Nejste přihlášen/a.
Jitko. Jak bych to řešil já? Změnou vašeho myšlení a chování, postoje k silnějším lidem. Je mi z vás opravdu hodně smutno.
Já nemám nci prosti silným lidem, té jehop bývalé slečně jsem nikdy nic neřekla na postavu. A kdyby byl muj syn při těle od dětství, tak bych to vyčítala sobě né jemu. Ale nějak se nemužu smířit stím, že to ve sportu mohl někam dotáhnout třeba a takle všechno vzdá a je mu to naprosto jedno..
Jitko. Musím se přidat k Ukulele. Být mladá, tak Vás bych za tchýni nechtěla ani náhodou. Proto, že přítelkyně syna byla silnější, tak se Vám nezamlouvala? To, že Váš mladší syn papouškuje Vaše řeči o tom, že nechcebýt stejně tlustý (nebo jak to píšete) je jasný. Není to z jeho hlavy, ale z toho Vašeho věčného omýlání tohoto psedoproblému.
Připomínáte mi jednu moji známou. Při výšce 176, vážila 43kg. A neustále nám všem kolem tvrdila, jak musí zhubnout, jak je tlustá. Jednoho dne se měla dostavit na RTG plic. Doktor na ni koukl od stolu a povídá :" Milá paní, Vy se rengenovat nemusíte. Postavte se proti oknu a já Vás prohlídnu".
Ani bych se nedivila, kdyby Váš starší syn měl za chvilku metrák , jen Vám natruc. Píšete, že chcete pro děti jen to nejlepší. Tak je nechte dýchat. Méně z Vaší strany bude určitě více.
Silnější ta přítelkyně byla a myslím si že docela hodně silná byla, nezamlouvala se mi vedle mého tenkrát sporotovního syna,
například k nám jezdili na obědy o víkend a vždy jsme se ptala syna a jeho přítelkyně na co mají chut co mám vařit ta slečna neustále si přála řízky, kotlety, grilované kuřecí, hranolky krokety, smažený sýr, palačinky, čínu , smetanové omáčky a v neděli nějaký sladký zákusek po obědě...pokud jsme třeba uvařila rajskou nebo zapečené brambory nebo obalenou rybu to byl problém to ona prostě nejedla..to mi vadilo protože syn před tím jedl i zeleninu ovoce hovězí maso, králíka, ryby na ruzné zpusoby ale přišel zlom a už by to do pusy nedal natož když je na taliři třeba 5 cherry rajčátek na ozdobu k nejakému obědu to taky nesní asi by mu to ubližilo...
Zdravím, pokud Vám vadí synova nadváha, tak začněte jíst zdravě v první řadě Vy a manžel. Z ledničky vyhoďte všechny nezdravé věci, taktéž ze spíže, a změňte jídelníček. Ono, pokud máte k večeři klobásky, tak syn si těžko dá jablko s mrkví... ale když doma nenajde nic nezdravého, tak ho hlad (a možná i chuť) donutí jíst to, co je. Tím nemyslím mít v ledničce fakt jen mrkev, celer a mléko, ale třeba kvalitní šunku, tmavé pečivo, zdravé "sladkosti" apod.
Pokud má kapesné, za které by se každý den mohl najíst u mekáče, tak snížit. Ke sportu ho, stejně jako k cílenému hubnutí, nedonutíte, pokud sám nechce. Možná by mu to měl naznačit někdo jiný - kamarádi, babička...? Hodně lidem otevře oči až poznámky spolužáků, kamarádů a dokonce někdy i úplně cizích lidí.
Nicméně se musím zeptat, zda to není jen Váš dojem, že je syn tlustý? Vždy jste ho viděla jako sportovce, hubeného, a tato změna pro Vás může být šok, kdy se ptáte, kde je ten štíhlý kluk. Jenže lidi se mění, a hubený nutně neznamená být šťastný - a vůbec to pro něj nemusí být "to nejlepší", jak píšete. Znám slečnu, kterou rodiče kvůli každému kilu navíc honili jak dobrmana, pořád do ní hučeli, jak je tlustá škaredá, nikdo s ní nebude chodit, podívej na ty špeky, no fuj... Dcera se dnes s rodiči nestýká, z rodičů má trauma, a živí se snad měsíčním třpytem, aby nepřibrala. Takže pozor i na to.
doplněno 16.12.13 21:12: Děkuji za reakci, a co se nenápadně spojit s přítelkyní? Třeba by mu mohla opartně naznačit, aby trochu shodit, na partnery lidé často dají více..
