Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výp.ve zkuš.době-ochr.lhůta, prac.nes.úraz

Od: lenule* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

ráda bych Vás poprosila o radu - dne 1.1.2009 jsem započala pracovní poměr včetně tříměsíční zkušební lhůty. Dne 14.2.2009 se mi stal těžký úraz kolene a byla jsem uznána práce neschopná od tohoto dne. Následně jsem 20.2.2009 podstoupila komplikovanou operaci kolene a započala rekonvalescenci. Zaměstnavatel po mně požadoval brzký nástup do práce i když to nebylo s mým úrazem slučitelné - dne 25.3.2009 jsem si na vlastní žádost nechala ukončit pracovní neschopnost k datu 29.3.2009. Dne 30.3.2009 jsem ráno byla na rehabilitaci a pak zdolala 150 km dlouhou cestu do zaměstnání s velkými problémy - koleno mi nateklo a zvýšila se bolestivost. Po příchodu do práce jsem se cca 4h věnovala mé práci a mezi tím odevzdala ukončenou pracovní neschopnost na personální oddělení. V pozdní odpoledne mi byla předložena výpověď, kterou jsem nepodepsala a nechala si ji zaslat poštou. Dne 31.3.2009 mi byla uznána nová pracovní neschopnost od data 30.3.2009.

Vztahuje se na mě v této situaci ochranná lhůta vzhledem ke krátké době pracovní činnosti před úrazem? Bude mi v prvních 14-ti dnech vyplácena nemocenská od zaměstnavatele vzhledem k tomu, že tentýž den jsem nastoupila do práce, ale zároveň jsem byla uznána práce neschopnou a přitom mi byla předložena výpověď, kterou jsem nepodepsala.

Mockrát děkuji za odpověď

S pozdravem Leňule (LB)

doplněno 01.04.09 14:37:

Za Vaši odpověď velice děkuji - pokoušela jsem se sama něco vyčíst ze zákoníku práce a takhle si to vlastně potvrdit. Bohužel jsem tak nějak tušila co mi odpovíte :o((

Příště bude člověk chytřejší :o))

Vzhledem k tomu, že mě čeká ještě jedna operace a ta rekonvalescence je prostě na dlouho v řádu měsíců tak se těch prvních 14 dní bez nemocenské vyplácené zaměstnavatelem ztratí...

Né nadarmo se říká, že každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán :o((

Přeji pěkný dník

Leňule

doplněno 01.04.09 15:02:

Děkuji za další komentář - akorát se trochu nechytám v těch posledních větách..."Vy pak vše můžete podložit podklady z nemocnice...Kdyby jste měla životní pojištění a měla např.ještě připojištění mohla jste utrousit i mnohem víc..."

Vzhledem k tomu, že životní pojištění mám tak předpokládám, že celková doba pracovní neschopnosti se mi bude sčítat - nebo se mýlím?

Z čeho konkrétně bych bývala mohla utrousit ještě víc?

Díky Leňule

doplněno 01.04.09 15:42:

Děkuji Vám za ochotu ;o))

Doufám, že se mi už nic takového nestane, ale příště bych nedávala neschopenku hned z ruky ;o)) Kdybych ji měla tak by bývalo šlo tu pracovní neschopnost prodloužit a pokračovat v nemocenské...

Bohužel teď už s tím nic nenadělám :o((

Leňule

doplněno 01.04.09 16:30:

Bylo mi řečeno, že pokud bych nedala neschopenku z ruky a zašla k lékaři tak by mi dále neschopenka pokračovala, ale je tam asi ta podmínka jak píšete, že se nesmíé odpracovat ani hodina...

Víte, já za tu dobu co jsem byla v práci tak jsem si tam vybudovala dobré vztahy a vždy jednala narovinu; myslela jsem, že i druhá strana se mnou jedná narovinu, ale to jsem se móóóóc spálila! Když jsem tam jela tak mě tato varianta ani nenapadla! :o((

Ale jak říkám - všechno to jsou zkušenosti ;o)) Člověk si na tom musí najít i něco dobrého... třeba později až budu vykurýrovaná najdu ještě lepší pracovní místo ;o)) Nejvíc mě štve, že na té nemocenské musí člověk kromě vycházek trávit většinu času doma - do práce jsem chtěla i sama co nejdřív, abych byla mezi lidmi a cítila se zase potřebná, vytížená ;o))

Holt si asi udělám delší zdravotní dovolenou...

