Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinné pracovní soboty, může to nařídit?

Od: arturka* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, jaký máte názor na to, že nám náš zaměstnavatel nařídil 12 pracovních sobot za sebou? Má na to vůbec nárok? Musím je všechny odpracovat? Jsme firma na výrobu pánské konfekce a pracovní doba je od pondělí do pátku. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Pracovní dobu i rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel, který má právo v odůvodněných případech nařídit i práci přesčas. Zaměstnanec je povinen odpracovat všechny nařízené pracovní směny.

Zaměstnavatel sice určuje rozvrh pracovních směn, ale musí se řídit zákoníkem práce.

Mezi pracovními směnami musí být být doba odpočinku minimálně 11 hodin. Vedle toho musí zaměstnavatel dodržovat i dobu souvislého odpočinku v týdnu v délce minimálně 35 hodin.

Za práci v sobotu zaměstnancům náleží příplatek ve výši minimálně 10 % a za práci přesčas příplatek ve výši minimálně 25 % průměrného výdělku. V obou případech náleží samozřejmě i mzda.

Místo příplatku je možné poskytnout náhradní volno, na mzdu nárok zůstává i v případě volna místo příplatků.

Pokud zaměstnavatel cokoliv z výše uvedeného porušuje (míním doby odpočinku a příplatky), vezvěte jej písemně k nápravě, nebo se obraťte na inspektorát práce.

ladislav*

Dobrý den,

Pracuji v automobilovém průmyslu, kde máme taky povinné soboty s tím, že musíme mít minimálně 8 hodin pauzu na odpočinek? Tak jak to tedy vlastně je? Píšete, že musíme mít minimálně 11 hodin (doba odpočinku). Mám dvě směny Ranní a Odpolední. Je i kratší doba odpočinku dle zákoníku práce? Předem děkuji za odopověď.

kami95
hodnocení

0x

Udělat to může, otázkou je, jestli mu to není blbé? A jestli budete mít pěkně připlaceno jako za víkend,

ohneta*

Proč by mu to mělo být blbé? Spíš je to dobré znamení, firma má zakázky, tím pádem nehrozí propouštění.

jamal*

Zakázky jsou jedna věc a otrokářský režim druhá. Má to znamenat, že po dobu zpracování zakázky budou dělat téměř nonstop? Nesmysl. Na to jsou zákony, které určují základní pravidla. Když je pořádek v tomto, pak bude ve všem.

Ale o nonstopu práce nikdo nemluví, to je jen Váš názor.

jamal*

A já zase napsal TÉMĚŘ. Co se mění na tom, že zaměstnavatel kašle na zákony a tlačí lidi do sobot. Nejdříve 2, možná čtyři. Tady jde o respektování zákona, nikoli o slovíčkaření, což máte asi hodně rád.

Sobotní směna není práce nonstop. To se prostě někdy stane, že je větší zakázka. Na jednorázovou práci nikdo zaměsntance přijímat nebude, protože to současné zákony rozumně neumožňují.

hodnocení

0x

Dobrý večer,

zaměstnavatel může zaměstnanci nařídit 8 hodin přesčasů týdně až do celkových 150-ti (tuším) hodin ročně,takže s tím nic moc neuděláte.Jinak pokud tu práci nepotřebujete,tak si můžete stěžovat jak již někdo psal na inspektorátu práce.Ovšem pokud jsem na té práci existenčně závislý,tak bych to nedělal,taková je doba,bohužel...

Přesně tak,pokud jsou zakázky,tak je to dobré znamení.Horší je,až zaměstnavatel nechá lidi třeba půl roku doma za 60%.To se jim taky nebude líbit,že jo...

sobota
hodnocení

0x

Dobrý večer, také se vloudím s dotazem k tématu. Máme zpravidla v práci každých 14 dní pracovní soboty, bohužel se mi krejí s těmi co má manžel, takže z jeho strany hlídání dětí není možné. dodnes jsem měla hlídání ale teď mi na měsíc vypadne bohužel a nemám komu jinému děti svěřit, manžel si také volno vzít nemůže, na jeho paltu jsme fin. závislí, oproti tomu má 500 za sobotu není nic. jak mám postupovat v tomto případě, zaměstnavatel bude snižovat stavy, může být neodpracovaná sobota důvod k okamžité výpovědi z jeho strany?

jamal*

Zákoník práce říká, kolik hodin přesčasů může být týdně. Pak máte pracovní smlouvu s předpokládaným rovnoměrným rozvržením pracovní doby. T.j. 40 hodin týdně po -pá. V sobotu můžete pak pracovat od 6:00 do 12:15, aby vám vyšlo 35 hodin po sobě jdoucího volna.

Když bude chtít, bude i častá přestávka z důvodu návštěvy WC podklad pro výběr nepohodlných. Záleží, jestli jste člověk nebo ovce. Polovina národa jsou ovce a pak to tak vypadá !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]