Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Moc bych potřebovala, ale dobře poradit ve věci právní. Nastal, takový problém, který se mě nelíbí. Jen stručně. Mám bratra a ten teď dělá různé problémy. Náš tatínek je vážně nemocný a tak se o něj staráme. Já sama o něj už více než dva roky. Když sem přišla k tátovi po nějakém čase, protože sem bydlela mimo, tak to tam vypadalo hrozně. Špína a bordel. Nikdo mu neuklízel ani nic nědělal. Ani snad nepral. Vše jsem dala do pořádku a každý týden ho koupala i prala a vše co je třeba. To celé přes dva roky. A najednou se bratr rozhodl, že to vše převezme. To by mě moc nevadilo, protože si, také chci odpočinout. Ale dozvěděla sem se, že tátu přemluvil a nechal si od něj napsat, že on se bude starat o něj i vše okolo. Plnou moc. Já se bojím, že chce jen peníze a vše pak hodit pod koberec. Tatínek má velkou finanční úsporu na účtu. I byt v soukr. vlast. Tam zatím bydlí sám. Brácha tam dojíždí, ale nikdy by tam určitě nebydlel, má svou rodinu. A za tátu se prostě stydí. To víme. Co udělat aby vše neshrábnul sám a vše aby bylo až po tatínkově smrti. Normálně jako dědictví. Já vím jakou částku tam má, ale bratr to možná ani neví. Snad to nějak neudělá, aby tátu přemluvil, že to má vše na něj napsat. Jde to vůbec takto? Nebo to mohu nějak pak napadnouti. Moc prosím o odbornou radu. Děkuji.
Co Vás vede k podezření, že Vašemu bratrovi jde jenom o peníze či majetek? Proč by nemohl chtít o svého otce pečovat tak, jak jste to doposud dělala Vy? A proč se domníváte, že se Váš bratr za otce stydí?
Já (zatím) žádný právní problém nevidím. Byt/dům i částka na účtu jsou majetkem (za jeho života nejde o dědictví) Vašeho otce, který má právo se svým majetkem nakládat dle svého uvážení.
Chce-li Váš otec přesunout nakládání s majetkem na svého syna (Vašeho bratra) prostřednictvím plné moci, nelze proti tomu nic namítat.
I v případě, že by se otec rozhodl něco Vašemu bratrovi darovat, by šlo o jeho (otcovo) právo nakládat se svým majetkem dle svého uvážení.
---
Můžete si zkusit s otcem o svém podezření promluvit, ale pozor, aby se to neobrátilo proti Vám (otec by se mohl začít domnívat, že tím, komu jde o jeho majetek, jste Vy).
Protože by vás mohl bratr obrat o všechno, co vlastní otec za jeho života, doporučuji vám dát otci podepsat plnou moc na nakládání s jeho účtem a vybrat si půlku z uložené částky. Zároveň vám doporučuji vytvořit darovací smlouvu na nemovitost otce vám a bratrovi na ideální půlky s věcným břemenem bydlení a užívání otce celé nemovitosti a dát ji otci podepsat, přičemž musí být na jednom výtisku z pěti jeden i jeho podpis ověřen. A podat na příslušném Katastru nemovitostí Návrh na vklad této darovací smlouvy ! Pokud to neuděláte, pak možná jednou zjistíte, že otec již nic nevlastní a všechno vlastní váš bratr a nic s tím už nenaděláte !
Ha ha, a který normální člověk jí toto podepíše? Pokud je otec aspoň trochu při smyslech, tak nabude podezření, že ho chce okrást a vyhnat z bytu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.