Nejste přihlášen/a.
Když chci psát ebook a využít přitom mých letitých výpisků i citátů z různých knih, stačí na konci uvést seznam knih, z kterých jsem čerpala? Nemám úmysl opisovat celé odstavce, spíš svými slovy říct stejné myšlenky a občas doslova uvést nějaký citát. Ovšem dle posloupnosti myšlenek by autor mohl své dílo poznat -stačí tedy pak jen ten název jeho díla v záhlaví ebooku?
Také: mohu použít fotky či obrázky volně dostupné z internetu? Ikdyž to není asi úpně košér, mám dojem, že si z tohoto pirátství nikdo hlavu nedělá a kdekdo si je zkopíruje na svůj web.
Jsem laik, který by chtěl stvořit ebook, díky za rady předem
Kuki, faktem je, že spousta věcí je ukradených, jak uvádíš se to prostě převypráví, přehodí slova, dodají podobná (ovšem myšlenka je cizí). Ale můžeš to udělat i tak, že budeš s autorem polemizovat, nebo ho uvedeš jako zdroj zamyšlení (.. jak uvádí, ...
Zákon neřeší, jak autor hledal, zda to již bylo zveřejněno, je to jeho problém a pak riskuje. Na citace jsou normy (lepší něco než nic).
Ostatně, co si budeme povídat o zpracování tzv. SOČek či diplomových pracích, že. Když školy chrlí absolventy, kde by vzali (až na čestné výjímky) náměty, co vyřeší (víme např. plzeňská škola a j. soudní pře)? Když z intu, tak aspoň odkaz. Podívejme se na knihy, jsou ve všech autoři fotek? Ale jak se říká, není žalobce, není soudce. Pokud budeš mít vlastní fotky, jistě si jejich další anonymní zveřejnění ohlídáš.
Kuki, chceš vydělávat rádežemi cizích děl? To snad ne!
Nastuduj si autorský a živnostenský zákon, od ledna by tě mohl zajímat i občanský zákoník (podnikání bude za určitých okolností možné již po dovršení 16 let) opraš češtinu, zjisti si podmínky hostingu, ceny domény, ... a pak se pusť do psaní.
---
A pokud někdo krade, není to argument pro tebe, abys dělal/a totéž!
doplněno 18.12.13 23:22:Mohu použít fotky či obrázky volně dostupné z internetu?
Nemůžeš. Ani fotografie či obrázky, jež jejich autoři poskytují zdarma, nemůžeš bez souhlasu autorů použít pro komerční účel.
"I když to není asi úpně košér, mám dojem, že si z tohoto pirátství nikdo hlavu nedělá a kdekdo si je zkopíruje na svůj web." Pěkný eufemismus pro krádež!
doplněno 18.12.13 23:36:Poznámka:
Text dotazu i tvé jednání nasvědčují tomu, že ti pravidla a korektnost moc neříkají.
Místo navázání na původní dotaz radši porušíš zdejší pravidla ...
Příště by ses měla seznámit s pravidly webu, na němž se chceš na něco zeptat.
Jsem právě velký puntíčkář, abych se v žádném případě nedostala do sebemenšího konfliktu se zákonem. Už jsem si ty zákony nastudovala a kdesi na diskuzi to jeden pán pěkně vysvětlil. Mými slovy: každý, kdo píše e-book, tak své dílo staví převážně na práci druhých, studuje jejich poznatky, výzkumy, statistiky a tyto data vysvětluje a slepuje svými vlastními slovy. Všichni přece stavíme na poznatcích předešlých generací, v opačném případě bychom ještě "prali na valše". Lidé studují na VŠ a ve své diplomové práci také používají různé zdroje a práce jiných lidí. Jiným způsobem řečeno, pochopila jsem, že si mohu přečíst článek a pak jej znovu převyprávět, ale svými vlastními slovy. Nu a u doslovných citátů uvádět autora (nebo si zjistit, zda autorská práva na jeho dílo již vypršela). Nebo ještě jinak řečeno: ono snad ani není v mé moci, abych zjistila, zda mé myšlenky někdo někdy už na světě nevyjádřil přesně stejnými slovy i větami. Je nás na světě tak moc a témata života jsou víceméně pořád stejná, že pravděpodobnost shody je celkem vysoká. Snad píši srozumitelně...
Každopádně díky za rady, zákony své země chci dodržovat!
Jen Vás trošku poupravím...
V podstatě máte pravdu. Ostatně ani třeba bakalářské práce nejsou vědeckou prací prezentující novou myšlenku, nýbrž extraktem toho, co už někdo napsal.
Druhá a podstatnější věc jsou ty citace. Většina lidí je přesvědčena, že citace je jen a pouze to, když písmenko po písmenku přepíšu něčí slova a strčím je do uvozovek. Ve skutečnosti je to ale citace přímá či doslovná. V případě, že si přečtete nějaký článek a pak jej převyprávíte vlastními slovy, citujete také. A je čestné dostát tzv. vědecké etice a zdroj ocitovat. K tomu právě slouží normy, které jsem Vám uvedl v první odpovědi. Dále Vám mohu doporučit používání portálu www.citace.com, který má generátor citací. Je to výborná věc a Vám se bude zcela jistě hodit.
Takže pokud napíšete článek, ke kterému budete čerpat informace ze tří jiných zdrojů, je etické v závěru svého článku uvést právě citace zdrojů, které použijete. Navíc se Vám tato znalost bude hodit, pokud byste někdy zamířil na vysokou.
doplněno 19.12.13 11:30:pardon zamířila...
Kuki, líbí se mi, že o problémech přemýšlíš, a že nechceš nic obcházet.
Dej si pozor hlavně na použité obrázky. I pokud je někteří autoři nabízejí zdarma, bývá tím většinou myšleno zdarma pro nekomerční účely (tzn. pro soukromé použití). Pokud bys e-book chtěla prodávat, měla bys mít písemný souhlas autorů (stačí licence) nebo používat grafiku a ilustrace vlastní.
---
Tvou větu o tom, že si s autorskými právy nikdo moc hlavu neláme, jsem si vysvětlila mylně. Proto má odpověď výše vyznívá zbytečně ostře. Promiň.
Nic se neděje. Nedorozuměních ještě bude...A dnes když v Česku je každý druhý řemeslník vykutálenej podvodník, jsme se nedůvěřivosti naučit hold museli, abychom přežili.
S těmi obrázky mě to dost mrzí, protože to aby člověk byl i výtvarný umělec a výborný fotograf s nápaditostí. Hm, to mě fakt dost štve, ale chápu, že ten autorský zákon je nezbytný.
Díky za ochotu poradit, pomoci a přeji ze srdce- krásný den všem!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.