Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svj - co dát do stanov?

Od: karlosdos* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

zajímá mě co je možné dát do stanov ,proti vorovým stanovám?

Má to nějaký právní rámec?

Třeba sankce za nedodržení některých bodů ze stanov, ty nejsou asi možné žádné?

Vlastník-majitel bytu má ve všem lepší právní ochranu. Když nedodržuje stanovy a domovní

řád,tak na něj praktiky nmůžem!

Nebo máte jiné zlušenosti? Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Ano, jistě, má to právní rámec, není to ve vzduchoprázdnu. Proti vzorovým si dejte co chcete, co neodporuje zákonu... Ale pospěšte si, od 2014 žádné vzorové neplatí! Nepíšete, zda jste existující SVJ, nebo vznikající. Jde o soukromoprávní oblast, čili zákon nemůže nařizovat vše. Vizte NOZ, z.č. 89/2012, to je pro vás vlajková norma + další (služby, energie ...). Můžete na vlastníka, vizte zákon a vaše stanovy (domovní řád).

karlosdos*
hodnocení

Jsme již existijící SVJ od roku 1998 od privatizace bytových jednotek z majetku města Jihlavy.

Jde mi o to,že za ty roky už se 1/4 vlastníků vystřídala a ti nový si většinou dělají co chtějí. Dají si tam nájemníky,přestavují byty,

řežou topení,nic nenahlásí.Neuklízí,nedodržují noční anidenní klid.

Dokonce na evidenci obyvatel si mohou na naši adresu přihlásit koho chtějí a MY SVJ ,nemáme právo vědět,který náš spoluvlastník si tam někoho nahlásil.On iho ale klidně evidují jen se souhlasem vlastníka.Není to postavené na hlavu.?To potom ani nevíme kdo je evidován v místě našeho domu a SVJ. A bere si třeba od státu příspěvky na bydlení.!

buss

Na co máte výbor, shromáždění, jak jste byl aktivní? I ZVB některé věci řešil a pak OZ. Nastudujte si NOZ a po novém roce řešte!

doplněno 19.12.13 16:31:

No neříkejte že jste předsedou, ten + výbor by měl normy znát. Se správcem, nevím, to si zase musíte přečíst vaši smlouvu s ním,co dělá zadarmiko a co bude dělat za úplatu! Tak si řekněte o odměnu, nebo můžete odstoupit. I pro statutár je NOZ tvrdší.
Zaveďte za neplnění povinností sankce...

hafhaf: a v čempak je ten zákn o obchodních korporacích vlajkovou lodí, co je tam pro SVJ povinného?

doplněno 29.12.13 19:14:

hafhaf tak musím přiznat, že SVJ se NOZ přímo netýká
Ale to je velkýý omyl, že se NOZ SVJ netýká! Dyť je tam bytové spoluvlastnictví, čtěte krista pána! SVJ není družstvo!

karlosdos*
hodnocení

Dobře děkuji, NOZ mám,ale musí pomoct správce,je placený! Já si neberu žádnou odměnu.Aktivní jsem myslím až dost,ale ostatní mě nepodpoří.

není náhodou další vlajkovou normou i ZOK? (zákon o korporacích - náhrada obchodního zákoníku), pokud vím, tak ano...

doplněno 29.12.13 18:47:

tak musím přiznat, že SVJ se NOZ přímo netýká (možná by se ale něco v jistých situacích důležitého našlo v úvodní všeobecné části - třeba řešení nějakých sporů v rámci soudního řízení?...)

doplněno 29.12.13 21:25:

jo samozřejmě, už se mi ty zkratky motaj, správně: ZOK se SVJ přímo netýká
(možná pro ostatní: NOZ = nový občanský zákoník; ZOK = zákon o korporacích, náhrada obchodního zákoníku...)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]