Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyjmutí ostatků

Od: pozustali odpovědí: 10 změna:

Dobré ráno! Předem se omlouvám za dotaz,který se moc nehodí k dnešnímu silvestrovskému dni.Potřebuji radu v tomto problému: v roce 1981 zemřel můj tchán, v roce1998 můj synovec,jeho vnuk(10let).Jsou pochováni na vesnickém hřbitově ve vesnici,kde do jara letošního roku žila tchyně,která se o hrob starala.Vzhledem ke zhoršenému zdravotnímu stavu jsme si ji museli vzít k nám (i s postiženým synem ).Nastal problém s péčí o hrob.My bydlíme asi 20 km daleko.Není to až tak moc,ale péče o nové členy domácnosti je až až. Rodiče zemřelého chlapce se rozvedli a oba bydlí v jiném městě než my,též asi 20 km.Péče o hrob jejich syna minimální (hlavně otec - 2x ročně). Vzhldem ke zdravotnímu stavu mé tchyně jsme pronajali hrobové místo na místním hřbitově. Se švagrovou(matkou zemřelého syna) jsme se dohodli,že necháme na vesnickém hřbitově vykopat ostatky.Tyto uložíme do hrobky,kterou budujeme. Dle hrobníka není problém.Probém nastal se švagrem(otcem zemřelého). Nesouhlasí s naším plánem a trvá na tom,že ostatky zůstanou tam,kde jsou. Otázka tedy zní : má PRÁVO do toho mluvit,když jeho péče je taková,jaká je.Řešení je v mém zájmu,protože tchyně pořád svíčky,kytky na hrobě bůhví kde,ale že musí jist a další péče o NĚ ji naprosto nezajímá.Taky oba chodíme do práce.Ještě upesňuji,že moje manželka je dcerou a tetou zemřelých. Děkuji všem za rady a přeji pěkný nový rok.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nechala bych nebožtíky tam, kde jsou. Babičce bych občas namluvila, že kytky i svíčky na hrobě jsou. Milosrdná lež je sice lež, ale někdy dobře poslouží. Pokud je babička věřící, vysvětlila bych jí, třeba i za pomoci větší autority - faráře, že vzpomínka na zemřelé z domova je stejně hodnotná jako u hrobu. A domluvila bych s farářem zádušní mši. Pokud není věřící, mohla by na své blízké vzpomínat někde doma u stolečku s fotkami, vázičkou a svíčkou.

Na hrob bych pořídila kamennou desku, při nepříliš častých návštěvách hřbitova vypadá lépe než zaplevelený hrob.

I když otec zemřelého syna navštěvuje hrob jen 2x ročně, zdá se mi jeho úcta k zemřelému větší než těch, co chtějí hýbat s ostatky jen proto, aby se jakási úcta projevovala navenek a formálně.

sebod*

Zesnulé nemáme jenom kdesi na hřbitově, ale především v sobě, v našem srdci. A to je přeci stále s námi. Ty ostatky - co z nich dnes je? Hromádka polorozpadlých kostí. Ono takové vyjmutí ostatků z hrobu není nijak důstojná záležitost pro "nebožtíka". Nechte je odpočívat v klidu tam, kde jsou. A Vy jim můžete zapálit svíčku i u Vás na tom Vašem hrobě. Vy víte, komu ji tam zapalujete a jestli existuje "cosi" jako duše zesnulých, tak těm je jedno, kde jim svíčku zapálíte. I kdyby to bylo na druhé straně zeměkoule, tak to budou vědět.

miklous*
hodnocení

1x
Osobně si myslím, že přesouvání ostatků je krajní řešení. Technicky jde o spíše o symbolickou záležitost. Z pohledu respektu k zesnulým bych nechala věci jak jsou a nenarušovala jejich věčný klid. Vždyť oba měli vztah k místu odpočinku a ne k místu Vašeho současného bydliště. 20 km není moc a je lepší se dohodnout jinak. Například střídat se s návštěvou hrobu se švagrovou a ten kdo jede vezme s sebou maminku, která by časem měla být po boku svého muže. Jednu neděli Vy druhou švagrová - to snad jde zvládnout. O tom, že hádky pozůstalých v tomto směru jsou na pokraji lidskosti ani psát nebudu...

ik9p9s
hodnocení

0x

Nebudu řešit právní otázku a kdo má na co právo.

Tady jde totiž především o etiku.

Proto nedoporučuji měnit stávající stav, pokuď nebude 100% dohoda přímých příbuzných zesnulých.

blbablondyna*
hodnocení

0x

Jste me i pobavila:-D Otec byl ze 13 deti, dedu jsme stehovali - vite co by bylo ziskavat po sestrenicich atd povoleni? Ovsem svagr, jeho potomek, tam bych se branila, nechce? At zustane potomek tam, to je tak vse. Kazdopadne my "museli" stehovat kvuli teticce. Nikdy vic bych na podobnou vec nepristoupila (zlatej hrob 40 km dal). Jestli nekdo po vas chce takove presouvani hrobu, pak verte, ze vas pri peci budou cekat pekny veci a jeste budete skakat kolem hrobu nekoho jineho! At je tchyne rada, ze se o ni - narozdil od jinych jste ochotna starat a nevymysli chujoviny na vasi hlavu. Casem (vlastni zkusenost) budete litovat, deptani poudackama o nebozticich pri kazdem vyletu za nimi, cemuz se fakt nevyhnete udela opravdu sve! Jinak je puvabne, jak vsechny lidi, kteri maji pecu a vse u zadecku nenechaji ve vysledku ani neboztiky lezet v klidu v hrobe. Snad jsem vas nezvedla ze zidle, ale nejak neverim, ze si zenska, ktera ma prace jako na kostele vymysli podobnou chujovinu. Teticka u nas terorizovala v pozdnim veku sestrenici dvakrat tydne, kdyz byl hrob na puvodnim miste mela klid. Mimochodem, manzelovi se starate i maminku, nedelejte ale i to, co po vas nema co kdo chtit, takto se vdek za peci opravdu neprojevuhe

