Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna jména nenarozeného dítěte

Od: temovika* odpovědí: 20 změna:

Dobrý večer, obracím se na Vás s prosbou,

Cca 2 měsíce zpátky jsem byla s EX přítelem nahlásit otcovství a jména dítěte, které se nám v březnu narodí. Nahlásili jsme jméno pro holku a pro kluka a příjmení.

Bohužel se pár věcí změnilo a my už spolu nejsme. Já jsem si uvědomila, že jméno , které jsme nahlásili pro kluka, se mi nelíbí a chtěla bych kloučka pojmenovat po svém. Proto se chci zeptat, zda-li mohu zajít na matriku a jméno pro klučíka změnit i bez jeho souhlasu, či přítomnosti. Předem děkuji za odpověď.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dobrman*
hodnocení

2x

Nevím, jak to funguje teď, mám dvě děti, ale jména jsem nahlašovala až v porodnici po narození dítěte.

Ale jinak si dojděte na matriku, podle mě by s tím neměl být problém, když není dítě ještě na světě.

nefru
hodnocení

0x

Měla byste s otcem nenarozeného zejména řešit, co bude dítě dělat bez otce a vy bez živitele rodiny. Tedy bych doporučil se s ním spojit a vyřídit všechny věci, včetně jména. Případne zvažte, zda nedat dítě k adopci. Nenarozenému dítěti jste totiž připravila to nejhorší do života. Kdo si myslíte, že si vezme ženskou s nemanželským dítětem? Neberte si to osobně, chápu, že máte nejspíše jiný pohled na věc, ale tvrdá realita se vás dotkne velmi rychle. Vzhledem k tomu, že se přihodila nemylá věc, snažte se minimalizovat další škody a to způsobem, který bude zejména ohleduplný k človíčku, který nemůže za to, že jeho otec a matka byli nezodpovědní.

martinaa*

Co to plácáte, člověče? Víte, kolik mužů i žen má partnera s dítětem z předchozího vztahu? To je realita, ne bláboly z minulého století, kdy byla sama ženská s dítětem ostuda rodiny. Jen u "svých" 25 dětí jich mám 8, jejichž jeden z rodičů žije s jiným partnerem, než s druhým biorodičem dítěte.

Pokud si tazatelka dítě přeje a dítě je tím pádem milované, připraví mu skvělý start. Nebo je dle Vás ohleduplné odložit dítě jen proto, že se na něj otec třeba vykašlal (a tím pádem se nabízí i otázka, proč by měla být tazatelka nezodpovědná, když o ní nevíte vůbec nic)?

doplněno 16.12.13 21:33:

K dotazu - Zkuste si prvně na matriku zavolat, tam Vám odpoví nejlépe a určitě během několika málo vteřin či minut.

Nejsem si 100% jistá, ale jméno můžete podle mě změnit i bez souhlasu přítele. Nedávno rodila kamarádka, měli vymyšlené jméno a na porodním sále si to rozmyslela - přítel tam nebyl, ona narychko vybrala jméno jiné a prošlo to. Bohužel netuším, zda se otce neptali třeba dodatečně.

temovika*
hodnocení

Mohl by prosím někdo odpovědět na můj dotaz, pokud ví? Děkuji a děkuji za veškeré zastání, vážím si toho!

temovika*
hodnocení

Martino, moc Vám děkuji, Vaše odpověď mi pomohla, zároveň i trošku uklidnila, zítra si tam raději zajdu osobně a poptám se, moc děkuji.

temovika*
hodnocení

Když si dotaz přečtete znovu, tak jistě pochopíte, že jsem se neptala na to, jaký na to máte názor, ale ptala jsem se úplně na něco jiného, proto si řešte své věci a ne to, jestli si mě někdo vezme, nebo ne. Nestojím o nikoho. Otec od nás odešel, za to já nemůžu. Hlavně že se přihodila "nemylá" věc.

To jak budu jednat se svým životem, nechtě prosím na mně. A nechte si Vaše rýpavé komentáře. Můj dotaz směřoval k něčemu jinému a ne k tomu, abych si přečetla Váš názor. Co se týče zodpovědnosti, nemůžete vědět všechno, neznáte mou situaci, tak se zdržujte komentáře.

naoko

...Případne zvažte, zda nedat dítě k adopci. Nenarozenému dítěti jste totiž připravila to nejhorší do života. Kdo si myslíte, že si vezme ženskou s nemanželským dítětem?...Vzhledem k tomu, že se přihodila nemylá věc, snažte se minimalizovat další škody...

