Dobrý den, chci nosit z jednoho lesa u nás na chatě dříví, myslím tím jen spadlé větve stromů na zemi, ne posekané dříví. Problém je, že les je od minulého,nebo předminulého roku soukromý. Je vůbec možné aby vám někdo mohl zakázat sbírání dříví z lesa, který tu byl ještě dávno před námi? Díky!
Odpověď lze najít v zák.č. 289/1995 Sb., lesní zákon. V § 19 odst. 1 se praví: Každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou na zemi ležící klest. Při tom je povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa a jeho zaměstnanců.
Nejlépe se domluvit s majitelem lesa.Nožná by byl rád že mu les udržujete v pořádku. Ze zákona to musí majitel.Vám by se taky nelíbylo kdyby si lidé cokoliv brali z vašeho pozemku a zdůvodňovali to tím že pozemek tu byl už před vámi.
Maryčko, mrzne a není co jísti... Na horách, na horách plno je dřeva... Burmistr Hochfelder viděl tě sbírat, má mlčet, Maryčko Magdonova?
Cos to za ženicha vybrala sobě? Bodák má k rameni, na čapce peří, drsné má čelo, ty jdeš s ním do Frydku, půjdeš s ním, Maryčko Magdonova?
Z těchhle veršů je patrné, že není radno sbírat dřevo, byť na zem spadlé, v cizím lese. Nicméně si myslím, že to v sočasnosti problém nebude, zvlášť když se s majitelem domluvíte.
Předpokládám, že číslo parcely nebudete vědět. Takže tady si najděte obec a katastrální území, kde je ten les. Dejte otevřít okno s mapou. Najděte ten les zjistěte číslo parcely a tady si najděte majitele.
fisa*
To jsem našel, ale nevím parcelní číslo. Je to václavské ve prostřed obrazovky
doplněno 20.12.13 22:20:
Dobrý už jsem to našel, díky !
fisa*
To jsem našel, ale nevím parcelní číslo. Je to václavské ve prostřed obrazovky Katastrální území by mělo být Velká Rovná (okres Pelhřimov);792942
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.