Dobrý den.Od ledna 2013 jsem byla zaměstnaná přes agenturu u jedné firmy.Byla to dohoda o dočastném přidělení zaměstnance na HPP na dobu určitou.Smlouva se vždy prodlužovala po 14 dnech písemným pokynem a prodlužovala se vždy po 14 dnech až do 18.12.2013. 19.12 jsem ze zdravotních duvodu navštívila lékaře,ale nenechala jse si vystavit neschopenku,jelikož ke dni 2.1.2014 mám už podepsanou smlouvu a nastupuji znovu přes agenturu do stejné firmy.Nová smlouva je od 2.1.-15.1.2014.Toho 19.12. jsem se i registrova na UP.Jelikož ted už vím,že v zaměstnání to ze zdravotních duvodu nezvládnu a ochranou lhutu 7 dní na nemocenskou už jsem propásla,tak ted vubec nevím co dělat,abych měla nárok na marodní.Vím,že to bude na dlouhodobé léčení a nemohu zustat uplně bez příjmu.Kolik dní bych musela odpracovat,abych měla nárok na nemocenskou?A budu mít vubec nárok když ta smlouva je od 2.1.-15.1. samozřejmně,že pak bude prodloužena opět písemným pokynem na dalších 14 dní a tak to bude pokračovat zase až do konce roku.Mužete mi prosím poradit,co by bylo pro mě nejlepší? Vubec nevím co dál.Děkuji. Ještě podotýkám,že ted od ledna bych měl mít zkušební dobu 5 dní.
Původní nemocenské pojištění zaniklo spolu s ukončením starého zaměstnání, nové nemocenské pojištění vznikne nástupem do nového zaměstnání.
Odpracovat nemusíte žádný den, ale pro vznik nemocenského pojištění a nároku na nemocenské je nutné nastoupit do nového zaměstnání.
Zkušební doba nemá na vznik nemocenského pojištění ani na nárok na nemocenské žádný vliv.
Pokud do nového zaměstnání nenastoupíte, nebudete mít v případě nemoci nárok na nemocenské. Budete muset úřadu práce doložit potvrzení lékaře, že pro nemoc nemůžete docházet na schůzky. ÚP pak bude dále vyplácet podporu - max. do konce podpůrčí doby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.