Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podávání rukou - zlozvyk?

Od: vis* odpovědí: 16 změna:

Zajímalo by mě, jak se tváříte na příšerný zlozvyk podávání rukou ke zdvořilostnímu potřesu. Který znuděný kretén tohle vymyslel? Ošmatávat cizí lidi, abych dostál nějakému křečovitému a vylhanému společenskému dekóru. Problém hygieny mně vadí ze všeho nejmíň. Mnohem horší jsou reakce druhé osoby. Leklá ryba, útrpný škleb, očividná snaha mít to rychle za sebou. Ten vzájemný nesoulad; jeden má snahu drtit pracku půl hodiny, druhý podsune leklou rybu na pár vteřin, pak ji rychle vytrhává. Vypozoroval jsem, že s přibývajícím vzděláním potřes rukou postupuje od "návštěvy chirurga" k leklé rybě. Děs běs. Zlatí Japonci a jejich dvanáct druhů úklon.

*zed*

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

ber to z té lepší stránky, už podle podání ruky si o tom druhém uděláš první obrázek :)

hodnocení

3x

Nemám s tím problém, pracoval jsem spoustu let jako vedoucí firmy na nábytek, což obnášelo potřásání rukama se zákazníky, architekty , investory a spoustou lidí. No a teď dělám servisáka, takže jezdím po truhlárnách - a zase potřásám rukama :)

Údajně tento zvyk vznikl proto, že tímto gestem se signalizuje, že dotyčný přichází v míru, že nedrží v ruce zbraň.

pt®
hodnocení

0x

Jako velice mladá si pamatuju, že jsme byli na Moravě na dovolené s manželem a s dcerkou a zatoulali jsme se při tom někam po kotárech až na samotu. Bylo to v létě a v domku bydleli dva staří lidé, takoví staříčci. Pozdravili jsme a poprosili o trochu vody, dcerka měla žízeň a civilizace ještě v nedohlednu. Moc pěkně nás ti staříčci přivítali a když jsme odcházeli a mávali jim, oba udělali úklonu. Byla jsem překvapena a dodnes je mám před očima. Je to asi už 40 let. Asi to byl zvyk i v našich končinách. Ale jinak z podání ruky poznáme člověka, jak píše "clayman". - pt

hodnocení

0x

V naší profesi je zvyk, že když přijdu na směnu, podáme si se spolupracovníky ruku. Je to tak zažité už snad sto let a neumím si představit něco jiného. Je to výraz toho, že si můžeme věřit a budeme dobře spolupracovat.

Železničář? Já znám tenhle rituál z dráhy.

hop®
hodnocení

0x

Netvářím se, buď ruku rád přijmu anebo ne. Klidně nabízenou ruku symbolicky políbím, pokud jde o ženu které si vážím, nebo o kámoše kterého chci z legrace dostat do rozpaků. Ale myslím, že je na mně trošku předem vidět, jestli si s někým chci potřást rukou...

buss
hodnocení

0x

Také bysme si mohli třít nosy, zasmrkanéé.

ploc
hodnocení

0x

Podání ruky je mi příjemné. Navazuje se tak kontakt a utvrzuje se spolupráce. Tak to cítím. Pokud mi někdo nepodá ruku, udržuje si tím odstup, který je mi nepříjemný.

hodnocení

0x

Příliš silný stisk podávané ruky - silácké předvádění - je normální nevychovanost !

majsterjoe*

Nekdo to proste neovlivni.

hodnocení

0x

Nevim, jak bezne podavas ruku, ale ja pri tom nikoho neosmatavam, jak pises.

O co je to vylhanejsi, nez treba poprat pekny den, kdyz nekam prijdes. Ve skutecnosti by Te mohl byt dobry den vetsiny lidi taky suma fuk.

Nebo nezdravis, protoze je to vylhane dekorum?

zabu
hodnocení

0x

Musím souhlasit s claymenem. Z "řeči těla" se opravdu dá poznat mnohé, a podání ruky k tomu patří.

miklous*
hodnocení

0x
Podání ruky patří
na celém světě k nejrozšířenější
formě pozdravu. Kdysi podání
ruky dokazovalo, že v ruce
nedržíme zbraň.
Mě osobně vadí zvyk líbání na tváře... (s výjimkou rodiny)

breptal
hodnocení

0x

" ... To podávání rukou, to je strašný zvyk. Na západě už od toho dávno upouštějí ... " *smich*

Zkus dát do Evropského parlamentu návrh na uzákonění jednotného normalizovaného podání ruky. Nedodržení směrnice by mělo být trestáno odtětím provinilé končetiny. Každý bude mít tedy právo na 2 omyly.

lidus*
hodnocení

0x

Podávání ruky také zrovna nemusím ale patří to ve zdejším kraji k etiketě, daleko víc mi vadí objímání a oslintávání obou tváří. U některých cítím jak mě obejmou a do zad mi vjíždí nůž. Jsem dost drzá a tak klidně nahlas řeknu, také tě ráda vidím ale objímat se nebudu.

doplněno 17.12.13 11:35:

Ne, ne pokud toho člověka ráda nevidím, tato slova odemně neuslyší.

Je otakza, zda také tě ráda vidím je skutecne nebo take pouze pretvarka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]