Nejste přihlášen/a.
Hoj, tak nevím ani jak začít... Asi se nejdříve zeptám, jak to chodí, když budu chtít zajít k psychologovi? Slyšel jsem něco o tom, že když půjdu k němu sám bez žádanky od obv. lékaře, tak bych si měl ty terapie platit sám a když budu mít žádanku, tak by to měla proplácet zdravotní pojišťovna?
Dostal jsem se do takového stádia, že už mám deprese, jindy zase až agresivní chování, kdy na mě nemůže nikdo radši promluvit jinak bych ho/ji dotloukl co to dá. V noci málo spím. Chodím 12 hod. směny ranní a noční a prostě spím mezi směnama jen 4 hod. a jsem totalně odrovnanej a pomalu až na zhroucení únavou. Z nervů mám rozhozený metabolismus, tzn. stolice - týden zácpa a druhý týden skoro nepřetržitě průjem, atd. atd. Graduje to poslední dobou až tak, že jsem lidem říkal, že se zabiju. Buď v autě nebo hlavou proti zdi. Strašný, strašný...
Je toho hodně a vypsat všechno, tak by to bylo na dlouho a na mnoho stránek čtení. Vše začalo před několika lety doma, kdy se bratr a švagrová doma hádali s otcem. Já už jsem tou dobou doma nebydlel. Byli tam jen oni tři. Pak to přešlo na domácí násilí, kdy švagrová napadala mého již staršího otce a pak soudy o dům a spousta věcí okolo. Vždy, když jsem slyšel nějakou tu " novinku ", tak jsem byl čím dál víc naštvanej a víc a víc to ve mně bublalo. Nešlo proti tomu nic dělat. Rozepisovat proč ne a všechno do detailu by bylo až moc na dlouho. Nicméně to by člověk snad postupem času nějak rozdejchal. Táhne se to už více než tři roky.
Takovou tou poslední tečkou, kdy už to opravdu nepobírám je práce. Pracuji ve strojírenství na CNC stroji. Chodím nepřetržitý provoz, tzn. ranní a noční 12 hodinové směny včetně víkendů, svátku a vlastně pořád...
Jsou to dost vypjaté stresové situace. Pracujeme v úkolové mzdě. Normy jsou nízké. Špatně se vydělávají peníze. Firma nestíhá. Na našem pracovišti je výroba několik měsíců ve skluzu. Urychlit se to nedá. My už chodíme nepřetržitý provoz. Další řešení ze strany vedení není. O to víc na nás tlačí, aby se vyrábělo rychleji a kvalitněji. Na ranních směnách to je nejhorší. Ranní vysloveně nesnáším a vždy ráno, když jdu do práce, tak mám skoro na celém těle červenou vyrážku, která se postupně ztrácí tím, jak začíná být odpoledne klid. Spousta lidí po celé fabrice a na pracovišti. Pořád k mému stroji a ke kolegovi vedle někdo chodí z jiných pracovišť. Průměrně co 10 minut, to jeden člověk. Tohle spěchá, tamto spěchá. Proč to není už hotové? Na záchod si člověk kloudně nedojde a když ano, tak se po chvíli vrátí a už tam zase někdo stojí a otravuje.
Jak jsem psal výše. Je to práce v úkole, tzn. přinese zakázku a ta je nějak ohodnocená finančně. Prodělává se na tom. Nikdo to však z vedení neřeší. Dělám dost často i dvoumetrové kusy. Zakázka třeba na 10 ks za 28 Kč/hrubého. Než seřídím stroj a udělám to, tak klidně i půl hodiny a více. Např. dnes na noční to vygradovalo. Složitý výrobek, vymyslet, napsat a zadat program tak to mi dalo skoro na půl hodiny. Vyrobit 10 ks a kontrolovat na šablonu, aby to perfektně padlo, tak jak má. Upravit korekce ( rozměry ). Celkem práce na 2 hod. za 30 Kč. Myslel jsem, že se zabiju. Tekly mě nervy...Ale je pravda, že tahle zakázka byla extrém a to se snad dořeší. Většinou to jsou takové šmejdy, kdy vychází tak kolem 60 - 70 Kč/hod. A to je práce na CNC ! Norma je počítána přes 120 Kč/hod./ hrubého.