No a jak to bude s tím křestním jménem to víš? Tak zněl totiž dotaz, ty Chytrej z Vodňan.

evca*
hodnocení

0x

Změna jména je možna se souhlasem obou rodičů. Mimochodem, ten zatracovaný příspěvěk má něco do sebe. Stačí se zamyslet i nad dotazem - rodiče jsou DVA, bez ohledu na to, s kým jako mamča žiješ, se budeš muset vždy ptát otce.

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 16. 12. 2013 21:53:38
Dva příspěvky pod různými nicky z jednoho pc? To se snadno souhlasí sám se sebou, že?
martinaa*

To není tak jednoznačné. Stačí, aby otec neměl o dítě zájem, může se ho zříci, nebo soud může dítě svěřit do výhradní péče matky.

doplněno 17.12.13 10:24:

Omlouvám se, Ivzez, moje chyba... myšleno to bylo tak, že pokud by si tazatelka našla přítele, který by dítě (se souhlasem otce) adoptoval, tak poté biologický otec ztrácí na dítě jakékoli právo.

iz*

Martino, otec se dítěte nemůže zříct.

doplněno 17.12.13 09:02:

Abcd, otec se nemůže zříct dítěte.

abcd*

Nemáte pravdu, vím o jednom, který před sousedem podepsal papír, že s tím dítětem nechce mít nic společného, jediné co je, že posílá pravidelně peníze (a to relativně málo), sem tam přání k narozeninám či Vánocům, to je ale všechno.

Nelze se zříct úplně od všeho, ale to, že otec řekne dítěti, že jej nechce vidět znamená, že se ho zřekl, alespoň pro to dítě, které ho bude celý zbytek života nenávidět za ukradené dětství a především vztah dítě x otec.

miklous*
hodnocení

0x
Připojuji se k předchozí poradkyni. Mám tři děti a všechna jména jsem si nesla na vyplněném formuláři do porodnice a tam je potvrdila ústně. Jeden telefonát by to měl vyřešit... :)
Vzhledem k situaci si můžete vybrat i příjmení... ;)
temovika*
hodnocení

Mám nahlášená Jména pro kluka-Pavel, pro holku-Tereza, příjmení po mně, příjmení měnit nechci, ale myslíte, že můžu třeba Pavla vyměnit za jméno Šimon? a změnit to až v porodnici?

Volala jsem tam a tam mi paní řekla, že potřebuji jeho souhlas, přitom strašně moc lidí mi říkalo, že to měnili v porodnici a nikdo se na souhlas nepsal, že prostě platí to, co matka řekne v porodnici, tak nevím, jsem z toho zmatená a celkem jsem z toho i nervozní...

luke237
prostě platí to, co matka řekne v porodnici
To asi tezko. Jestlize dite ma otce, tak ma 2 rodice a ti se musi dohodnout na vsem, co se tyka toho ditete.
naoko

Nebuďte nervozní. Křestní jméno je stále jenom jméno. Nic víc . Dohodli jste se na něm s partnerem v době kdy bylo všechno ok. Neměňte ho, nechte to být. Na váš vztah budete mít vzpomínku v podobě miminka, nekažte si to handrkováním o křestním jméně, pokud partner nesouhlasí ( i když si myslím, že změnit se to dá). Přijdou pro vás důležitější starosti, které budete muset spolu ještě řešit. Nevím co vás vede ke změně názoru, jestli rozchod s partnerem a tedy nějaký truc, nebo jste si prostě vyhlídla pro vás líbivější jméno. Pak se zkuste s otcem dítěte dohodnou po dobrém, ale jak píši, budete se muset dohadovat v budoucnu o daleko záv ažnějších věcech než je křestní jméno. Nakonec třeba to bude holčička Terezka po vás, otec přeci neprotestuje. A když ne, Pája je přeci taky hezké...(asi jméno po otci ne?)

martinaa*

Máte pravdu, ovšem osobně bych třeba nechtěla, aby měl syn jméno po otci, který mě třeba opustil během těhotenství...

doplněno 17.12.13 16:26:

Co bych dělala, kdyby mě nechal po narození? No s tím už by holt nešlo nic dělat, to je fakt:), ale pokud mám možnost si předem vybrat... víte, otec mámu opustil, když mi byl rok, chtěl kluka a chtěl svobodu. A protože jsem mu zčásti fyzicky a způlky povahou podobná, dávala mi to máma kdysi dost pocítit, právě z toho důvodu zklamání a určité nenávisti k prvnímu manželovi.