Děkuji za názor. Synovi je nyní 24 let a bydlí od 18 sám ve svém bytě. K nám chodí na obědy o víkendy třeba. Přes týden se stravuje v rychlém občerstvení nebo restauraci nebo si něco koupí, jeho přítelkyně skoro nic nejí (je velmi štíhlonká) takže nevaří. A Markovi vařit nechce vyhovuje jim to takle..Naše okolí si toho také všimlo, že syn je při těle, opravdu má oválný obličej náznak dvjoté brady a břicho se mu rýsuje pod trikem. Snažil se ho motivovat jeho biolog. otec, který sám byl od jak živa při těle ale po 40. roku života rapidně zhubnul a ted je z něj prima sportovní chlap. Ale nepomohlo to, když mu někdo řekne něco na jeho postavu odvětí- jsem takovej protože na to mám peníze, nebo nejsem línej se v noci najíst atd. Všechny posměšky nebo upozornněí řeší s úsměvem..A moje obavy o jeho zdraví- tvrdí že jemu se to nemuže stát...Jitka.
Tak tahle otázka mě hodně nadzvedla ze židle... prý "nezamlouvala se" "byla prostorově výraznější" "třeba je nemocná"! Co to jako má být? Chcete říct, že byste byli raději, kdyby byla nemocná, než prostě aby byla tlustší? Copak všichni musí být hubení x nemocní x fuj? Důležité snad je, jak se člověk chová, ne kolik ukazuje nějaké číslo na váze. Připomínáte mi jednu známou, ta vždycky jen říkala "No, tys určitě zhubla!" "A neříkej... určitě máš o číslo míň!" Tohle říkala úúúúplně všem, pokaždé když někoho potkala - ale jakmile ti lidi odešli, tak vždycky prohodila něco ve smyslu "Ten se určitě má špatně, vidíš, že přibral aspoň tři kila" a podobné věcí. JE ÚPLNĚ JEDNO, JESTLI JE NĚKDO TLUSTÝ NEBO HUBENÝ! AŽ PŮJDETE DO HROBU, TAK SI NIKDO NEBUDE PAMATOVAT VELIKOST VAŠICH KALHOT, ALE CO JSTE DĚLALI A JACÍ JSTE BYLI!
doplněno 17.12.13 19:53:Aha, někoho s nadváhou házíte pomalu do stejného pytle jako alkoholiky... Děkuji, nashledanou.
Nemusí to nemusí,,, je pravda že nezáleží na vzhledu ale na chování, ale nevim kterému rodiči by se líbilo, že jeho dítě se pomalu dostává pro problému... třeba kdyby se přátelil syn s partou alkoholiku taky bych nebyla nejradši a jasně mu to řekla, parta ma velký vliv, a to samí ta slečna, to že muj syn vypadá tak jak vypada a jí jak jí, to doma nevidel co prislo az s tou slecnou vsechno...at je kazdy jaky je je to jeho vec, ale pro svý dítě chci aby byl zdraví, cukrovka vysoký tlak atd. mít nemusí to se dá trochu ovlivnit kdyz tomu nepujde naproti.
180cm a 88 kg snad není nic tragického... Myslím spíše, že máte problám vy (rodiče) než samotný syn.
Nevím zda problém, vždy jsme chtěli pro děti to nejlepší a vše jim dopřávali nic nezakazovali. Syn byl velký sportovec dokonce jeden čas skákal na závodních motorkách, ted neutsále jezdí autem, do bytu v 1 patře jezdí výtahem- 15 schodu pouze...prijde mi že je líný, v zimě jezdil s pritelkyni na hory letos nejede vubec nikam...v práci sedí v kaneláři, o víkendu nesportuje nechodí na prochazky, maximálně do nějakého baru, restaurace...Jeho mladší bratr ho měl (má ) jako vzor za sporotvce kluka co ví co chce atd. Ale už i jehom mladši (10letý) bratr ví, že to není to nejlepší, jak Marek žije a sám řekne tohle nechci mami abych nebyl oplácanejjako Mára..
