Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli bych měla nárok na podporu z pracovního úřadu?Od začátku roku do května jsem byla na úřadu prace,bez nároku na podporu. Pak jsem si našla práci kde jsem byla jen 3 tydny a otěhoněla jsem, z důvodu rizikového pracoviště jsem skončila na nemocenké. Ta mi skončia ke 30 listopdu a od té doby jsem na úadu práce jelikož mi nevznikl nárok na mateřskou. Termín porodu mám 13. ledna a po narození dítěte si můžu žádat o rodičovský přspěvěk,tj měsíc leden bez prostředků. Známá skončila ve stejné situaci s tím rozdílem, že dělala 3 měsíce a podporu dostala děuji za odpověď.
Situace Vaší známé byla jiná než je Váš případ. Zatímco Vy jste při předchozí evidenci na ÚP nesplnila podmínky pro přiznání podpory, šlo u Vaší známé pravděpodobně o další evidenci po vyčerpání podpůrčí doby (Vaše známá nárok na podporu splnila již dříve).
Pro přiznání podpory v nezaměstnanosti je nutné splnit podmínku účasti na důchodovém pojištění v délce minimálně 12 měsíců v uplynulých dvou letech.
---
Proč Vás lékař nenechal na neschopence až do porodu (podle mne byste byla měla nárok na nemocenské v souvislosti s porodem a šestinedělím)? No, teď už je na to pozdě.
Od porodu budete mít nárok na rodičovský příspěvek.
Bude-li možné u otce dítěte stanovit denní vyměřovací základ (pokud by otec splnil podmínky pro přiznání PPM), budete moci volit výši rodičovského příspěvku i délku jeho vyplácení. Pokud podmínky nesplní ani otec, budete mít nárok na RP od porodu do 4 let věku dítěte bez možnosti změny.
--- Jde-li o Vaše první dítě, zeptejte se na kontaktním místě úřadu práce (tam, kde se žádá o rodičovský příspěvek nebo o příspěvek na bydlení), zda byste neměla nárok na porodné.
---
Odkazy:
Podpora v nezaměs/... (v dolní části stránky)
---
Mohly by se Vám hodit i odkazy na
a proč máte ukončenou nemocenskou, když termín porodu máte až v lednu? správně vám nemocenská měla pokračovat až do šesti týdnů po skutečném datu porodu a teprve pak byste si požádala o rodičovský příspěvek. jestli máte nárok na podporu v nezaměstnanosti, to netuším, přijde mi, že ne, protože nemáte dost odpracováno (ale s jistotou to netvrdím), ale určitě bych se zaměřila na to, aby lékař, který neschopenku předčasně ukončil, dal zase vše dopořádku, pokud to ještě jde.
Lesi, verca píše, z důvodu rizikového pracoviště ne z rizikového těhotenství. Zaměstnavatel jí měl nabídnout - zajistit - náhradní a hlavně bezpečnou práci. Lékař v tom může být nevinně.
doplněno 28.12.13 16:39:Lékař mohl jenom suplovat za zaměstnavatele.
tak neschopenka z důvodu rizikového pracoviště neexistuje. buď pracovní lékař vyhodnotí pracoviště pro těhuli jako rizikové, a pak ji zaměstnavatel musí převést jinam (nebo ji nechat doma a platit náhradu mzdy), nebo to pracoviště jako rizikové nevyhodnotí a pak zaměstnavatel nemusí nic. to, jak vidí práci gynekologové, mě nechává vcelku klidnou - mně třeba ten můj vnucoval neschopenku jenom proto, protože prý je pro těhuli rizikové každé ráno vstávat a jezdit do práce
každopádně pokud už neschopenku jednou neschopenku z důvodu těhotenství měla, neměla jí být ukončená dřív jak šest týdnů po porodu, pokud nemá nárok na mateřskou.
ale jestli s tím jde něco dělat zpětně, to fakt netuším. za normálních okolností jde nechopenka zpětně vystavit se souhlasem revizáka, jak je to ale s předčasnou ukončenou neschopenkou, to nevím, tam bývá nějaká lhůta, do kdy se může pacient ozvat, že nesouhlasí a ta už nejspíš bude prošvihnutá fakt nevím, jak by se to v tomto případě řešilo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.