Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Placení zdravotního pojištění úřadem

Od: kami95 odpovědí: 24 změna:

Zdravím. Chci se zeptat, jak dlouho mi bude pracák platit pojištění, alespoň zdravontní, když jsem nikdy nebyla zaměstnaná? Četla jsem, že půl roku, a pak se to přesouvá do nějakého řízení a tam rozhodnou, zdali vám to budou platit dál nebo ne.. Nevíte někdo, jak to přesně je?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

foo*
hodnocení

3x

blbost, bývalá je na pracáku přes dva roky a nic

uska*
hodnocení

3x

Ivzez a Kapka to napsali lépe a kulantně. Žádný úřad za vás nic neplatí, ale pojištění za vás platí stát. A stát jsme my všichni pracující. Kdybych měla takovou moc, tak vám nepřispěji ani kačku, to soudím dle vaších příspěvků. Nikdy jste nepracovala, ale čas na nahánění chlapů máte, o otci se vyjadřujete hnusně, zrovna tak o sestře a přesto se jimi necháte živit. Ještě, že neni dřívější doba, to byste šla sedět za příživnictví. S takovým přístupem vás stejně z pracáku vyjilou.

doplněno 29.12.13 10:16:

kami - to jste napsala vy, že jste nikdy nepracovala. Ale pokud pracujete, tak jistě odvádíte daně a to se vám omlouvám. Ale není mi jasné proč chcete po státu platit zdravotní pojištění, to byste si měla hradit sama jako pracující člověk.

k2

Proc by tazatelku vylili? Pokud bude chodit na sjednane schuzky a primerene spolupracovat, tak nemaji duvud. Po tom, co dela zadatel o praci ve volnem case a po vztazich s rodinou muze byt UP kulovy.

martinaa*

Pokud odmítne možné nabízené místo, nebo ony veřejné práce, tak letí. A to se ještě od ledna pár věcí jistě změní.

kami95
hodnocení

Ale ale..mě nikdo neživí, na bydlení jim přispívám, z prodeje, a když tak sledujete mé příspěvky mohl jste si všimnout, že si prodejem přivydělávám..

kami95
hodnocení

To není práce, je to jen přivýdělek který můžu do určité částky mít, aniž by se zdanil..je to internetový prodej věcí, ne normální..

k2

Pokud je ten privydelek pravidelny, tak se Vam casem mozna ozve bernak.

kami95
hodnocení

Pravidelný spíš ano, ale částka není pravidelná..

iz*

Kami, dejte si pozor! Jakmile jde o opakovanou činnost, mohla byste mít dost velké problémy s FÚ (pokuta za neoprávněné podnikání nebývá z nejnižších).

doplněno 29.12.13 14:11:

A pokud by na takový přivýdělek přišel ÚP, mohlo by být následkem výše zmíněné sankční vyřazení z evidence.

doplněno 29.12.13 20:10:

Působí to na mne dojmem, že přestože jste při registraci podepsala, že jste byla seznámena s právy a povinno/..., jste se s nimi neseznámila.

V době evidence na ÚP smíte vykonávat pouze tzv. nekolidující zaměstnání s výdělkem max. do poloviny minimální mzdy (od 1. srpna 2013 do 4.250 Kč měsíčně). V době evidence na ÚP nesmíte podnikat, natož bez živnostenského oprávnění ...

Ohledně (neoprávněného) podnikání doporučím živnostenský zákon.

kami95
hodnocení

Ale do 4500 nebo do 5000 tak nějak si vydělat můžete..a to já nemám..

kami95
hodnocení

Navíc se to píše i na Aukru, že to můžete..když se zadaří mám 2500, když je to špatné tak třeba jen 300..jak kdy..

rigel1

ne, nezávisí to na výši částky, ale na tom, zda jde o příjem opakovaný, pravidelný.. potom už hrozí nepovolené podnikání. nevím ovšem, jak moc tyhle prodeje - např. na aukru -někdo kontroluje.

rigel1

a s živnostenským úřadem

rigel1

potíže s živnostenským úřadem :) jsem chtěla napsat

kami95
hodnocení

Ale aukro není podnikání :) taky se na něm odvádí nějaké daně nebo co to je :) přímo aukru..

k2

Dnes je 1. dubna, nebo je to mysleno vazne?

majsterjoe*

Nikde se prodejem veci na aukru nechlubte. Jedine co aukru platis jsou poplatky. Ale ty si stale nechava aukro.

A pokud si dobre pamatuji, platila nejaka castka za rok kterou kdyz prekrocis, musis ji pak uz hlasit na financnim urade.

kami95
hodnocení

No, a tu já zřejmě nepřekročila..vůbec tam nemám takové peníze jak si asi představujete :) prodávám věci, které nechci :) a že bych měla něco hlásit mi auktem oznámeno nebylo..

uska*

Aukro a FÚ nemá moc společného. Pouze na vyžádání FÚ poskytne info o prodávajícím. Kdysi vbylo aukro povinně hlásit osoby nad prodejem za xxx Kč, pak od toho upustili nbeoť dle mě je tolik bonzáků, že FÚ i Živnostenslký úřad má práce dost. Konkrétně:

2 maminy na mateřské si takto přivydělávaly až na to dojely. Každá dostala 50 tis pokutu za neoprávněné podnikání + další postihy nevím. PRACNĚ DOKAZOVALY které věci mají po dětech vlastní a které ne. O jedné vím, že měla za rok příjem z prodeje něco přes 11 tis, ale nabízela věci k prodeji celoročně. . Konkrétně okres Benešov.

iz*
hodnocení

1x

Za uchazeče o zaměstnání nehradí zdravotní pojištění Úúřad práce, hradí je stát . Zdravotní pojištění za Vás stát bude hradit, dokud budete uchazečem o zaměstnání.

Tzn., že dokud nenajdete zaměstnání, nebo dokud Vás ÚP nevyřadí z evidence např. pro porušení povinností uchazeče, bude za Vás stát pojištění hradit.

--- Dejte sem odkaz, kde jste nepravdivou informaci četla.

--- Práva a povinnost/...

kami95
hodnocení

Ale oni mě z evidence mažou po můl roce, a pak se mohu zase přihlásit až po půl roce, ne? Kamarádku po půl roce vyřadili a mohla se přihlásit znovu až zase po půl roce..

Nikdo Vás po půl roce z evidence navyřadí, jestli-že budete dodržovat povinnosti uchazeče o zaměstnání. Vaše kamarádka je zřejmě porušila, proto byla sankčně asi vyřazena. A to se pak může zpět do evidence přihlásit skutečně až po půl roce. A za ten čas si musí hradit zdravotní pojištění, které je povinné, sama. Pokud budete dodržovat to co máte a budete prokazovat součinnost s ÚP, pak v evidenci ÚP zůstanete po neomezenou dobu. A bude za Vás hrazeno zdravotní pojištění.

kami95
hodnocení

Odkaz už nevím, hledala jsem to dříve..a naši taky říkali, že po půl roce mě z evidence ÚP taky vyřadí..

pt®

V evidenci UP, můžete být vedena i hodně let, třeba až do odchodu do důchodu, pokud si práci za tu dobe nenajdete, nebo Vám ji nezprosředkuje UP. Vy se bojíte, aby Vás z UP nevyřadili, to by sice mohli, ale jen pokud porušíte s UP spolupráci, či sounáležitost. To jste pak vyřazena s trestem na 6 měsíů a po tu dobu si musíte ze zákona platit zdr. poj. sama. - pt

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]