Na zmenu sice neni nikdy pozde, ale ve vasem pripade uz ano. Meli jste ho vychovavat sportem a pohybem i dale drive, nez dneska v jeho veku. Nekde ten problem musel vzniknout, kdyz od 18 bydli sam a moc se nehybe.
Ted si ten problem (a je to vubec problem, ktery ho trapi, nebo trapi jenom vas?) musi vyresit sam.
Já si myslím, že vy neuděláte nic. Vůbec nic! Je to jako domlouvat svému dospělému dítěti, aby nepil, aby nekouřil, aby nehrál. Hrách na stěnu! Je to totéž. Závislost na pocitu plného břicha je stejná, jako závislost na čemkoliv jiném. Je to blbý program v mozku. Neresetujete, neznáte heslo! Zbytečně si ničíte společné chvíle. On stejně úplně přesně ví, co by měl nebo neměl dělat. Nenajdete ani fígl, ani páku na změnu. Je takový, mějte ho rádi takového, jaký je. Nevybírejte chutě! Je to tragedie, ale je to tak a nic s tím neuděláte! Upřimně vás lituji a cítím s vámi.
180cm a 88kg podle mne neni nic tragickeho. Holt ne kazdy je vysportovany hubenour.
Podle mne neni co resit. Ani na to koneckoncu nemate zadne paky.
Je dospělý, on sám si rozhoduje o svém životě. Vy mu můžete jen poradit - říct mu svůj názor a nechat na něm jestli si nechá poradit nebo ne. Řekl by mu že začíná být sádelnatý tlusťoch a měl by s tím něco dělat. Podpořte to fotkama tlusťochů na kterých vlaje sádlo, jestli za 10 let takhle chce vypadat. Zkuste ho vylákat někam kde se bude hýbat - stačí pěší výlety kamkoliv. Jemu to pomůže a vám taky, a třeba ho to nakopne k pohybu.
Záleží ale hlavně na něm, jestli chce být tlustej tak taky bude... Chce to diplomaticky aby štíhlejší postavu chtěl on sám.
Muž, věk 24 let, výška 180, váha 88 = index BMI 27
Zdravotní riziko nízké až lehce vyšší. Takže syn je na rozdíl od vás celkem v pohodě. Nechte ho žít.
Tělesná váha je navíc dost zavádějící ukazatel. Ne každý se stejnou hmostností má pod kůží pouze sádlo. Takže BMI nesmíte brát úplně vážně.
Navíc píšete, že otec syna byl spíše zaoblenější. Také záleží na tom, jaké zaměstnání syn má a jestli má sportovní aktivity. Znám chlapy "při těle" co klidně odehrají fotbálek v rychlém tempu a přitom jiní štíhlí hoši nepřeběhnou ani hřiště.
Syn pracuje v bance, celou pracovní dobu skoro sedí, sportovní aktivity přes týden nic a o víkendu se chodí bavit s přáteli někam jedou autem a večer prosedí v restauraci třeba... nebo v kině...Možná něco zdědil po svém bilogickém otci, ale jasně viděl že když se chce tak i jeho otci to šlo dolu..zdravotních rizik je spousta už pred rok si stezuje na bolesti zad a proto nemuže udajne sporotvat ani chodit na delši procházky berou ho plotýnky...Doktorka mu taky říkala aby k rehabilitacím cvičil i doma, vykašlal se na to přestal k ní chodit. Všechno má až moc na háku..s jeho jídelníčkem bych se bála třeba cukrovky- ráno snídá koláče nb sušenky, v práci jí bagety, na oběd někde v restauraci smažák s hranolkama, pak skočí do kebabu a večer se tláská přes pizzu po cukroví...2 čokolády za den není problém u něj...čistou vodu nepije...Jsem z toho smutná
Nebuďte smutná, ono se to často najednou samo vyřeší. Potká lásku a kila půjdou dolů razdva . Navíc třeba takovou, co preferuje jen samou zdravou výživu. A změní jídelníček okamžitě. Vy jako matka už tu váhu slova nemáte , je dospělý s tím nic neuděláte.