Jsou i dobře placené zakázky, ty však proberou ostatní a málokdy na mě něco takového lepšího zbyde. Údajně je toto nejhorší pracoviště v celé firmě. Jsou i dílenské pozice, kde se dostávají přes 150 Kč/ hod. / hrubého. I přes 220 Kč/hod. / hrubého. Jenomže nevím co mám dělat. Jinde v okolí moc práce není. Tady mám aspoň smlouvu na dobu neurčitou a "nějakou" práci. Peníze potřebuju. Všechny tyhle nesmyslný zakázky samozřejmě s mistrem provozu řeším. Úspěšnost je tak 50%. Na stroji jsme 4 osoby. Já, který se nejvíce ozývám na tyhle nesmysly. Dva chlapi, kteří tam jsou noví a radší mlčí, protože jsou rádi, že mají práci a musí živit malé děti a mají aspoň něco. A ten čtvrtý prostě má štěstí na ty dobré zákazky.
Už nevím co s tím mám dělat. Pořád to ve mě bublá a bojím se, že až někdo zase bude otravovat nebo si někdo jen tak ze srandy rejpne, tak to špatně pochopím, rupne mně v hlavě a bude zle. Nebo prostě že to nevydržím a někde, nějak se zabiju sám...
Dojděte k obvoďákovi. Řekněte, že nemůžete dlouhodobě spát, jíst atd. Že byste potřeboval doporučení k psychologovi. Doktor Vám to určitě napíše. Na vašem místě bych ale přemýšlela i o psychiatrovi, který by vám mohl nasadit antidepresiva, ev. léky na spaní (je toho celá řada - je z čeho vybírat tak aby vánm to škodilo co nejmíň) Terapie u psychologa je dlouhodobá záležitost. Taky se může stát, že se přechodně může váš stav i zhoršit, jak se budete víc zabývat vašimi problémy...
Co se týká stresu z práce - co k tomu dodat...to je zasr. kapitalistickej systém!
Pokud možno poohlížejte se po jinéí práci. ale vím, že to je asi těžké...
Držím palce!
Ďáble, kdyby to šlo, hned bych utekl. Já mám 7 let praxe na CNC obráběcích centrech a tak bych se snad uchytil, ale tady je to všude skoro stejný. Tady mám alespoň smlouvu na dobu neurčitou. Jinde bych dostal zase na 3 měsíce a žádnou kloudnou jistotu Jenomže já jsem z východních čech a na hold asi na špatném místě ve špatnou dobu. Jsou tady pozice, kde chlapi půl směny stojí, kouří, kecají a mají v pohodě 140-150 Kč/hod.
Večerníčku, napsala jste to velmi výstižně. Uvidím po Vánocích, ale poslední měsíc mě příjde, že do toho padám čím dál tím víc. Naštěstí mě čeká jen jedna ranní 12 hod. směna a pak to aspoň na 14 dnů můžu mít v ... a pak se uvidí co dál. Jinak po jiné práci se poohlížím nepřetržitě, ale tady na okrese a v okolí takřka stejný.
Jak píšou ostatní, začni se zabývat hledáním lepší práce. Co se týká psychoterapeuta, hledej takového, co s tebou bude opravdu pracovat a ne si jenom povídat. Je spousta i soukromých, kde si můžeš dohodnout návštěvu i bez doporučení (a i kdyby to nebylo na pojišťovnu, tak ceny bývají snesitelné). A podle mého mínění, dobrá psychoterapie je lepší, než jíst prášky.
doplněno 18.12.13 19:35:pokud vynechám Prahu, tak běžné ceny psychoterapie jsou 300 - 500 / hod
Tyhle dodatky ! To mě baví
Prahu nevynechávám, myslím, že do ČR stále ještě patří.