Ani já bych nechtěla, aby mi to dítě připomínalo, asi jsem divná. Z toho důvodu třeba osobně nemám ráda jméno Kristýna (všem se moc omlouvám, kdo se tak jmenují), protože na ně mám velmi špatné vzpomínky a kdykoli se toto jméno někde objeví, tak se mi to vrací. A jsem si 100% jistá, že konkrétně toto jméno svým dětem nikdy nedám:) (pro někoho hloupost, pro někoho ne:)).

naoko

Neznám pravý důvod těch dvou. Myslím ale , že je to jedno.Já na to pohlížím jinak.

Pokud může být nenarozená dcera pojmenovaná po matce , je nefér když se tohle právo ze strany matky upírá nenarozenému synovi, když už se tak jednou rodiče dohodli (tedy je to jen dohad, jak se otec jmenuje, tazatelka nějak mlčí :).

Martino, otázka je , co byste dělala, kdyby vás otec dítěte opustil až po narození dítěte a zapsání do matriky. Asi nic, protože vyvolat soudní spor o tom, že nechci aby se syn křestním jmenoval tak, jak jsem se s jeho otcem dohodla, jen proto mě opustil , by bylo min. úsměvné.

Úsměvné je to i teď, tohle není žádná životní starost. To jsou jen prvotní emoce po rozchodu. Asi malá pomsta , bohužel na plodu mužského pohlaví. Plod ženského pohlaví to má v tuhle chvíli dobrý...

Co bude tazatelka dělat až se jí třeba narodí syn, který bude vypadat jakoby otci z oka vypadl to si neumím představit. Navíc to může být v budoucnu i skvělý otec. Pak bude muset tazatelka synovi vysvětlovat, proč nepřipustila aby měl křestní jméno po svém otci. Jen se do všeho znova zaplete a vytvoří opravdu problém , zvlášť když to synovi bude muset třeba vysvětlovat v době jeho puberty. Život přináší velká překvápka.

Já osobně bych na místě budoucí matky do té dohody na křestních jménech vůbec nepíchala...

temovika*
hodnocení

Aby se dítě jmenovalo po matce, chtěl on, tak jsem mu vyhověla, já nechtěla. Vím, že není smrtelně důležité jméno, ale jsou mnohem důležitější faktory, ale copak vy byste chtěli, aby se dítě jmenovalo po otci, když on byl ten, který odešel, když jste zjistil/a , že začal užívat měkké drogy, copak by jste chtěl/a, aby se jednou muselo dítě stydět za to, že má stejné jméno, když jeho otec dělá tohle a vůbec se nestará?... Raději si koupí mobil, než aby mi přispěl polovinou na kočárek? Nekoupil ani ťuk, vše nechává na mě, myslí si, že pak přijde do hotového, kdybych věděla, jak tohle dopadne dřív, tak ho jako otce vůbec neudávám. Chtěla jsem se jen poradit, jaké jsou možnosti a nechtěla jsem znát názor, co by kdo udělal. :) Ano, život přináší velká překvápka a největším překvápkem bylo to, že po té, co je udán na matrice, tak začal požívat měkké drogy. Pořád se mi divíte, že nechci, aby se ten malýčlovíček jmenovat po něm? Ten malinký človíček potřebuje lásku, nemůže za to, že ho rodiče zplodili. Ale k tomu byly dříve úplně jiné podmínky, bohužel...

naoko

temoviko, reagujete na obecnou debátku , co jsem tady vedla s martinou.Jsou to jenom dva úhly pohledu.

Pro vás jsem dala odpověď výš. Nemyslím si, že by vám tady někdo nějak zásadněl býval konkretně poradil . To fakt asi budete muset zajít na matriku nebo se poradit znova v porodnici.

Vaše otázka zněla, jak změnit nahlášené křestní jméno budoucího dítěte, pokud to bude chlapec.

No, odpověď zní : Zatím tady nikdo neví. Třeba ještě někdo poradí.

K ostatnímu vámi napsanému se nevyjadřuji, ale na váš dotaz odpovím. Jo, pořád se vám divím.

luke237
hodnocení

0x
Koukam do zakona o matrikach a snazis se zjistit, jak tyto "predzapisy"funguji, ale nic tam ted v rychlosti nenalezam. Jen bezne pozadavky na zapi/... deti nesezdanych paru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]