Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klavír akordy

Od: michal5 odpovědí: 6 změna:

jsem na klavír začátečník ale něco už zahraji ale zajímá mě kdy se používají všechny 4 prsty na akord,já hraji jen se třemi např.u akordu C-dur hraji tony C E G , jak je to správně mám hrát i ten čtvrtý ton C nebo jen ty 3? např. tady hraje jen ty 3 prsty

díky?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x
Jsem ted na mobilu, takze vidim pouze text...
Nicmene ten ctvrty (oktavouvy) ton vetsinou nebyva na skodu, take jde o mensuru klavesnice a rozsah Vasi packy.
Pokud hrajete z not, tak je to dane. A kdyz hrajete pro poteseni, tak to hrajte tak, aby vysledny zvuk byl co nejlepsi a pritom Vam v pulce pisnicky nepadaly ruce.
A pokud se naucite hrat rozlozene akordy, muzete tim ctvrtym tonem zacit kouzlit ruzne dalsi varianty zakladnici akordu, treba C6, C7, Cmaj a mnoho dalsich, samozrejme v ruznych toninach. Doprovod je pak znatelne hudebne bohatsi!

joolie*
hodnocení

0x

Ahoj, já hraju na klavír už dlouho, teď i skládám, ale musím ti říct, že tohle je úplně jedno :)

Důležitý je spíš rytmus, jestli akord zahraješ rozloženě nebo celý najednou, jestli opakovaně nebo jen jednou... Ale záleží na té písničce. Ten vrchní tón se tam občas hraje taky, když chceš aby to znělo víc "velké". Ale zároveň si můžeš hrát a přidat ještě jiný tón, který třeba až tolik neladí, ale vyladí se v dalším akordu... dneska už pro hudbu nejsou žádná pravidla, zkoušej si jak to zní a zjistíš to nejlíp :)

michal5
27.12.13 23:15
hodnocení

díky_))

hop®
Neni zac! :)
Hele, chvili jsem se na klavir ucil, pak jsem presel k jinym nastrojum, ale ten klavir mi dal nejake teoreticke zaklady, a to fakt nepodcenuj! Muzika je i o matematice, a hodne veci jde spocitat...
doplněno 27.12.13 23:29: ted koukam, mozna to "diky" nebylo mne, ale to je uuuplne jedno... :)

hop®
hodnocení

0x

Jsem doma a juknul jsem na videjko. Asi sám slyšíte trošku rozdíl, akordy jsou i pouhé dvouprsté tercie nebo kvarty či kvinty, ale ta oktáva má prostě nějak lepší zvuk, prostě plný akord má něco do sebe...

figurek*
hodnocení

0x

Vidím že máš samohrajku. Na tu se hraje trochu jinak, než na klavír. Levou rukou hraješ doprovod a u doprovodu jde hlavně o to, aby taky trochu vyzněl.

Jak uchopit akord vyplyne ze situace. Někdy se hraj jen základní akordy se třemi tóny (CEG), někdy akordy ve kterých je jeden tón dvakrát (CEGC), ale častěji se hrají akordy v obratech, například C dur ve tvaru EGC, GCE, EGCE, GCEG. Například pro levou ruku se při doprovodu dost často se používá C dur právě ve tvaru GCEG. Pro začátek se ho nauč hrát tak, že ukazováček a palec držní tóny E a G a prostředníček a malíček střídavě hrají tóny C a G. Tím dostaneš do akordu basovou linku a doprovod není tak primitivní.

Věc není snadná, ale dá se naučit. Mnoho zdaru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]