Koukněte na to i jinak než s katastrofickým scénářem všech možných neduhů. Ty mají totiž i hubení, jen se o nich nepíše. Nezní to dost výhružně "hubený a dostal infark" . Lepší je "byl jako prase a proto dostal infarkt".
Navíc chlap trochu při těle je podle statistik ženami toužící po rodině (tedy ne těmi preferující víkendové či dvouměsíční známosti, tedy pokud nemá tučné konto, pak váha nevadí) vyhledávanější. Je to v ženách zakodované, takový chlap pro ženy symbolizuje jistotu, oporu, klid a pohodu domova.
Váš syn opravdu není žádný tlusťoch a podle toho co píšete že za den sní, tak metabolismus má obdivuhodný. Netrapte se.
A teď se na mě vrhnou obdivovatelky metrosexuálů .
Je to pro mě něco s čím jsem nepočitala, kdyby obezita nepřinášela spousty zdravotních rizik tak at syn je jaky je, ale když už ted ve 24 má velké problémy se zády, několikrat skončil v nemocnici že se nemohl hnout, cvičit na záda to co mu doporucili lekari nemuze protoze by ho ty zada začli udajne zase bolet.. na všechno má nějakou výmluvu. Reakce naších známích, přátel které máme v cizině a pravidelně se pouze v létě na několik dní vidíme jsou taky ruzné a taky mě to mrzí když mu někdo něco řekne ne zrovna hezkého..ale Marek vždy s úsmevem odpoví neco vtipného a tím se to zamete.
Jíťo, jen můj postřeh - odmala jsem celkem vrcholově sportovala a postavička byla štíhlá, pak jsem si našla přítele z vesnice, kde se vaří úplně jinak, než u nás, a za 4 roky s ním jsem přibrala 10 kilo, možná 12. Teď nejsem tlustá, jen taková zaoblená (díkybohu), ale od našich, hlavně od mámy, jsem to měla předhazované na každém kroku, vykládala mi, jak se známí ptali, co se se mnou stalo, že jsem tak přibrala, jak potkala moji spolužačku a "ta je ještě tlustější, než ty!" a podobné žvásty.
Věřte, že čím déle mi to opakovala, tím víc jsem ji neposlouchala. Zbavila jsem se problémů souvisejících se sportem, který jsem dělala a do posilovny se mi nechce už jen z principu, že zas budu poslouchat něčí blbé hlody, jak jsem tlustá. Divíte se synovi, že se brání úsměvem? A bolesti zad nemusí vůbec souviset s váhou.
Děkuji za příběh, začínám přemýšlet o tom jak se asi cítí Marek když mu někdo něco řekne..na druhou stranu si říkám proč se nenaštve nebo něco třeba by ho to vyprovokovalo k nějaké akci. Ale zase mužu být že není protivný otravený nebo semnou nemluví.. Taky mám nějaké chyby v jeho očích třeba to, že beru zdravý živ. styl na první místo..třeba mu to taky vaí jen mi to nechce říct..
Tak si říkám, že sním musím mluvit, až ted mi došlo několik věcí... snad to dopadne dobře ten rozhovor. A děkuji
Tak koukám, že se to tady docela rozjíždí a tak taky přidám na plac svůj názor. Podle BMI což je orientační metoda pro zjištění tělesné kondice na základě hmotnosti a výšky tak při výšce 180 a hmotnosti 88 kg ukazuje na mírnou nadváhu a mírně zvýšená zdravotní rizika. Není to nic strašného ale již je to k zamyšlení. Hlavně se ale nad tím musí zamyslet člověk, kterého se to týká. Pokud jemu je to jedno tak nemá cenu se z toho stresovat. Také jsem trpěl nadváhou. Ale před více než 2 lety se mi podařilo dostat se na BMI +- 21 až 22 a tuto hodnotu si zatím i nadále udržet. Proto vím, že u většiny lidí skutečně platí věta "Jste to, co jíte". Už bych nechtěl aby se mi nadváha vrátila. Dříve jsem se zadýchával při každé větší námaze, v létě jsem byl spocený jako vrata od chlívu a nic se mi nechtělo dělat. Neustále jsem od lidí slyšel pošklebky. Takže jsem rád, že se mi podařilo zhubnout. Kamarád se mi jednou ptal na docela praktické věci a to zda mi není větší zima, než dříve a jak je to s alkoholem. Můžu potvrdit, že nadváha nemá vliv na pocit tepla nebo zimy, Nejsem teplomilný, pocit chladu vnímám +- pořád stejně. Co se ale týká alkoholu, tam je pravda, že toho tolik jako dřív nevydržím. Rychleji se opiju po menším množství alkoholu. Při hubnutí mi nejvíce pomohlo každý den snídat po probuzení, obědvat a večeřet v pravidelný čas (12 a 17h) omezit masné výrobky a jíst více zeleniny. Také jsem se odnaučil sladit cukrem a solit solí jídla. Stačí sůl z pečiva. A vylil jsem a uklidil friťák a nejím smažené jídlo. Takže to jen taková vsuvka trochu k tématu.
