Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potíže s čerpáním dovolené

Od: babica* odpovědí: 3 změna:

Pracuji u soukromého podnikatele a ten mi nechce dát dovolenou,i když mám zaplacený zájezd.Jaké jsou nyní zásady pro udělení dovolené,může nařídit celou nebo jen část?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

martini*
hodnocení

1x

Nepotěším vás:

(1) Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel podle rozvrhu čerpání dovolené, vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace tak, aby si zaměstnanec mohl dovolenou vyčerpat zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při stanovení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.

V praxi to tak nechodí, většinou je to na dohodě, ale zákon je bohužel proti vám

hodnocení

1x

Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, ale můžete se ještě zkusit domluvit, to jsou ty "oprávněné zájmy". Ve větších firmách se dělá tzv. plán dovolených, kde si (je to fakt děsné) naplánujete dovolenou na celý rok dopředu. Nadřízený to prohlídne a řekne, že např. Franta a Pepa mají dovolenou zároveň, ale je nezbytné, aby aspoň jeden z nich byl v práci, tak ať se dohodnou. A teprve potom si můžete zaplatit dopředu dovolenou... A u nás se např, vybírá dovolená přesně tak, jak jsem si ji v půlce března naplánovala. Když mi proprší, mám smůlu.

lidka*
hodnocení

1x

A nemůžete si domluvit s kolegou nebo kolegyní, kteří by Vás mohli zastoupit? Potom si myslím, že by zaměstnavatel neměl námitky - tedy pokud je tolerantní a vstřícný šéf. Také jsem musela za svůj odbor předkládat plán dovolených, ale vždy to bylo na mně a dohodě mezi námi, aby byl i v době prázdnin zajištěn zástup. Místní nechodili, ale zase si své záležitosti vyřizovali rekreanti. Tak to ještě zkuste. I když Martini Vám doložila, že zákon je proti Vám, možná, že řešení najdete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]