Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
rád si dopřávám denně lahvové pivo. Byť jen jedno po večeři, ale prostě ho mám rád. Prázdné lahváče se snažím vymýt, aby v nich nezlstaly kapky piva. Někdy ale zapomenu a než jdu lahve vrátit, tak si všimnu, že je na dně ze zbylého piva plíseň. Vždy mi každý říkal - pokud máš v jakékoliv nádobě na jídlo plíseň, nevymývej ji a rovnou ji vyhoď. Lahve se ale znovu plní. Vím, že se extrémně důkladně myjí, dezinfikují apod., ale stejně - ta plíseň tam tedy jednou byla. Je to tak v pořádku?
Díky za odpověď.
Já láhve vyplachuju trochou vody, ale není to kvůli plísni. Dělám to proto, že když tam zůstane trocha piva, brzo se zkazí a když si pak ten smradlavý zbytek vylejete do tašky při vracení láhví, můžete vyhodit tu tašku. V pivovaru láhve vymívají natolik drastickým způsobem, že je s podivem, že se nerozpustí i ta láhev
No, tady na poradně jsou dokonce tací, kteří jsou ochotni zkonzumovat třeba plesnivý džem s tím, že vyhodí pouze tu část, na které je plíseň vidět. To beru jako docela o zdraví / život.
Ovšem pivní lahve jsou skleněné a tudíž nehrozí, že by plíseň jakkoliv mohla lahev kontaminovat - samozřejmě za předpokladu kvalitního vymytí. Kdysi před lety jsem byl coby študák na brigádě v pivovaru a už tehdy jsem viděl, že se to vymývá poctivě. Dnes je úroveň technologií ještě někde jinde, takže bych se neobával. Takže stejně jako vy si občas dám k večeři jednoho lahváčka
Když jdete do restaurace na oběd či večeři také nejprve talíře a příbory které chcete použít nejprve umyjete?Ne spoléháte na to že personál to umyl ,zrovna tak se lahve v pivovaru (a nejen tam ale i v lihiovarech atd) nejprve pořádně vymývají .Pokud tam vznikne za tak krátkou dobu plísen?,tak někde byla chybka, někdy mám lahve doma i 4 dny bez vypláchnutía jsou i pak bez plísně!
Vracet nevymyté pivní láhve je prasárna. Uvědomte si, že to zase sami po naplnění pijete. Chovejte se tedy k flaškám od piva podle toho. Pro mě je to tak samozřejmá věc, až se divím, že pro někoho ne.
Zabu, vy si opravdu myslíte, že po vymytí lahví před plněním hydroxidem sodným alias louhem a poté několikrát horkou vodou, nějaká plíseň přežije?
Nehledě na to, že pokud sklenici dobře vylijete, ten zbyteček piva se vypaří a není kde by se ta pliseň množila.
Je chvályhodné, že vymýváte, ovšem zcela zbytečně (pivovar to udělá tak jako tak) a ještě ničíte pitnou vodu.
A je mizivá pravděpodobnost, že se ty vámi vymyté sklenice dostanou do ruky zase zrovna vám. Spíš si myslím, že je větší pravděpodobnost, že dostanete ty co zákazník nevymyl.
Zbytečné? Vy jste si asi ještě nikdy nekoupil pivo "se smrkancem" plísně, co? A že nedostanu svoje vymyté? No samozřejmě, bylo by naivní si to myslet. To ale neznamená, že to nebudu dělat. Je to jen o ohleduplnosti l ostatním a kultuře pití piva. Ta čistota k tomu podle mně patří. Pokud to někdo nedělá, zcela zjevně patří mezi ty, co razí heslo: "Po mě potopa".
piju jedině z plechu, ne že bych se obával nějaký nevymytý flašky, ale nebaví mě chodit s flaškama ...
Já pivo nepiji, ale zajímá mě to. Někdo z plechu přeleje doma do sklenice, to chápu. Ale mnohokrát vidím venku, že to chlapi pijí přímo z plechu. A ten plech očistí jak? Vždyť to musí být humus jako by olizoval dno od skleněné flašky.
