Nejste přihlášen/a.
Co by jste si mysleli o tom, kdyby Vám někdo vystavil více faktur s jedním variabilním symbolem. Jelikož se jedná o velmi odlišné částky, tak očekávám, že druhá strana se chystá zdanit pouze jednu (tu nižší). Ty další hodí do koše.
Jak se mám zachovat. S druhou stranou se nedá komunikovat. Nebere telefony, neodpovídá na maily. Pouze vyhrožuje tím, že jsem ještě nezaplatil. Už je pár týdnů po splatnosti.
Co dělat? Díky
To je nějaká blbost. Variabilní symbol proboha nemá co dělat se zdaněním, to je informace pro prodejce, aby byl schopen dohledat vaši (vaše) platbu (platby). Je zcela běžné, že při opakovaném obchodování prodejce opakovaně až trvale vydává faktury s tímtéž variabilním symbolem. Tak zaplatit, a to co nejrychleji a s omluvou!
Vynucování koupě,či nucení zákazníka ke koupi něčeho, co nechce, to je zase jiná věc (vydírání? nekalé praktiky?), do toho tady nevidíme a ani nemůžeme vidět, jak sám říkáte, a už to má advokát, tak ho nechte pracovat. Ale vy sám porušujete zákon i dobré mravy s tím, že možná? poruší zákon váš obchodní partner. Proboha, to je jako v tom vtipu o té ženské,so obvinila policistu ze znásilnění; sice se o nic nepokusil, ale nástroj na to má.
Jeden VS pro více faktur je opravdu běžný, někteří dodavatelé/prodejci si takto indentifikují zákazníka.
Ovšem čtyři faktury se stejným číslem a s různými částkami už podvodem zavánět mohou. Já bych to nenatahovala: Sečetla bych všechny částky a poslala je najednou. Pak příjemce bude muset zdanit vše.
doplněno 26.12.13 12:07:Navíc bych upozornila FÚ.
Nejspíš byste měl zaplatit to , co jste si objednal a dostal. To , že má dodavatel chaos v číselné řadě není důvodem k nezaplacení .Konrola , zda čásky zdaní , či ne je na FÚ, nikoli na Vás.Jestii Vás tolik trápí zda bude částka zdaněna , můžete podat oznámení na FÚ, ale počítejte s tím , že kontrola bude i u vás ( zda platba proběhla , nebo zda uvedené faktury evidujete v účetnicví)
KOntrola v mém učetnictví mi nevadí - mám ho v pořádku. Zda bude částka zdaněna mě trápí, jednak protože osoba, která je vydala je podle mne typický podvodník (zatím nepodložené - pouze dojem) a dále nehodlám podporovat šuliny v tomto státě.
Myslel jsem si, že stejné čísla faktur (tedy i VS) jsou hrubou chybou.
V úvodním dotaze nic o čísle faktury nepíšete, stejný VS není ani hrubá, ani lehká chyba, ale zcela běžná věc.
Chyba to je , ale nikoli hrubá . Pokud máte dojem , že je to podvodník , tak dejte podnět na Fú. Jistě je to bude zajímat, obzvlášť pokud je dodavatel plátce DPH. Ale především musíte mít faktury uhrazené ,( nejlépe bankovním převodem) jinak je před kontrolou skutečně vyhodí.
Plátce DPH to je a já taky.
Zvažuji jestli to uhradit a pak se zachovat jako práskač nebo si stát za tím, že to uhradím hned jak budou faktury vystavené znovu a to bezchybně. Já chápu, že se může jednat o pouhý omyl - zapomenutí přepsání čísla. Nicméně mě to smrdí podvodem, protože nechápu, proč je to rozepsané na více fakturách.
Podotýkám, že se nejadná o zboží, které bych si přímo objednal a nejedná se o malé částky nad kterými lze mávnout rukou.
Ahoj. Máš to chlapče nějaké zmatené. Máš platit za zboží, co jsi vlastně nechtěl? To je divné! Je to divné, ale je to tvoje věc. Něco jsi si odebral, tak to zacvakej přes účet ať máš splněno to, co máš mít. Někdo může mít ve svém řazení faktur trochu zmatek. Napiš mu doporučený dopis s kopií pro sebe o tom v čem má vadu a víc neřeš. Nakonec ten výtěžek z podnikání třeba uplatní lépe než darebáci ze státní správy.
A kde je psáno, že s ním musíš nadále obchodovat? Coš?
Já to zmatené rozhodně nemám. Pozadí celé této transakce je velmi složité. Popisovat to zde nebudu, bylo by to na dlouho. Ve zkratce se dá říci, že se jedná o odkoupení skladových zásob obchodu po bývalém nájemníkovi. Kupovat jsem to nechtěl a údajně ani nemusel. Těsně před předáním mi ale bylo sděleno, že podmínku je vše odkoupit (a to i prošlé a poškozené zboží). Má to už na stole advokát.
Né vše je jen jednoduché. Jakože si objednám zboží a po přijetí zaplatím. Tak mě prosím hned neosočujte z toho, že v tom mám bordel.
V první řadě bych zaplatil v dohodnuté lhůtě. Potom lze řešit další podrobnosti...
Pokud má více faktur pod jedním číslem, je to jeho nepořádek (možná záměrný) v účetnictví, ale to má řešit FÚ, nikoli Vy. Pokud máte podezření na daňový únik, napište toto svoje podezření nejprve druhé straně, může jít jen o omyl, nikoli o záměr, faktury lze stornovat a přepsat, pokud ještě nejsou zadány v účetnictví. Když druhá strana odmítne, můžete podat podnět ke kontrole finančnímu úřadu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.