Za 300Kč neznám . Ale vím o 250kč za 25 minut , každá započatá další půlhodina dalších 250Kč. Vím o příplatcích za mimo pracovní dobu, za překročení limitu, což je často v praxi hodně reálné.
Víte až si v takových podmínkách jako má tazatel vyděláte pětistovku bude pro vás mít trochu jinou hodnotu než snesitelnou. Takže doporučovat soukromého psychologa, když totéž někdy dokonce i ten samý dělá i na pojišťovnu je tak trochu mimo mísu a nepochopení situace. Mimo mísu je i to, že potřebuje pro nesoukromého doporučení obvoďáka. Nepotřebuje. Neplatí ani 30 kč v ordinaci.
Nicméně ty body od kamarádů vám přeji, i když jste nesdělil tazateli nic rozumného . Jistě dostanete další. Protože to píši já
tata taky dělal v hrubém strojírenství to pdobné co píšete. V zimě měli na hale do 10st, C a nikoho to nezajímalo. Šílený podmínky odobně jako u Vás. Hledeje v okolí jiné zaměstnání. Choďte jak to bude možné na slunce, To Vás naladí pozitivněji.
Minulý víkend jsem měl zrovna pracovní. Sobota ranní, neděle noční. Samozřejmě topení je nastavené jen přes týden, kdy tam je většina pracovníků a o víkendu to nikoho nezajímá, že tam lidi jsou taky, ale v menším počtu. Měli jsme tam ráno 12 st.. Na sobě mikinu, pracovní blůzu a už jsem chtěl jít pro vestu. Jenomže jako panák Michelin se nedá kloudně dělat. No jo no...
Je to těžké, potřeboval byste nejdřív aby se to uklidnilo v rodině. Jak budete mít lepší zázemí, hned se budete cítit lépe. Kvůli nějakému nablblému manažerovi si přeci nesáhnete na život. Neblázněte. Stěžovat si sice ze zákona můžete, ale jste jediný, nikoho nemáte za sebou, takže je vám to k ničemu. Nezbývá než vydržať a hledat. I mimo obor. Nebo v zahraničí, jestli ovládáte jazyk. V Německu to sice je taky někdy buzerace, ale alespon vás zaplatí. Takže víte proč to chvíli vydržet. Psychologa si vyberte , koukněte na internet ve vašem okolí. Jděte k tomu, který má smlouvu s vaší zdr. pojišťovnou. Mají i různé specializace ( rodiné vztahy, partnerské , pracovní problémy apod. ) Koukněte i na jejich hodnocení od pacientů, to sice není vodítko, ale mnohé napoví. Soukromý psycholog stojí hodně, je to zase podle kraje, ale počítejte tak 500 - 1000 /hod. A hodina je pro některé 45 nebo 50 minut. Možná vám doporučí i psychiatra, psycholog totiž nemůže předepisovat léky. Nějaká ta pilule na kratší dobu, než se zklidníte určitě pomůže.
Tak tohleto znám, mám to už za sebou jako mistr provozu, všechno probíhalo naprosto stejně a přináší to tato nová doba.
Denně jsem poslouchal od "manažerů - obchoďáků ", kteří neznali ani technologické postupy výroby a tudíž ani čas výroby a opracování - " toto musí být zítra hotovo, jinak si hledjte novou práci" a těch obchoďáků bylo asi 15, každý den volali a každý chtěl mít tu svoji zakázku zítra hotovou. Do toho jsem to schytal od podřízených pracovníků, kteří mě měli za debila a idiota za "moje" nesmyslné požadavky, kdy museli pořád měnit výrobu a nic pořádně nedodělali v kuse. Prostě na mašli.
Veškerý stress z práce ukončila nejdříve poloviční invalidka díky zhoršujícímu se zdravotnímu stavu a vyhazov (pro invalidu nemáme práci).