hodnocení

0x

Právě kvůli dohadům o umístění ostatků a neetické chování pozůstalých bych jednou chtěla být rozptýlena na rozptylové loučce. Bude nás tam víc, *:)* nějaké květiny či svíčky tam jistě pořád budou a nebudu zatěžovat příbuzné, aby mi jezdili ošetřovat hrob. Podle mě je to velice rozumné řešení. Jenže u Vás už je na podobné rozhodnutí pozdě.

Jinak dneska se už vyrábějí tak pěkné květiny, jako rostlé. Když své zesnulé ponecháte tam, kde byli pohřbeni a dáte jim tam nějakou umělou květinu, která bude dobře vypadat /ne tu křiklavou hrůzu od Vietnamců/, stačí, kdy se přijedete na hřbitov podívat se svíčkami jednou za 2 měsíce. Jaga.

blbablondyna*

Joooo, moje 70 leta mati po tech vsech prihodach z okoli ma i v zaveti, ze chce byt rozsypana. Nevlastni otec ma heslo "hezky rozsypat, alespin je sance, ze ne vdechbe pekna slecna" a mam se smeje "to urcite, zafouka vitr a budes zas doma"! Bihutel o tenhle druh humoru se postarali sebestredni lide, kterym pece byla malo a tak terorizovali doslova kostlivci:(

fisa*
hodnocení

0x

Pokud si přáli sami být uloženi na tomto místě pak by tam měli zůstat. A i pokud to nerozhodovali tak bych je nepřemisťoval. :)

naoko
hodnocení

0x

Nejdřív vám popřeji pohodový nový rok 2014.

Na rozdíl od ostatních nejsem zásaně proti přemisťování ostatků, pokud je to nezbyné nebo víc vhodné z různých důvodů, ovšem musí na tom panovat 100% shoda. Nerozumím však vaší větě ke konci dotazu : .. Řešení je v mé zájmu, protože tchýně...

Také se moc nevyznám ve vašich příbuzenských vztazích, ale jestli jsem to dobře pochopila, vy jste se do rodiny přiženil. Vyzvednuí ostatků tchána nikomu z rodiny nevadí. Problém je s ostaky synovce . Matka zemřelého chlapce je sestra vaší ženy? Je překvapivé, že o péči o hrob syna nejeví zájem, ale s přesunem souhlasí. Alespoň nějaký zájem jeví ale otec zemřelého chlapce, se kterým se ale matka rozvedla...

A jedinou radu kterou vám můžu dát :

VY osobně to neřešte. Tohle si musí vyřešit rodiče zemřelého chlapce mezi sebou. VY se do toho nepleťte, i když chápu, že jste do celé záležitosti jak manžel tety zemřelého chlapce zatahován ( zřejmě hlavně svojí rozvedenou šagrovou) .

Tohle je jen a jen věc rodiny, do které jste se přiženil, hlavně rodičů zemřeleho chlapce. Že se rozvedli na celé té citlivé záležitosti vůbec nic nemění..

Převezte tedy tchána, když na tom panuje všeobecná shoda.Nevím kdo je majitelem ( nájemcem) současné hrobu. Otec zemřelého chlapce to asi nebude. Vaše manželka ať mu společně se švagrovou (matkou chlapce) navrhne aby si to hrobvé místo tedy vzal a zajišťoval dál péči. Matka chlapce se stejně dosud nestarala,ale tohle se asi zase nebude líbit jí...

Taky bude ale asi i prolém s vyzvednutím ostatků tchána, záleží na tom jak byla těla pohřbívána , zda vedle sebe nebo nad sebe. Jestli nad sebe, bude se muset manipulovat i s ostatky chlapce, s čímž asi otec souhlasit taky nebude. Minimálně morální právo na to rozhodně má.

Tohle s musí vyřešit mezi sebou pokrevní příbuzní. Hlavně rozvedení rodiče zemřelého chlapce. Fakt se VY osobně do toho vůbec nepleťe, držte se stranou.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Z toho všeho, co tu bylo o věci samé napsáno, nejvíce souhlasím s posledním názorem. Nechat věci tak jak jsou a nijak nezasahovat, neřešit. Občas k hrobu dovézt, 20 km není tak daleko a jednou za dva měsíce se to dá dát. Jinak souhlasím s Jagou. Můj táta si přál ještě za života rozptyl na loučce a bylo to nejrozumnější řešení. Už tam je s ním i maminka která si to taky tak přála. A já jsem taky už řekl dětem, že to chci bez obřadu a také tam. V poslední době se nějak moc začalo kácet i v našem mladém padesátiletém lese. Nepříjemně mě překvapilo to, že za 13 let stoupla cena za rozptyl ze 400 Kč na 4430 Kč. Je to pořádnej byznys s těmi posledními věcmi člověka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]