doplněno 17.12.13 20:35: Jde o jeho zdraví a nikdo by si ho vědomě neměl ničit. S tím naprosto souhlasím. Také nemám rád lidi, kteří chtějí žít zdravě a přitom vykouří denně 40 cigaret, nadávají jak nemají peníze a myslí si, že když si vezmou jablko, že udělají něco pro svoje udraví a ještě se s tím chlubí. Jsou prostě věci, které dost dobře nechápu. Tohle už je ale horší příklad.
Nemyslím to nijak špatně, jen prostě tak, že někteří lidé si nenechají poradit a přitom dělají ještě mnohem hořší věci. Měl jsem kolegu v práci, který si neustále stěžoval, jak musí platit vysoký nájem, živit rodinum jak žije zdravě a přitom vykouřil 40 cigaret denně. To nechápu.
Děkuji za příběh, je dobré to číst od někodo kdo to zazžil na vlastní kuži jak píšete. Syn schody zásadně nechodí, třeba že do jejich bytu je jich pár..kdyby chtel má tolik prilezitosti zacit...ale on nechce si ani pripustit že by neco melo byt mozna jinak..nebo ze by se apson mohl pokusit. Jde o jeho zdraví a nikdo by si ho vědomě neměl ničit.
doplněno 17.12.13 20:57:Solenza- Jak to myslite?
Jitko, znovu opakuji: To, že se vám něco nelíbí a budete to chtít změnit, to se vám nepodaří, pokud se pro změnu nerozhodne on. A nerozhodne se pro změnu, ikdyž mu vykecáte do hlavy díru. Přestaňte se trápit! Jen mu jedinkrát řeknměte, že za svůj život a za své zdraví je zodpovědný pouze on sám. A nechejte ho žít! Musí na to přijít sám. Vaše řeči, (jak už dlouho?) vidíte to sama, vůbec nic nezmění.
doplněno 18.12.13 07:33: Navíc si myslím, že to není obezita tak velká, abyste to musela řešit vy. Je možné, že právě vaše řeči ho ženou do toho, aby dělal to, co vy nechcete. Prostě truc! Pozor, může se vám stát, že se vám začne vyhýbat. A pak teprve neuděláte vůbec nic.
Se vší úctou. Nechci být válečný štváč.
Jak už tu bylo řečeno, ten, kdo tu má problém, jste vy. Ale pokud ho budete přenášet na druhé, začnou ho mít i oni. Ani by mě nepřekvapilo, kdyby jste byla vy příčinou ztloustnutí vašeho syna. No, ona je to pořád skoro normální váha, i když samozřejmě není zřejmé, jaký poměr tuku má, což je směrodatnější pro rizika než váha samotná. Každopádně největší problém tu bude stres a toho si díky vám užije zřejmě až příliš. Takže zkuste změnit sebe, nebo jeho nechte být. Možná pak nebude ještě pozdě na to, aby se z toho zase dostal zpátky. Inu, rodiče si bohužel člověk nevybírá...
Ano já, mám s tím problém bojím se prostě...Proč já bych byla přičina jeho tloustnutí? já mu nedelám prednasku vzdy kdyz prijde to vubec ne, naopak se bojim o tom snim mluvit abych ho neranila nebo neurazila. Parkrát jsme o tom mluvili ale to spíš v začátcích toho všeho. Když má přijet ještě se ho ptám co mu mám uvařit, aby nemusel neco co mu nechutná třeba.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.