Následně jsem hledal 2 roky práci jako poloviční invalida bez úspěchu (řidič, skladník - kdo by taky zaměstnával invalidu) a závěrem se dostavila rakovina ( s těžkým poškozením těla při léčbě chemoterapie a hlavně ozařováním ), která všechno ukončila, ale to zde nebudu popisovat.
Mimochodem, k psychiatrovi jsem chodil taktéž, napíše Vám sice prášky, ale ruku na srdce.
Myslíte, že vám od problémů dlouhodobě prášky pomůžou a chcete být loutka? (tady samozřejmě přeháním, ale zamyslete se nad tím)
Stojí vám vaše zdraví a stress za ty peníze?
Já vám něco povím a můžete mi věřit.
Vaše tělo vám dává signál, že s sebou máte začít něco dělat a pokud to neuděláte, tak vám to Vaše tělo ošklivě vrátí, ale to už bude pozdě na nějakou nápravu.
Jak to dopadne záleží jen na Vás.
Váš zaměstnavatel vás vyždíme jak citrón a až budete nepoužitelný, tak vás vykopne (a nebude se starat jak se máte) a šáhne po novém výkonném citrónu, dokud bude použitelný.
Najděte si klidnější práci, třeba i méně placenou s pohodovými lidmi (vím těžko se to shání), ale šikovných zámečníků je jako šafránu, zvlášť na CNC, jinak skončíte jako invalida a to pak teprve budete mít málo peněz ! ! !
Přemýšlejte nad svým životem: Zdraví máte jen jedno a v apatice ho nekoupíte.
A za tím psychiatrem zajít můžete, ale bude to "nadosmrti".
K tomu bych se chtěl připojit: není nic horšího, než dostat ČID. Člověk dostane pár korun a nikde ho nevezmou.
Invalido, tak to je přesně a do puntíku to samé u nás. Jen já jsem ten, co tam chodí otravovat do kanceláře k mistrovi a technologovi, jenomže já vím, že oni s tím kloudně nic neudělají a tak se pořád volají k nám další technologové a už jim to tam hustím do hlavy přímo u stroje. Co je tohle za kravinu, co je tohle za výkresy, jak to mám udělat, proč tam je jiný a méně placený postup když to musím dělat takhle složitě, atd. atd. Ale k prdu platný. Vyslechnou si to a pak to za měsíc příjde znova a stejný problém.
Ale to co jste napsal... K tomu nejde nic moc dalšího říct... Snad jen že na 100% s tím souhlasím a to je tak akorát na to si to vytisknout, zarámovat a každý den si to číst... A pak se prostě jednoho dne ( snad co nejdřív ) sebrat a jít do pr...
Jděte k psychiatrovi. Psycholog mám nepomůže. Navíc u psychiatra hradíte jen regulační poplatek. Doporučuji na nějakou dobu (cca půl roku) zkusit lék Seropram nebo lék se stejnou účinnou látkou. Výsledek: cca po měsíci a půl až dvou (ne dříve) Seropram způsobí určitou laxnost na negativní vlivy a vaše mysl bude oproštěna od přemýšlení nad negativy. Chápu, že vám to přijde divné, nicméně tomu tak je. Přestanete se trápit a věci, které vám doposud přišly zásadní, hodíte za hlavu a bude se radovat z toho mála pozitivního okolo sebe. Má to ale trochu problém v nežádoucích účincích, které spočívají v podstatně horší schopnosti dosáhnutí orgasmu (ne ztopoření, jen orgasmu). Je nutné lék ale brát denně bez vynechání. Po skončení léčby se sex. schopnosti obnoví cca po týdnu, plně pak po cca 14ti dnech. Pokud jste na dně rozhodně nad touto radou vážně uvažujte, protože alkohol, léky na spaní nebo jiné jako Neurol, Lexaurin nic neřeší a spíše problém dlouhodobě prohlubují. Asi to bude znít hloupě, ale nejlépe se depresím čelí s partnerem. Samozřejmě musí mít hodně pochopení. Vím, takovou je těžké ve vaší situaci najít a ještě těžší si ji udržet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.