Moc děkuji za Vaše odpovědi

S pozdravem Leňule

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lm®
hodnocení

2x

Výpověď ve zk.době nemusíte podepsat,ona to totiž zpravidla není výpověď -( to by pak běžely dva měsíce výp.lhůty),ale jedná se zrušení PP ve zk.době.A k tomu není potřeba Váš podpis.

Vaše neschopnost : onemocněla jste sice v ochranné lhůtě (od 1.1.2009 je to 7 dní) ,ale jelikož Váš PP již neexistuje- předpokládám ,že jej z-tel ukončí i přes Vaše nepodepsání k 30.3.Tím pádem Vám také nebude v prvních 14 dnech vyplácena žádná náhrada mzdy - protože podle zákona Vám žádná mzda neušla -nejste už z-nec.To jedině,že by z-tel Vaše nepodepsání akceptoval a Váš PP by nadále trval,potom ano.Záleží tedy na tom .jak se k tomu on postaví.Ale hodně bych se tady obávala,že to bude ve Váš neprospěch - viz výše.

Pokud budete nemocná více jak 14 dní,tak od 15 dne vyplácí OSZ normálně nemocenskou ,o tu nepřijdete.

Pokud jde o den 30.3.,kdy jste pracovala,tak mzda má přednost před dávkami nem.péče,takže tento den Vám bude zaplaceno to,co jste odpracovala.

Osobní rada: Neměla jste podlehnout nátlaku z-tele a spěchat do práce,když jste na to zdravotně neměla.To byla chyba.Mrzí mne ,že Vám nemohu napsat něco příjemnějšího.Ještě je naděje,že Vás z-tel stále vede jako z-ce a náhradu Vám vyplatí.Zkuste doufat.

mobilman*
hodnocení

1x

Udělala jste velikou chybu,že jste se zaměstnavateli ozívala a nakonec se i dostavila...

Víte,kdyby tomu tak nebylo zaměstnavatel by vás musel nadále vést jako svého zaměstnance a platit vám...Vy pak vše můžete podložit podklady z nemocnice...Kdyby jste měla životní pojištění a měla např.ještě připojištění mohla jste utrousit i mnohem víc...

lm®

Víte ,zjišťovala jsem teď pro Vás jestli by nemohlo jít o pokračující neschopnost,ale bohužel - je tam poznámka,že se mezi neschopnostmi nesmí odpracovat ani hodina a to Vy nesplňujete.

Uvidíte až vám to zrušení PP přijde domů ,co tam bude za datum.

lm®

Ono nejde o to,že jste ji dala z ruky,ale o tože jste opdracovala alespoň 1 hodinu.Neschopenku by Vám stejně museli vystavit novou,když tu předešlou ukončili.Jelikož jste nemocná se stejnou diagnózou,stačilo neodpracovat ani jednu hodinu a jednalo by se o pokračování neschopnosti.

Rozvázání PP by Vás asi stejně neminulo.Vím,že jste to myslela dobře s návratem do práce,ale ono se to dalo čekat,že to tak dopadne.Už dříve,kdy po krizi nebylo ani vidu a slechu bylo nepsané pravidlo,že onemocnět ve Zk.době = vyhazov.A kort v dnešní době,kdy z-telé platí prvních 14 dní ze svého,nelze se jim ani moc divit,že když mohou ,tak se s nemocným rozloučí.Bohužel taková je realita.*nevi*

db

Dobrý den k 28. 2. 2009 jsem obdržel od zaměstnavatele ukončení pracovního poměru ve zk. době, a od 27. 2. 2009 jsem v pracovní neschopnosti. Náleží mi od zaměstnavatele náhrada mzdy v prvních 14 dnech? Je to marodění v ochranné lhůtě.

david

lm®

Takže PP trval do 28.2.

PN začala od 27.2.

Náhrada za ušlou mzdu od z-tele Vám náleží po dobu trvání PP,tedy 2dny.ALE jelikož první 3 dny se neplatí nic,tak máte prostě smůlu.Od z-tele nedostanete nic,bohužel.

Pokud budete nemocný déle jak 14 dní,tak od 15 dne dostanete normálně nemocenskou.

db

To jsem si přesně myslel, ale potřeboval jsem se ujistit. Jsem stále nemocen, takže od 15. dne mi nemocneskou hradí sociálka a bude hradit dokud neukončím nemoc. Od zaměstnavatele jsem za únor obdržel výplatní pásku, ale není tam proplaceno dovolená za prosinec i leden. Oba dva měsíce jsem odpracoval více jak 21 dní. Mám na toto proplacení cca 2-3 dny nárok?

David

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]