Ono to je humus, co si budeme nalhávat. Pro mě je pití z plechu prakticky stejné, jako na vojně pití piva z ešusu - neboli fujtajbl. Zase tak lačný piva nejsem, abych si nedopřál čas od času lahváč, nebo točený. Ostatně pít to z PETky je taky něco ...
Samozřejmě pivo točené do skla je ideál. Pak následuje lahvové nalité do půllitru, lahvové rovnou z flašky, plechové přelité do půllitru a úplně nakonec plechové rovnou z konzervy. Někdy holt není vyhnutí (pokud teda chci pivo a ne nějaké sladké patoky).
doplněno 23.12.13 18:14:Z PET lahve jsem to ještě neměl odvahu ochutnat. Považuju to za barbarství.
Uvědomte si, že okolo vás poletují neustále spory plísní. Vdechujete je, sedají si na všechny povrchy a to i na jídlo před vámi. Vám obvykle neublíží, nechutnáte jim a moc se bráníte. Některé plísně si dokonce úmyslně dáváte ke svačině, protože vám chutnají.
Je absurdní vyhazovat nádobu, pokud na ní uvidím plíseň.
To sice máte pravdu, ale ona není plíseň, jako plíseň. Některé jsou užitečné, některé neškodné, některé ale vyloženě škodlivé. Je to podobné jako třeba s houbami. Určitě Vám není jedno, jestli si uděláte smaženici s hřibů pravých, nebo z muchomůrek zelených.
Kdybych já měl každou flašku od piva vymývat, tak se za spotřebovanou vodu nedoplatím.
Hezké svátky.
Ahoj. Největší prasárna je nalévat do vratných flašek jakékoliv ropné produkty. Z toho může být, a dost často se to stává, docela velkej zdravotní problém. Cokoliv jiného jsem ty linky viděl zvládnout. Tenkrát v Liberecké mlékárně ty stroje musely vymývat fakt pořádnej humus. Když si otevřu lahváče, tak mi to nedá a to hrdlo si otřu. Problém může být s pitím čehokoliv z plechovek. Záleží na tom, jak je to zboží skladováno a kde. Prach se třeba odfoukne, ale myší moč nemusí být ani nějak vidět. A ta pak dokáže vyvolat pořádné potíže na zdraví. Ale, všichni jsme někdy hazardéry se svým zdravím. Ať už jde o cokoliv. Přeji pevný zdraví i po svátkách.
doplněno 24.12.13 12:08:A, já vyplachuji každou vratnou láhev. Na 95%.
Osobně také pivní láhve vymývám, takže se tazateli nedivím. Pokud se láhev nevymyje, zůstávají v ní nepěkné zbytky a nemusí to být ani plíseň...důvod, proč lahve myju, je ten, aby tam ty nečistoty nebyly, doma mi lahve nesmrděly.
Ale zase rozumím tomu, že pivo pijeme spíš my chlapi, kde to s tou hygienou není tak horké, tak dobře.
Argument, že kdyby někdo vymýval každou láhev, že by se nedoplatil vody, je pro mě nepochopitelný. Nevím, jak ostatní, ale na mytí lahví zase tolik vody nespotřebuju, kromě jiného nádobí se mýt musí také, takže se může vše vymýt při jenom. I samotná sklenice po vypití piva se myje, pere se prádlo - a při tom se spotřebuje mnohem více vody! No, tento rádce asi vodou úzkostlivě šetří...argument, že se voda znečistí, také nechápu, do vody jdou mnohem větší nečistoty než tyto...
Ano, pravděpodobnost, že si opět zakoupím "moji" láhev, je velmi malá - toť nevýhoda, nejlepší by bylo, kdyby si každý opatroval svoji láhev a tu mu pivovar naplnil - jako tomu bylo kdysi a dnes je možná u minipivovarů. To je ale nevýhoda "výměnného" systému.
Bohužel, i když se lahve nejen v pivovarech vymývají poctivě, občas asi výrobci používají méně účinné prostředky nebo nedodržují jiné postupy, a proto se mi skutečně nejednou stalo, že na dně pivní lahve byly po vypití nečistoty po nekvalitním vymytí, či v pivu dokonce něco plavalo...nebudu tu dané pivovary zmiňovat, stalo se to poskromnu, jen napíšu to, že se mi to stalo jak u malých, tak velkých pivovarů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.