Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinnosti OSVČ

Od: babi* odpovědí: 5 změna:

dobrý den, jsem v starobním důchodu. Registrovala jsem se jako OSVČ. Koncem roku, 10. prosince mně dorazila dokumentace, potvrzení o registraci, IČ. Chci se zeptat, co musím kde vyplnit a odevzdat za papíry, abych učinila zákanům za dost?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jm*
hodnocení

0x

Dobrý den.

1. Zažádala jste na živnostenským rejstříku o vydání Žo, poštou nebo osobně jste si vyzvedla živnostenský list.

2. Tuto je nutné nahlásit na OSSZ a zdravotní pojištovně, finančnímu uřadu. To by měl za Vás udělat živnostenský uřad. Pokud chcete mít jistotu, oznamte jim to sama, třeba doporučeným dopisem.

3. Jak od OSSZ, ZP,FU, Vám přijde poštou, že vědí o Vaší živnosti. FU Vám přidělí danové identifikační čislo (cz ...), OSSZ Vaše ID. Oznámí Vám, na jaké číslo učtu posílat měsíční zálohy.

A můžete začít podnikat :)

babi*
hodnocení

To si nerozumíme. To, co píšete už mám doma, těsně před koncem roku 2013. Mě se jedná o daně abych něco nezanedbala. Daňové přiznání, zdravotní pojištění a podobně..Co kde vyplňit v rámci uplynulého roku.

pt®

Podáte přehledy zdr. pojišťovně a OSSZ, jsou na to předtištěné formuláře a FU podáte daňové přiznání. Možná jste měla nějaké zřizovací náklady, např. provozovna a podobně. Můžete si v tom případě dát náklady podle skutečnosti. Příští rok můžetedávat výdaje třeba zase paušálem, záleží, co bude pro Vás výhodnější. -pt

doplněno 03.01.14 14:36:

podnikate.cz

doplněno 03.01.14 14:37:

oprava: podnikatel.cz

buss

No ale vy neuvádíte v otázce, kde všude jste registrována. Jste schopna si vést účetnictví sama? Předpokládám, že jste neměla příjmy do konce roku 2013, což neuvádíte, tak co chcete odvádět? Daň z příjmu, zálohy na sociální (co vše chcete hradit) a zdravotní. Já bych si zavolal, zašel na soc a zdrav., jsou tam milí a poradí (tak to dělám). Na intu, webech úřadůh najdete i interaktivní formuláře.

jm*

Uvádíte strašně málo informací, poté se nedá přesně odpovědět na Vaši otázku.Veškeré papíry máte, tím beru, že jste všude registrovaná tam, kde máte (OSSSZ, ZP, FU) . Neuvádíte, zda jste měla za rok 2013 příjem. Zda jste již od měsíce od kterého podnikáte hradila zálohy na OSSZ, ZP.Dále neuvádíte, zda si budete danové přiznání sestavovat sama, nebo danový poradce.

Odpovím Vám tedy takto:

Jste povinna (za danných okolností) podávat danové přiznání. Poté jako OSVČ, musíte podat přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2013. Formuláře si stáhnete na internetu,nebo osobně. Formuláře zatím nejsou ke stažení, včera jsem je hledal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]