To uz chce totiz zkusenost, aby se odlisilo zrno od plev.
doplněno 03.01.14 11:34:vyssi
Mohlo by pomoci načíst si něco z dějepisu, zeměpisu, biologie, politiky, dějin umění i novodobého umění, koukat se často na zprávy.
To chce léta práce a praxe. Všeobecný přehled podle mne vzniká tím, že dotyčného všechno zajímá a nasává znalosti.
Ještě k tomu IQ; ono se to skládá z mnoha složek, paměť je jen jedna z nich a zdaleka ne nejdůležitější. A jen jsem se chtěl zeptat: jak jste přišel na to své IQ? Pokud z nějakých volně přístupných testů na internetu, ty jsou tak trochu nespolehlivé. Určitý obrázek dajý (taky jak který; některé se zaměřují ne jednu složku, a vůbec), ale opravdu solidní měření by mněl dělat psycholog na základě testů, ke kterým se běžný člověk nedostane (jakmile se takový test stane veřejným majetkem, ztrácí validitu, leckdo by se ho mohl naučit, například). Pokud by vás vaše IQ seriózně zajímalo, obraťte se na Mensu, kde si ho můžete nechat za rozumný poplatek otestovat. V tom odkaze se o IQ dočtete více; speciálně tam najdete tabulku z obrázku
K vaší otázce na své IQ jsem přišel tak že jsem dělal testy u psycholožky samozřejmě vím že IQ testy na internetu nejsou moc věrohodné když jsem si jeden takový udělal vyšlo mi 120
Ta tabulka vypada nejak moc moderne politicky korektne, kdyz nadprumer deli hned do tri pasem, ale u podprumeru se spokoji pouze s jednim
Ale o tom samozrejme diskuse neni.
Všeobecný přehled mívá absolvent gymnázia, sledující okolní společenské dění (solidní zprávy). Všeobecný přehled také vypovídá o tom, co zajímá vás konkrétně, je-litoho mnoho, nebo je něco speciálního o čem víte hodně, protože se zajímáte od mala... Chvíli trvá, než se získá, stránky z internetu pomohou, ale není to asi vše.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.