Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zažalovat nemocnici?

Od: tomasvih odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak mám postupovat když chci zažalovat nemocnici. Byl jsem totiž na operaci se zánětem mazové žlázy: Pobyt v nemocnici byl celkem dobrý ale ze strany doktorů už nic moc. Na obličeji mám nesmyslnou jizvu, kterou bych ještě překousnul ale to jak mi zdemolovali levou tvář už ne. Mám jí celou propadlou a ta jizva vypadá příšerně, spíš to vypadá jak kdyby to blbě přišili. Navíc jsem asi po 14ti dnech zjistil, že mi zapomněli vyndat jeden steh. A tak se chci zeptat jak mám postupovat. Děkuji za odpověď.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

1x

Stížnost na zanedbání péče můžete podat:
A) České lékařské komoře, která podle zákona řeší stížnosti na výkon povolání svých členů (každý lékař v ČR musí být členem České lékařské komory).
B) Řediteli zdravotnického zařízení, ve kterém lékař působí, a také zřizovateli - Ministerstvu zdravotnictví nebo krajskému úřadu.
Stížnost můžete podat jak písemně, tak ústně. Musí být vyřízena do 60 dnů ode dne jejího doručení správnímu orgánu příslušnému k jejímu vyřízení. O vyřízení stížnosti musíte být v této lhůtě vyrozuměn, ale jen když o to požádáte, jinak byste vyrozuměni nebyli. Stanovenou lhůtu lze překročit jen tehdy, nelze-li v jejím průběhu zajistit podklady potřebné pro vyřízení stížnosti.
Byla-li stížnost shledána důvodnou nebo částečně důvodnou, je správní orgán povinen bezodkladně učinit nezbytná opatření k nápravě. O výsledku šetření a opatřeních přijatých k nápravě se učiní záznam do spisu; vy budete vyrozuměn jen tehdy, jestliže jste o to požádal. Jestliže dospějete k závěru, že vaše stížnost nebyla vyřízena správně, pak se obraťte na nadřízený orgán. Jen pro zajímavost _ nadřízeným ministerstva je ministr. (zdroj: ordinace.cz)

kami95
hodnocení

0x

Normálně bych klasicky podala trestní oznámení, i když u soudu to nemá takhle s nemocnicí moc smysl..samotní soudci a advokáti jsou taky doktoři, porota třeba také..někde jsem četla, že to není moc lehké, ale určitě bych to zkusila..

kubaaaa
"samotní soudci a advokáti jsou taky doktoři, porota třeba také..." Co je to za blbost?
kami95

Není to blbost..na youtube jsem viděla dokument, tak je to těžké soudit se s nemocnicí, protože ti co soudí jsou taky doktoři..bylo to z nějakého cyklu co se vysílá myslím na ČT..

Ona to kami trochu zjednodušila ale měla n mysli to, že v takovémto případě se musí vyjádřit zase jenom porota složená z lékařů, kteří vydají odborný posudek vzhledem k provedenému zákroku. A ti budou samozřejmě stát při sobě. Je to těžký boj "hliněného hrnce, proti železnému".

kubaaa*
No, prece o tom nebude rozhodovat treba zednik...ne?

albatros498022*
hodnocení

0x

Nechat posoudit jiným lékařem z oboru a podle jeho názoru se zařídit. Ono laické posouzení bývá velice jednostranné a ne mnohdy až odjektivní. Pokud jiný lékař zpochybní zákrok tak řešit nejprve cestou lékařské komory a posléze soudně.

dniesd
hodnocení

0x

Nic žalobou nedosáhnete. Jděte se poradit jinam a podle výsledku se event. domluvte na opravě, kde vás operovali.

laik*
hodnocení

0x
Zkuste se poradit na Svazu pacientu nebo nejake jine podobne organizaci. Ti se snad takovymi pripady zabyvaji a budou vedet nejlepe, jak postupovat.

moula*
hodnocení

0x

Okopírujte sem vaši lékařskou zprávu.

tomasvih
hodnocení

Zde je lékařská zpráva v den kdy mě propouštěli. Dál už byly jen kontroly a vyndání stehů. Připomínám že jeden steh mám ještě teď, který mi zapoměli vyndat. Děkuji za odpověď

Jak zažalovat nemocnici?
moula*

A ještě zprávy z kontrol !

tomasvih
hodnocení

K čemu by Vám to bylo?

praivo*

Jako důkaz, žes tam opravdu byl a to v doporučenou dobu.

tomasvih
hodnocení

Na to aby jsi mi poradil snad nepotřebuješ důkaz ne? Byl jsem tam vždy v ten do co sem tam být měl.

praivo*

Hele, já nejsem "moula", jen jsem napsal pravděpodobný důvod jeho požadavku. Jestli máš něco proti, tak si to vyřiď s ním!

buss
hodnocení

0x

Myslím, že vy sám! nikoho žalovat nebudete, kdybyste věděl jak na to, tak se zde neptáte, takže vám nezbude než jít za právníkem, nejlépe, který se a to specializuje.

doplněno 28.12.13 22:30:

Moula k čemu VÁM to bude? Vy ho chcete zastupovat?

hodnocení

0x

Je potřeba se rozhodnout jesti podat stížnost na konkrétního lékaře nebo skutečně nemocnici a co mohu získat nebo ztratit.Nikdy nevíte, kdy budete lékaře znovu potřebovat.

Abyste mohl obvinit lékaře, musíte si sehnat jiného z oboru.Lékaři jsou sdruženi ve veřejnoprávní korporaci osobní, tedy v lékařské komoře.Jak vyplývá z jejich stanov, nesmí proti sobě vystupovat.V praxi to vypadá někdy tak absurdně, že jeden napíše chybnou diagnózu a ostatní již jenom opisují, nebo pozmněňují, když už poškozují viditelně pacienta.

Jakýmsi katalyzátorem a možná i kontrolním orgánem by mělo být ministerstvo zdravotnictví, jehož zaměstnanci Vás opět odkážou na komoru.

Pokud dojde k soudnímu sporu, soud najde jakési pochybení, jestliže se Vám podaří najít za 15 000 Kč soudního znalce a soud nepředá zpět problém stejným doktorům k došetření, pak máte vyhráno, tedy pokud Vám těch pár tisíc k něčemu pomůže.Nejsme v USA, i když jsou i naši lékaři pojištěni, jejich ego jim nedovolí přiznat chybu.V mém případě jsem několikrát musel překousnout pochybné diagnózy a už druhý rok shromažďuji rozpory, cíl mám ovšem jiný.

Ve Vašem případě bych hledal dohodu a plastiku.U nás se odškodňuje jen výměna kojenců a úmrtí, i tak to musí být zveřejněno v médiích.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]