Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych se zeptat na to,jak postupovat v případě, když mě zaměstnavatel nechce vyplatit mzdu,která mě náleží.S bývalým zaměstnavatelem jsem se dohodl na dohodě o ukončení práce, kde mě má vyplatit mzdu za část měsíce a zbývající dovolenou,cca 4 dny.Už je to delší čas po termínu.Mám v plánu se za zaměstnavatelem stavit,ale lepší bude,když budu připraven.
Díky moc
Mzda je splatna v měsíci následujícím po vykonání práce (obdobím splatnosti je celý kalendářní měsíc). poté má zaměstnavatel ještě zákonnou lhůtu 15 dnů.
Jestli Vám zaměstnavatel dluží mzdu za říjen, můžete mu 16. prosince zaslat písemnou výzvu k doplacení dlužné mzdy.
Použijte výzvu (na mzdu máte nárok), neproste, nežádejte. V písemné výzvě stanovte termín, do kdy Vám zaměstnavatel mzdu vyplatit, a způsob, jak to má udělat.
Chcete-li mzdu převést na účet, uveďte i číslo účtu (přestože je zaměstnavatel má), chcete-li mzdu zaslat na adresu domů, uveďte adresu (i když ji zaměstnavatel zná). Pak se zaměstnavatel nebude mít nač vymmlouvat.
Termín stanovte cca 10 až 15 dnů od odeslání výzvy (radši počítejte s tím, že pošt nemusí dopis doručit následující den).
Můžete (ale nemusíte) zaměstnavatele informovat, že se svého nároku budete v případě nutnosti domáhat soudní cestou.
Zašlete doporučeným dopisem s dodejkou (případně předejte osboně proti potvrzení převzetí na kopii výzvy). Uchovejte kopii, podací lístek i vrácenou dodejku s vyznačeným datem převzetí.
Pokud zaměstnavatel ve stanoveném termínu nevyhoví, budete jej muset žalovat.
---
Se zaměstnavatelem komunikujte výhradně písemnně (abyste měl v ruce podklad/y pro případný soud). A určitě nedejte na nějaké ústní či telefonické sliby!
doplněno 15.12.13 02:12:Poznámka: Dluží-li zaměstnavatel mzdu za část září, nemusíte čekat na 16. prosinec.
Pokud zaměstnavatel dluží mzdu za část listopadu, doporučuji zaslat písemnou výzvu až 16. ledna 2014.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.