Nejste přihlášen/a.
Je to dravá a přímočará americká filozofie z konce 19. století, která směřuje rovnou k cíli a nezabývá a nezdržuje se vedlejšími aspekty. Je to filosofie technokratů-lidí opojených technikou a s technickým myšlením. Funguje to? Funguje-a to je hlavní, vše kolem je zbytečné a vedlejší. Pravdivé je to, co je užitečné. Např. na hubení hmyzu bylo vynalezeno DDT. Bylo výrobně levné, maximálně účinné a bylo stálé-dotykově hubilo hmyz i po půl roce. (Dodnes není překonané, dnešní výrobky jsou především mnohonásobně dražší a s menší účinností). Pragmatika zajímá jen to, že je to účinné. Na námitky ekologů, že je škodlivé v přírodě, mávne rukou a řekne že se jedná o lobisty chemických továren, a nehodlá se tím dále ani zabývat.
Dobrý den, podívejte se viz odkaz - je to tam uvedeno a zpracováno. Zdravím!
doplněno 01.01.14 21:16:Nebo i zde: cs.wikipedia.org/...
Doplním:Fanatik říká: Já mám pravdu. Pragmatik říká: Absolutní pravda neexistuje, vše je relativní, každý má svou pravdu, záleží na jeho úhlu pohledu. Takže pragmatik ekologovi řekne: Ano, také máte svoji pravdu, já vám ji neberu, ani se s vámi nebudu hádat. Ale nenechám se vaší pravdou jakkoliv ovlivňovat, a svoji pravdu si ponechám. Takže oproti fanatikovi pragmatik svoji pravdu nevnucuje, ani neprosazuje-nehádá se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.