Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Místo podnikání

Od: osvc odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

pokud bych byl podnikající FO, mohu všude v komunikaci se zákazníky (web, obchodní podmínky, označení dodavatele na štítku, příručka) udávat pouze místo podnikání, které je jiné než adresa mého bydliště? A je možné dát adresu, na které se pravidelně nepohybuji, (např. je to adresa někoho známého)?

Přeci jen si myslím, že je to moje soukromá věc.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

2x

Koukněte zde, pak budete mít asi jasno.

podnikatel.cz/...

osvc
hodnocení

Děkuji, docela pomohlo.

Myslím, že to moje místo podnikání by bylo v souladu se živnostenským zákonem - tedy adresa, odkud podnikatel řídí svoji činnost (adresa pro fakturaci, vyřizování telefonů, apod.).

Místo podnikání si volí podnikatel podle vlastní úvahy. V případě, že se adresa místa podnikání liší od trvalého bydliště, musí podnikatel v souladu se živnostenským zákonem prokázat právní důvod užívání prostor - to bych splňoval.

buss
hodnocení

2x

Mýlíte se, není to vaše soukromá věc. Podnikání vám povolil "stát" a ten má nějaké požadavky. To by v tom byl čurbes. Vizte § 17, 62 živnostenského zákona. Udáte-li nesmyslnou adresu, kde půjde případná kontrola?

doplněno 21.12.13 16:25:

Tož se podívejte i na nový OZ, jinak to řešte s místě příslušným živnostenským úřadem.

osvc
hodnocení

Nejednalo by se o provozovnu, jen o alternativní místo (bydliště). Mně jde o to, používat druhý byt jako oficiální adresu a používat jej spíš jako kancelář. Jen otázka, pokud se nejedná o provozovnu, není k tomu potřeba kolaudační souhlas? Navíc teď jsem se koukal, že i samotná otázka nutnosti provozny je problematická - "Každý případ se musí řešit s ohledem na konkrétní situaci a při posuzování vhodnosti "prostoru, kde je živnost provozována" k výkonu určité živnosti."
uska*

Vy snad chcete být neviditelný, nedohledatelný. To se vám nepodaří. Buď budete uvádět adresu provozovny a nebo adresu TRVALÉHO bydliště. Žádné vaše výmysly jako alternativní místo vám neprojdou.

doplněno 21.12.13 21:45:

A už je to zde zas - starý známý s novým nickem *smich*

doplněno 23.12.13 11:43:

pro radceporadce

radceporadce

Ale neee... a co kdyz si pronajme KANCELAR? Muze si tam zridit MISTO PODNIKANI, ale ne provozovnu. Pak bude vsude uvadet tu kancelar... takze ani provozovna, ani trvale bydliste :)

Bezne se to dava na nejaky office house, kde v domku 1+1 je treba 1000 takovych firem...

osvc
hodnocení

jo, právě místo podnikání není provozovnou ani trvalým bydlištěm :P

osvc
hodnocení

pochybuji že víš kdo jsem :D

zabu
hodnocení

0x

Pokud budete mít provozovnu jako sídlo podnikání, tak to ani jinak nejde. Pokud máte jako sídlo adresu bydliště, musíte uvádět tu. Resp. nemusíte všude, např. na webu apod, ale každý si vás stejně je schopen dohledat buď v registru živnostníků, nebo v ARESu, kde sídlo je uvedeno.

osvc
hodnocení

O tom samozřejmě vím, a nemám důvod se skrývat. Jde mi spíš o estetickou stránku věci, nechci mít uvedenou adresu nějakou vesnici, ale velké město.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]