Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povolání letuška - jaké jsou podmínky?

Od: dollyface odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

láká mě povolání letušky. Ráda bych cestovala po světě a poznávala nová místa a vydělala si hezké peníze. Nevím ale, jak je to přesně s parametry, které letuška musí splňovat. Myslím, že ty základní jako jsou upravený vzhled, věk, výška, štíhlá postava a příjemné vystupování splňuji. Je pro tuto profesi potřeba nějaké speciální vzdělání nebo počet ovládaných jazyků? Mám gymnázium, umím plynně anglicky a tak středně německy. To je asi málo, že? :(

Také mě zajímá, zda není překážkou, že jsem kuřačka? Samozřejmě že jsem schopna během letu to vydržet a nekouřit. Už jsem dělala pár brigád, kde jsem si nemohla několik hodin v kuse zapálit a zvládala jsem to. Ale když pročítám občas nabídky práce, tak někde i na místa jako asistent/ka, úředník/úřednice a jiné kancelářské práce, vysloveně uvádí, že hledají nekuřáky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

koureni neres , jasne na palube si nezapalis , ale venku si rob co chces.

nasel jsem tohle

Požadavky na pozici letuška/stevard pro ČSA:

- Komunikativní, usměvavá, přátelská a vstřícná osobnost.
- Velmi dobrá psychická způsobilost a fyzická zdatnost (mimo jiné i schopnost uplavat alespoň 100 m ).
- Příjemný estetický vzhled, vysoký standard osobní úpravy, perfektní společenské vystupování.
- Výtečný zdravotní stav.
- Věk - minimálně 19 let.
- Vzdělání - minimální úplné středoškolské ukončené maturitou.
- Výborná znalost českého jazyka.
- Výborná znalost angličtiny a dobrá znalost dalšího jazyka (němčina, francouzština, španělština, ruština, italština, arabština).
- Platný cestovní pas.
- Výška: Ženy: 160 _ 185 cm, muži: 160 _ 190 cm
- Váha: Pro výpočet váhy je používán index tělesné hmotnosti BMI *
- Výkon funkce náleží mezi tzv. citlivé činnosti v oblasti civilního letectví.
- Předpokladem pro výkon této funkce je doklad o bezpečnostní způsobilosti.

Doplňuji:
Za vyhovující hodnoty se považuje BMI = 19 _ 24,9.

cim vic jazyku tim lepe

martin1965*
hodnocení

2x

Moje neteř dělá letušku u Travel servisu při vysoké škole jako brigádu. Rozhodně si nepředstavujte, že budete poznávat nová místa a cestovat po světě a vydělávat velké peníze. Jinak je to ale zkušenost k nezaplacení (jinak je hezká, ale hlavně velice chytrá).

hodnocení

1x

Samozřejmě ti přeju, aby jsi si splnila svůj sen. Nejlepší informace dostaneš asi někde u nějaký letecký společnosti, tam ti nejlépe řeknou co a jak.

Jen tak na okraj si přečti tenhle článek ze života letušek. :), :):), :)

planes.cz/...

cobrak*
hodnocení

1x

Dobrý den. Existuje škola pro letušky. Normálně střední škola ukončená maturitou. Zkuste se zeptat tam. Každopádně moc nových míst nepoznáte, protože je sice pravda, že přiletíte do Hong Kongu, ale za dvě hodiny zase letíte zpět. Takže stihnete vyběhnout tak akorát před letištní halu a tam si koupit suvenýr. Ale ano, pak můžete říct, že jste byla tam a tam v té zemi ;)

askmenow*

Přesně tak, snad jen s tím rozdílem, že většinou ani vyběhnout před tu halu nestihnete. U některých společností máte nárok na levnější letenky... ale ne všude. A s platy to taky není tak závratné, jak si spousta lidí myslí. Hlavně ne u těch společností, kam snadno nabírají. Jako všude jsou prestižnější místa i celkem obyč.

Sledujte weby jednotlivých společností a koukejte po náborech.

Jinak byste také měla umět plavat, první pomoc atd., ale jak moc to kde chtějí rovnou a kde vás to naučí, to už netuším.

kilrah
hodnocení

0x

co vím od svých kamarádu pilotů, tak si i letušky zapálí ale jde o dech. Když budeš mluvit s pasažérem, nesmí být cítit...

Co se týče pak samotného výběru, tak si prostuduj nabídky leteckých společností. Umíš angličtinu, trochu německy tak se dívej i na zahraniční aerolinie. Pěkná češka je holt pěkná ženská :)

hodnocení

0x

No ona je letuska takovy lepsi pingl, ktery travi vetsinu zivota uzavreny v trubce o prumeru par metru a do zblbnuti ukazuje, kde se nachazi vychody z letadla, jak se zapina, utahuje a rozepina bezpecnostni pas, jak nasadit a zasnerovat zachranou vestu, kde se na ni nachazi tahilko pro nafouknuti, kde lze dofouknout hubou a kde je na ni pistalka. Pak jeste hleda mista, kam vrazit kufry, ktery uz se nemuzou nikam vejit, taha vozik s dzusem, cajem a keksama a obchazi cestujici s pytlem na odpadky.

A to je asi tak vsechno.

-

No furt je to asi lepsi nez delat za pasem nebo pokladni.

angelasusan
hodnocení

0x
Ahoj, neboj se sposta letušek kouří. To že umíš anglicky plynně je sice super, ale zkus se ještě věnovat nějakému dalšímu jazyku např. zdokonal svou němčinu, žádaná je i ruština nebo arabština no prostě čím víc tím líp. Co se týče vzdělání, musíš mít střední školu s maturitou, nejlépe v oblasti cestovního ruchu. V Praze na Ruzyni je speciální střední škola civilního letectví a na pražské Vysoké obchodní škole je také k dispozici obor Palubní průvodčí. Měla by si být hlavně milá, přátelská, komunikativní a upravená ale také se musíš pripravit na vážnější situace, rychle a správně se rozhodnout, zachovat chladnou hlavu,... Když tyto požadavky splňuješ, prostě a jednoduše se koukni na internet, která letecká společnost bude pořádat nábor. Přeji ti hodně štěstí :)

izabelahalusko
hodnocení

0x

A když nejsem na gymnazium a mám dobré výsledky na ZŠ.

pohanka*

Absolvovat střední školu s maturitou a potom si udělat kurs na tu letušku. Jak to chodí se můžeš podívat se na CAS Praha Ruzyně internetový kurz a následné semináře.

Dobrý směr by byla škola cestovníhu ruchu, hotelová škola.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]