Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Zatím je to sice trochu předčasný dotaz,ale jak říkám,,kdo je připraven,není zaskočen,,. :--)) Dcera s přítelem plánuje na rok 2014 svatbu,chtěla bych prosím od vás doporučit,pokuď víte kde pečou výborné ,svatební koláče a myslím v okolí Ostravy,Havířova,Petřkovice,Hlučín.Ať prosím radí jen ti,kdo je mají opravdu vyzkoušené a né že jen slyšeli.můžete napsat i případnou cenu za kus,ale počítám,že jde vše ,,nahoru,,tak i cena bude příští rok vyšší.Předem všem moc děkuji za tipy !
Mohu pohledat starý rodinný recept, jsou vynikající, křehké, nemusí kynout, hned se dělají a netvrdnou. Když je uděláte doma, pozvete k tomu sousedky, příbuzné a třeba kolegyně z práce, bude to taková malá předsvatební babská oslava. Chlapy vyhodit z bytu, případně si nechat jednoho na čištění plechů a nalévání panáků pekařkám.
Dneska se už nedělají koláče z 20 kg mouky pro celou vesnici a tu trochu, třeba z 5 kilo, hravě zvládnete. Je přitom veselo, nevěsta si chystá košíčky, péct nesmí, zamotala by si štěstí. Ženské si dobírají ženicha, ten je při pečení chudák.
Pečení koláčů před svatbu je něco, jako advent před Vánoci. A je vážně škoda se o to připravit. Mě to v létě také čeká a už se na pečení moc těším. Jaga.
Pro Akrass: SVATEBNÍ KOLÁČKY
25 dkg hladké mouky, 25 dkg hrubé mouky, 20 dkg másla rozdrobit /proto ho mít raději tužší, nezadělávat s řídkým/, 2 žloutky /pokud je to skutečně na svatbu, dávám 3/, 3 dkg droždí, 6 lžic mléka /podle potřeby, je možno i víc, co si těsto "vezme"/, špetka soli
Těsto vypracovat, vyválet na placku, nenechávat kynout, ale hned dělat.
Náplně: tvaroh, mák, jablková a švestková povidla. Někdo dělá i ořechovou náplň, tu já nemusím.
Hotové ještě horké koláče potřít mašlovačkou bohatě rumem, obalovat v moučkovém cukru s přídavkem vanilky.
Klidně si je podle tohoto receptu udělejte i jen tak na neděli jako zákusek po obědě, větší, než se dělají ty mrňouskové na svatbu. Určitě Vám bude chutnat. Jaga.
Mě /tedy nás/ to čeká v sobotu 14. června. Péct se bude asi z 8 dávek - tj. ze 4 kilo mouky, možná i o trochu víc. Ale už se na ten babinec hrozně těším. Práce mi nevadí a bude určitě spousta legrace.
Já si také dělala sama, když se ženil syn.
Stačilo mi udělat 5 dávek. Pozvala sousedky a rády pomohly. Dostaly i výslužku. Jsou výborné, ale už si nepamatuji, kolik jich z jedné dávky je. Myslím si tak kolem 60 ks, podle velikosti. Já dělala menší.
recept na jednu dávku : půl kila polohrubé mouky, čtvrt kila 100% tuku, 1 vejce, 5dkg droždí, 125ml mléka, 2kostky cukru, trochu soli.
uděláme z mléka, cukru a kvasnic kváse. Na vále do mouky nastrouháme tuk, přilijeme kvásek, vajíčko a sůl. Dobře rukama spracujeme. Hned, bez kynutí děláme koláčky. Těsto vyválíme, rádlíčkem si nakrájet čtverečky, jak chcete velké a plníme. Mákem, tvarohem, povidly, ořechovou nádivkou. Dobře uvážeme, potřeme vajíčkem a hned povrch namáčíme do drobenky a klademe na plech. Upečeme, aby povrch byl slabě růžový v předehřáté troubě na 170 stupnů. Smíchám si cukr moučka s vanilkovým cukrem a ještě horké koláčky hned obaluji v cukru.
Já je občas udělám i během roku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.